Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flicka dog - drack
för mycket vatten

Flicka dog att hon drack för mycket vatten.

En flicka i yngre tonåren dog av att hon druckit för mycket vatten.

– Den stora vattenmängden rubbar kroppens saltbalans, säger Tomas Skommevik, verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Expressen.se.

Det var för några veckor sedan som flickan, som är i yngre tonåren, kom in till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon hade spelat vattenpoker med några kompisar och därför druckit sex liter vatten, rapporterar P4 Uppland.

– När kroppen får i sig så mycket vätska förflyttar sig vätskan till platser i kroppen där den inte ska vara, säger Tomas Skommevik.

Kan resultera i koma

De första symptomen kan te sig i form av illamående och huvudvärk, för att sedan gå över i kräkningar och förvirrning. Därefter kan personen få kramper och bete sig aggressivt. Har man druckit riktigt mycket vatten kan man hamna i koma, vilket var vad som hände flickan.

– Vätskan kan förflytta sig till hjärnan vilket gör att den svullnar, säger Tomas Skommevik.

I och med skallens hårdhet har vätskan ingenstans att ta vägen. Kommer man in till sjukhus i tid kan dock problemet behandlas.

– Vi kan försöka balansera salterna i kroppen, till exempel genom vätskedrivande medel eller genom att tillföra salter, säger Tomas Skommevik.

Lyssna på kroppen

Han betonar dock att det viktigaste är att dricka med måtta.

– Det handlar om att vara lyhörd inför kroppens signaler, säger han.

Enligt Tomas Skommevik behöver en frisk vuxen människa, med en vikt på runt 60 kilo, dricka ungefär två liter vätska om dagen.