Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flest svenskar tar livet av sig på nyårsdagen

Cecilia Rådén, är engagerad i Suicide Zero.
Foto: PRIVAT

På sociala medier flödar bilderna av tindrande barn, pepparkaksbak, julklappar och pyntade granar. Helgerna ska präglas av mys och gemenskap. 

Men för många innebär jul- och nyårshelgen bara ökad ensamhet och ångest.

Nyårsdagen är den enskilda dag då flest svenskar tar sitt liv, visar en ny studie.

Men du och jag kan rädda någons liv – bara genom att visa medmänsklighet.

"Om man har ångest, en psykisk sjukdom eller har det jobbigt i livet på andra sätt blir det lätt förstärkt under julen. Det känns som att alla är så otroligt lyckliga och har det bra med kärnfamilj och så. Då blir det som inte är så bra i ens eget blir liv så påtagligt."

Så säger Cecilia Rådén, 29. Hon tycker att sociala medier ökar ångesten inför julhelgerna. På Facebook och Instagram får man lätt intrycket av att "alla" har det jättebra och att man är den enda som tycker att det är tufft med helgerna. 

All reklam med lyckliga familjer och förälskade par som öser dyrbara julklappar över varandra förstärker också känslan av ensamhet och utanförskap. Normen är stark - under julen ska man vara lycklig, lyckad och omgiven av familj och vänner. 

Alla frågor om hur man ska fira jul och förväntningar om ett storslaget firande är också påfrestande, tycker Cecilia Rådén. "Det finns inte på världskartan att svara att man ska fira ensam för att man tycker det är jobbigt med jul."  

Väldigt många svenskar mår dåligt under jul- och nyår. Ensamhet, psykisk ohälsa och andra svårigheter kan göra helgerna direkt livsfarliga.

"Vi människor behöver ett sammanhang." säger Alfred Skogberg, generalsekreterare vid Suicide Zero. "Nyårsdagen är jobbig för ganska många. Man är bakfull, trött efter att ha varit uppe sent, man kanske har jobbiga framtidsutsikter, saknar arbete eller lider av psykisk ohälsa."  

En ny svensk studie, som publiceras i Nordic Journal of Psychiatry, visar att antalet självmord är extra högt på nyårsdagen. Det här gäller särskilt män mellan 15 och 24 år samt män mellan 45 och 64 år. Orsakerna till detta tror forskarna kan vara brustna förhoppningar och högt alkoholintag i kombination med att delar av sjukvården håller stängt.  

Enligt tidigare svenska studier är dagen efter helgdagar, som midsommardagen, generellt "riskdagar" för självmord.  

All alkohol som dricks under helgerna är en jättebov, visar forskningen. Fylla leder som bekant inte till någon vidare problemlösningsförmåga, och bakruset i sig innebär ofta ångest. Och det ökar risken för självmord. Förra året tog 1134 personer sitt liv i Sverige. Det är fruktansvärda siffror.

Men vi kan alla hjälpa till och stötta. Bara genom att vara en vän eller en medmänniska. Bjud hem den som är ensam eller som du vet har det svårt på annat sätt, slå en signal eller skicka ett sms. De flesta av oss har ju någon människa i vår närhet som mår dåligt, har sorg eller är sjuk. Alla kan göra något litet. Och din insats kan rädda liv.

Själv planerar jag att volontärarbeta i jul. Lika mycket för min egen skull som för andras. Att vara till nytta för andra mår man bra av.    

Det är också klokt att ta det lugnt med alkoholen under jul och nyår. Håll gärna ett extra öga på hur människor mår både under och efter festerna.     

Och om du själv mår väldigt dåligt just nu - kom ihåg att du inte alltid kommer att känna dig så här! Känslor kan tyckas outhärdliga, men de går över. Alltid. Livet kommer att bli bättre. 

Och ta hjälp! Prata med någon du har förtroende för, eller kontakta någon av de stödorganisationer som finns. Självmord är oåterkalleligt. Eller som en klok läkare jag känner sa, "en permanent lösning på ett temporärt problem". HÄR KAN DU FÅ HJÄLP


Här finns en rad olika föreningar och organisationer där du kan få hjälp.


Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp.


Samtalsstöd via Iphone kan du få med appen Bluecall.  https://itunes.apple.com/se/app/bluecall/id1066192212?mt=8


På Självmordslinjen som drivs av föreningen Mind kan du som mår dåligt chatta eller prata i telefon med deras volontärer, alla dagar. Du kan också mejla in dina frågor. Hemsidan nås via mind.se. Du kan också ringa 90101. 


Nationella hjälplinjen. Tel: 020-22 00 60. Alla dagar kl.13-22


Jourhavande medmänniska. Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.


Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP) När du är under 18 år kan du vända dig till BUP om du har självmordstankar eller mår dåligt på annat sätt. BUP finns på väldigt många ställen i Sverige och de är experter på att hjälpa barn och ungdomar som mår dåligt.


BRIS vuxentelefon. Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag kl.10-13


BRIS – Barnens hjälptelefon. Tel: 116 111, måndag-fredag kl. 15-21, helger kl. 15-18


Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad. De som arbetar där har tystnadsplikt och du behöver varken tillhöra Svenska kyrkan eller vara kristen för att ringa.


Jourhavande adoptionskompis. Tel: 020-64 54 30. Alla tisdagar kl. 18-21. För dig som är adopterad och vill prata med någon annan adopterad.


Spes. Tel: 08-34 58 73. Alla dagar kl. 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.


1177. På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården. Om du behöver akut hjälp, ring 112.

* Psykiatriska akutmottagningen på sjukhuset. Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten. Här kan man hjälpa dig med det akuta och sätta bollen i rullning för kommande hjälp. Var alltid helt ärlig med hur du mår!


Vårdcentralen. På vårdcentralen finns utbildad personal som läkare, sjuksköterskor, kuratorer och psykologer som är vana vid att även hjälpa till med psykiska problem. Vid behov kan de också remittera vidare. Om det inte är en akut situation kan du ringa och beställa tid här. Var noga med att berätta precis som du känner så att du kan få rätt hjälp.


Ungdomsmottagningen. Om du är ung (oftast under 25 år) är du välkommen att höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning för att få råd och stöd även vid psykisk ohälsa.


Youmo är en webbplats med delar av UMO, där det finns råd och stöd på flera språk. Här kan du läsa och se filmer om sex, hälsa och relationer och mycket mer.


Rädda Barnens Stödlinje. Har du flytt till Sverige? Är du ung? Vill du prata med någon? Ring Rädda Barnens stödlinje på telefon 0200–77 88 20 öppen klockan 15.00-18.00 alla dagar (också på helger)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.