Hemvärnet är också på plats i sökinsatsen. Foto: Daniel SjöholmHemvärnet är också på plats i sökinsatsen. Foto: Daniel Sjöholm
Hemvärnet är också på plats i sökinsatsen. Foto: Daniel Sjöholm
Helikopter var ute och sökte efter den försvunna flickan. Foto: Tilda PersdotterHelikopter var ute och sökte efter den försvunna flickan. Foto: Tilda Persdotter
Helikopter var ute och sökte efter den försvunna flickan. Foto: Tilda Persdotter
En sexårig flicka har försvunnit vid naturreservatet Blacksåsberget under söndagen. Foto: Tilda PersdotterEn sexårig flicka har försvunnit vid naturreservatet Blacksåsberget under söndagen. Foto: Tilda Persdotter
En sexårig flicka har försvunnit vid naturreservatet Blacksåsberget under söndagen.  Foto: Tilda Persdotter
Mängder med poliser har kallats in för att hjälpa till i sökandet efter flickan. Foto: Daniel SjöholmMängder med poliser har kallats in för att hjälpa till i sökandet efter flickan. Foto: Daniel Sjöholm
Mängder med poliser har kallats in för att hjälpa till i sökandet efter flickan. Foto: Daniel Sjöholm
Polisens helikopter hjälpte till i sökandet. Foto: Daniel SjöholmPolisens helikopter hjälpte till i sökandet. Foto: Daniel Sjöholm
Polisens helikopter hjälpte till i sökandet. Foto: Daniel Sjöholm
I Blaksåsbergets naturreservat är terrängen svår med stup och djup skog. Foto: Daniel SjöholmI Blaksåsbergets naturreservat är terrängen svår med stup och djup skog. Foto: Daniel Sjöholm
I Blaksåsbergets naturreservat är terrängen svår med stup och djup skog. Foto: Daniel Sjöholm
Polisen använder helikopter för att söka efter flickan i området. Foto: Tilda PersdotterPolisen använder helikopter för att söka efter flickan i området. Foto: Tilda Persdotter
Polisen använder helikopter för att söka efter flickan i området. Foto: Tilda Persdotter
En sexårig flicka har försvunnit vid naturreservatet Blacksåsberget under söndagen. Foto: Daniel SjöholmEn sexårig flicka har försvunnit vid naturreservatet Blacksåsberget under söndagen. Foto: Daniel Sjöholm
En sexårig flicka har försvunnit vid naturreservatet Blacksåsberget under söndagen.  Foto: Daniel Sjöholm
Polisen ska ha stött på björn i området och jägare är inkallade för att söka efter björnen, enligt uppgifter till SVT. Foto: Tilda PersdotterPolisen ska ha stött på björn i området och jägare är inkallade för att söka efter björnen, enligt uppgifter till SVT. Foto: Tilda Persdotter
Polisen ska ha stött på björn i området och jägare är inkallade för att söka efter björnen, enligt uppgifter till SVT. Foto: Tilda Persdotter
Naturreservatet Blacksåsberget ligger i närheten av Hudiksvall.Naturreservatet Blacksåsberget ligger i närheten av Hudiksvall.
Naturreservatet Blacksåsberget ligger i närheten av Hudiksvall.
I sökandet efter flickan har polisen kallat in förstärkning från närliggande regioner. Foto: Tilda PersdotterI sökandet efter flickan har polisen kallat in förstärkning från närliggande regioner. Foto: Tilda Persdotter
I sökandet efter flickan har polisen kallat in förstärkning från närliggande regioner.  Foto: Tilda Persdotter

Försvunna sexåriga flickan är hittad välbehållen

Publicerad

Efter ett stort sökpådrag hittades Ellenor, 6, välbehållen natten mot måndagen. 

Flickan försvann från sin familj på ett utsiktsberg i Hudiksvall på söndagen och var borta i 13,5 timmar innan hon kunde återförenas med sin familj. 

Vid 01-tiden fick föräldrarna det glädjande beskedet, då var flickan på väg ned från berget på fyrhjuling för att återförenas med sina föräldrar.

 

Fjällräddningens insatsledare Rickard Svedjesten kunde ge glädjebudet att den sexåriga flickan Ellenor hittats välbehållen.

– Det är otroligt glädjande. Det känns fantastiskt, jättebra. Det har varit ett jättebra och välstrukturerat, bra styrt arbete av polisen, säger Rickard Svedjesten.

– Arbetet gick till så att man delar upp sökområdet i rutor. Vi sökte av rutorna och i en av dem fanns flickan välbehållen.

– Hon hittades i ett område med mycket sten och stup och raviner. Hon är rätt kall nu. Hon har gjort det fantastiskt bra, det är en tuff tjej, säger han.

Ellenor fördes då ned med fyrhjuling från Blacksåsberget för att återförenas med sina föräldrar.

– Föräldrarna reagerade som alla föräldrar skulle ha gjort. De är jätteglada, säger Rickard Svedjesten.

Den sexåriga flickan försvann från sin familj i den svårtillgängliga terrängen på Blacksåsberget i Hudiksvall runt 11.30 på söndagen. Hon och hennes familj skulle besöka en utsiktspunkt i naturreservatet när hon försvann.

