Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flicka död efter
jättebrand i Mjölby

En femårig flicka har hittats död efter den kraftiga branden i ett flerfamiljshus med cirka 150 boende i Mjölby i eftermiddags.

Hon påträffades i lägenheten där eldsvådan startade.

– Det är sannolikt rökförgiftning, säger Lars-Göran Nilseryd, ledningsbefäl vid polisen i Östergötland.

SOS fick larm om eldsvådan i femvåningshuset i utkanten av centrala Mjölby klockan 15.42. Elden spred sig till tre av våningarna.

– Det är en riktigt rejäl brand. Insatsen är att rädda liv och få ut folk, sedan måste man begränsa spridningen. De flesta är väl ute, men man försöker även tömma trappuppgångarna bredvid, sa Magnus Holmström, vakthavande befäl vid Östgötapolisen inledningsvis.

Rökdykare sökte igenom hela byggnaden, där det uppges bo cirka 150 personer.

En femårig flicka saknades efter branden och hittades senare död.

– Flickan befann sig i lägenheten där branden startade. Lägenheten var rökfylld. Det är sannolikt rökförgiftning, säger Lars-Göran Nilseryd, ledningsbefäl vid polisen i Östergötland.

Flickans mor och syskon har förts till sjukhus med lättare fysiska skador.

– Som jag har uppfattat det så har de rökskador.

Tog hjälp av skylift

Räddningstjänsten tog hjälp av en skylift för att evakuera de boende, uppger Corren.se som har en reporter på plats.

– Räddningstjänsten har evakuerat flera personer med hjälp av en skylift. Ett vittne som jag har pratat med säger att det bolmade ut rök från en sjurumslägenhet på tredje våningen När jag kom fram slog det ut lågor från fönster, sa reportern på eftermiddagen.

Brandkåren begärde förstärkning från Linköping.

En skola i närheten fungerade som samlingsplats.

Jonas Bohlin, 32 år, bor ett hus bort från byggnaden som brinner. Han berättar att mängder av människor samlades för att bevittna räddningsarbetet.

– En del av huset har brunnit kraftigt. Elden sprider sig vidare längs taket, där det brinner kraftigt just nu. Det är kraftig rökutveckling. Rökdykare har gått in i byggnaden, sa han på eftermiddagen.

Spreds ovanligt snabbt

Vid 19-tiden hade brandmännen börjat få bukt med eldsvådan, men släckningsarbetet kommer att ta tid.

– Vi låter husets vind brinna av, säger räddningsledare Stefan Kindberg till TT.

Polisen vill inte uttala sig om orsaken till den våldsamma branden, men säger att branden spred sig ovanligt snabbt.

– Det är vi ganska fundersamma över. Det brukar inte vara ett så snabbt brandförlopp, säger Lars-Göran-Nilseryd vid polisen i Östergötland.

Polisen ska nu genomföra en teknisk undersökning av platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.