Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flicka döms för mord på sin lillebror

Tre orosanmälningar har tidigare gjorts mot henne.

Mamman hittade sin 10-årige son livlös på golvet. 

Nu döms pojkens 16-åriga syster för att ha mördat sin lillebror i Vällingby i västra Stockholm i somras, meddelar Solna tingsrätt.

Flickan, som erkänt gärningen, döms till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader.

Straffvärdet för en vuxen person hade varit 18 års fängelse, enligt Solna tingsrätt.

”Med den ungdomsreduktion som gäller vid straffmätning motsvarar detta fyra års fängelse för flickan. Eftersom villkorlig frigivning inte finns vid sluten ungdomsvård ska straffet bestämmas till sluten ungdomsvård två år och åtta månader”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Avled av strypvåld

Det var en lördagsmorgon den 16 juli förra året som en mamma ringer 112. Hennes 10-årige son ligger livlös på golvet i bostaden. Han fördes med ambulanshelikopter till sjukhus men avled dagen efter. 

Den då 15-åriga flickan greps misstänkt och i november åtalades flickan för mord. 

Enligt åtalet har pojken blivit biten, riven och sedan avlidit till följd av strypvåld.

Den i dag 16-åriga flickan har haft tre orosanmälningar mot sig. Hon ska bland annat hotat att döda sin lillebror. Brodern ska själv vid ett tidigare tillfälle ringt 112 och vädjade om hjälp. Även mamman ska desperat ha försökt få hjälp för dottern, men våldet ska bara ha fortsatt.

I förhör säger 16-åringen att hon var nära sin bror men att de och kunde slåss. Hon kan inte förklara hur det gick så långt att hon ströp sin bror denna morgon, skriver Aftonbladet

–Alltså jag vill bara få tyst på honom. Alltså inte så att jag dödar honom, absolut inte, säger hon i förhör.

Ingen allvarlig störning

Det är inte styrkt att hon agerat med avsikt, men hon har haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt, enligt tingsrätten.

”Detta betyder att hon förstod att pojken kunde dö av hennes agerande, men att detta inte stoppade henne från att göra som hon gjorde”, skriver domstolen.

Flickan ska även betala skadestånd.

16-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som funnit att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det har därmed saknats förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.