En stor sökinsats letade efter den saknade flickan, som var tunt klädd i det kalla och regniga vädret. Terrängen var enligt insatsledaren väldigt svår med höga klippor, sprickor i berget, gruvschakt och grottor. 

Missing People startade skallgång klockan 23 på söndagskvällen, då var 200 frivilliga på plats. 

 

Johan Olsson, polisens insatschef intervjuas av Expressens Alex Ljungdahl.Foto: Expressen

Jublade av glädje

Robert Bryngelsson från Hudiksvall var en av de frivilliga i Missing Peoples skallgång. Han och de andra deltagarna jublade när glädjebeskedet kom.

– Jag är oerhört lättad. Det här var bästa möjliga slutet på den här historien. Det blev spontant jubel och applåder när vi fick beskedet om att hon var hittad och välbehållen, säger Robert Bryngelsson.

Tidigare på kvällen berättade han att stod på samlingsplatsen och väntade på att skickas ut i terrängen.

– Det är väldigt mycket folk här. Jag vill komma ut och känna att jag hjälper till. Jag är beredd att vara ute hela natten, sade han.

Han berättade att han var utrustad med pannlampa, gummistövlar, kaffe, vatten och något att äta under natten..

Ökade sökinsatsen

Polisen satte in mer personal och ökade sökinsatsen under söndagskvällen och natten. Det fanns personal i tjänst med särskild kompetens för att söka i gruvhål och skrevor, meddelade polisen. 

– Flickans familj och en annan familj var uppe vid en utsiktspunkt på Blacksåsberget. De gick en led på en kilometer upp till platsen. Flickan och en annan sexåring sprang före, säger Joel Manner, RLC-befäl i polisens region Mitt.

 

LÄS MER: Robert hjälpte till att leta efter sexåringen

 

– Båda sexåringarna försvann. En av dem kom tillbaka men inte den andra. Vid 13.30 fick vi ett samtal från en förtvivlad familj som ringde och sa att de hade tappat bort sin sexåring, säger han.

Robert Bryngelsson från Hudiksvall säger att också en fyraårig pojke saknades när han kom till Blacksåsberget på söndagsförmiddagen. Han hjälpte till att leta – och fyraåringen hittades rätt snabbt. Men efter den sexåriga flickan fanns inga spår.

– Vi träffade två familjer på utsiktsplatsen. De saknade två av sina barn. Efter cirka en halvtimme hittade vi fyraåringen ute i skogen, säger Robert Bryngelsson.

– Vi var kvar till halvfyratiden och hjälpte till att leta. Då hade polisen redan kommit med helikoptrar, säger han.

Polisen använder helikopter för att söka efter flickan i området.Foto: Tilda Persdotter

 

Polisen ska ha stött på björn i området och jägare är inkallade för att söka efter björnen, enligt uppgifter till SVT.Foto: Tilda Persdotter

Fjällräddningen och hemvärnet

Polisen var i området med full styrka och fick förstärkning från angränsande polisregioner. Också fjällräddningen och hemvärnet var på plats. Jägare som är vana att hantera rovdjur hade kallats in eftersom det finns gott om björn i regionen.

Civilpersoner med särskild sökutbildning deltog i insatsen.

Det finns mycket skog, många branter och mycket vatten i området. Det regnade och temperaturen gick ned till runt tio grader på kvällen.

– Flickan är klädd i t-shirt och shorts. Terrängen är svårtillgänglig. Det är mycket oroande, säger RLC-befälet Joel Manner.

På söndagskvällen är hemvärnet på plats och i sökandet tar man även hjälp av bandvagnar. 

I Blaksåsbergets naturreservat är terrängen svår med stup och djup skog.Foto: Daniel Sjöholm

Branta stup

Blacksåsberget är ett känt utsiktsberg med branta stup och är ett populärt utflyktsmål. Det är 270 meter högt och reser sig över en närliggande sjö.

"Den dramatiska branten i öster är ett av länets högsta stup, med delvis lodräta väggar. Nedanför dessa finns en urskogsartad skog och stora blockmarker där vissa block är stora som hus", skriver länsstyrelsen i Gävleborg på sin hemsida. 

Polisen uppmanade folk att kontakta Missing People

Många människor hörde av sig till polisen och ville hjälpa till med sökandet. Polisen uppmanar dem att vända sig till Missing People.

"Polisen har tillräckligt med resurser för att leta efter den försvunne flickan och tackar för det visade intresset. Han man frågor om eftersök av försvunna personer kontakta Missing People som organiserar eftersök av försvunna", hette det på polisens hemsida.

– Det är svårtillgänglig terräng. Vi har professionell, utbildad personal och vi får hjälp av specialutbildade fjällräddare, säger RCL-befälet Joel Manner.

Inledningsvis kom uppgifter om att en björn siktats i området, men polisen kunde inte bekräfta detta.

– Björn finns överallt i området och i hela Hälsingland. Vi har kontaktat jägare som är experter på rovdjur för att hjälpa oss med detta, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag