Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flest spelautomater bland låginkomstområden

Det finns flest Jack Vegas-maskiner där människorna har lägre medelinkomst.
Foto: Rolf Andersson
NORRKÖPING. Förutom i de tre storstadsregionerna står det flest Jack Vegas maskiner i Norrköping, skriver NT. Trots att Svenska Spel har sagt att man ska vara försiktig med att placera ut spelmaskinerna i "socialt belastade områden". Står det flera i Hageby och Vilbergen, men inte en enda i Kneippen eller på Lindö.
Nyligen genomförde Riksdagens utredningstjänst en undersökning om placeringen av Svenska Spels Jack Vegas-maskiner. Resultatet var slående. Spelmaskinerna stod tätast i områden där befolkningen hade lägre inkomster och högre grad av arbetslöshet. Den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé, som väckte frågan i Riksdagen om spelmaskineras placering.
– Det var en talande bild som kom fram. Min magkänsla sa: Kan det vara möjligt att Svenska Spel i sin iver placerar Jack Vegas-maskiner i områden med större sociala problem? undrade Tomas Tobé nyligen i Riksdagen.

85 i centrala stan

Enligt den kartläggning av Jack Vegas-maskiner som tidningen NT har gjort stämmer det mer än väl i Norrköpings fall. I Kneippen, Rambodal och på Lindö där medelinkomsten är hög bland invånarna stod inte en enda spelautomat.
I Hageby, Vilbergen och Klockaretorpet så vimlade det av Jack Vegas-maskiner. Tätast står spelautomaterna dock innanför Promenaderna. Av totalt 142 Jack Vegas-maskiner står 85 i centrala stan.

Stävja kriminalitet

På Svenska Spel säger man att det är naturligt att man ställer ut automater där det finns intresse för att spela. Inte bara för att dra in pengar, utan även för att stävja kriminalitet, menar Svenska Spels vd, Jesper Kärrbrink.
– För där intresset finns, där finns också risken för att illegala operatörer etablerar sig, säger Jesper Kärrbrink.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.