Flicka dog att hon drack för mycket vatten.
Flicka dog att hon drack för mycket vatten.

Flicka dog - drack
för mycket vatten

Publicerad

En flicka i yngre tonåren dog av att hon druckit för mycket vatten.

– Den stora vattenmängden rubbar kroppens saltbalans, säger Tomas Skommevik, verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Expressen.se.

Det var för några veckor sedan som flickan, som är i yngre tonåren, kom in till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon hade spelat vattenpoker med några kompisar och därför druckit sex liter vatten, rapporterar P4 Uppland.

– När kroppen får i sig så mycket vätska förflyttar sig vätskan till platser i kroppen där den inte ska vara, säger Tomas Skommevik.

Kan resultera i koma

De första symptomen kan te sig i form av illamående och huvudvärk, för att sedan gå över i kräkningar och förvirrning. Därefter kan personen få kramper och bete sig aggressivt. Har man druckit riktigt mycket vatten kan man hamna i koma, vilket var vad som hände flickan.

– Vätskan kan förflytta sig till hjärnan vilket gör att den svullnar, säger Tomas Skommevik.

I och med skallens hårdhet har vätskan ingenstans att ta vägen. Kommer man in till sjukhus i tid kan dock problemet behandlas.

– Vi kan försöka balansera salterna i kroppen, till exempel genom vätskedrivande medel eller genom att tillföra salter, säger Tomas Skommevik.

Lyssna på kroppen

Han betonar dock att det viktigaste är att dricka med måtta.

– Det handlar om att vara lyhörd inför kroppens signaler, säger han.

Enligt Tomas Skommevik behöver en frisk vuxen människa, med en vikt på runt 60 kilo, dricka ungefär två liter vätska om dagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag