Flicka död efter
jättebrand i Mjölby

Publicerad

En femårig flicka har hittats död efter den kraftiga branden i ett flerfamiljshus med cirka 150 boende i Mjölby i eftermiddags.

Hon påträffades i lägenheten där eldsvådan startade.

– Det är sannolikt rökförgiftning, säger Lars-Göran Nilseryd, ledningsbefäl vid polisen i Östergötland.

SOS fick larm om eldsvådan i femvåningshuset i utkanten av centrala Mjölby klockan 15.42. Elden spred sig till tre av våningarna.

– Det är en riktigt rejäl brand. Insatsen är att rädda liv och få ut folk, sedan måste man begränsa spridningen. De flesta är väl ute, men man försöker även tömma trappuppgångarna bredvid, sa Magnus Holmström, vakthavande befäl vid Östgötapolisen inledningsvis.

Rökdykare sökte igenom hela byggnaden, där det uppges bo cirka 150 personer.

En femårig flicka saknades efter branden och hittades senare död.

– Flickan befann sig i lägenheten där branden startade. Lägenheten var rökfylld. Det är sannolikt rökförgiftning, säger Lars-Göran Nilseryd, ledningsbefäl vid polisen i Östergötland.

Flickans mor och syskon har förts till sjukhus med lättare fysiska skador.

– Som jag har uppfattat det så har de rökskador.

Tog hjälp av skylift

Räddningstjänsten tog hjälp av en skylift för att evakuera de boende, uppger Corren.se som har en reporter på plats.

– Räddningstjänsten har evakuerat flera personer med hjälp av en skylift. Ett vittne som jag har pratat med säger att det bolmade ut rök från en sjurumslägenhet på tredje våningen När jag kom fram slog det ut lågor från fönster, sa reportern på eftermiddagen.

Brandkåren begärde förstärkning från Linköping.

En skola i närheten fungerade som samlingsplats.

Jonas Bohlin, 32 år, bor ett hus bort från byggnaden som brinner. Han berättar att mängder av människor samlades för att bevittna räddningsarbetet.

– En del av huset har brunnit kraftigt. Elden sprider sig vidare längs taket, där det brinner kraftigt just nu. Det är kraftig rökutveckling. Rökdykare har gått in i byggnaden, sa han på eftermiddagen.

Spreds ovanligt snabbt

Vid 19-tiden hade brandmännen börjat få bukt med eldsvådan, men släckningsarbetet kommer att ta tid.

– Vi låter husets vind brinna av, säger räddningsledare Stefan Kindberg till TT.

Polisen vill inte uttala sig om orsaken till den våldsamma branden, men säger att branden spred sig ovanligt snabbt.

– Det är vi ganska fundersamma över. Det brukar inte vara ett så snabbt brandförlopp, säger Lars-Göran-Nilseryd vid polisen i Östergötland.

Polisen ska nu genomföra en teknisk undersökning av platsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag