Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera vargar skadeskjutna: "Alla jägare är inte jätteskickliga"

Foto: Michael Bengts

15 000 jägare var ute i skogarna. Resultatet: Två skadeskjutna vargar som eftersöktes på måndagen.  

- Det är olyckligt. Det är inte meningen att vargarna ska plågas, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland. 

En av vargarna påträffades under måndagen och avlivades.

I Värmland skadesköts en varg i Gåsborn, öster om Filipstad, vid 15-tiden  i lördags. Trots att man såg den flera gånger under eftersöket i går lyckades inte jägarna skjuta den.

 - Man har kunnat konstatera att den är skadad. Den blir allt mer slö, går långsamt och haltar, säger Lars Furuholm.

 Vargens ena bakben ska ha skadats och man har sett att den har blött mycket.

 - Det är inget den kan leva med. Det är inte bra att den plågas, säger Furuholm.

 Vargen spårades och avlivades under måndagen. Det innebär också att samtliga vargar i årets licensjakt i Värmland har skjutits.

Behöver träning

 Han tycker inte att det finns något försvar för att det har kunnat ske. Nu anser han att man ska fundera på om jägarna behöver mer träning inför framtiden.

 - Det är första gången de gör detta och det är lite nervigt. Vargen kommer upp i synfältet och kanske har man skjutit lite för fort. Alla är inte jätteskickliga. Det finns tusentals jägare  i Värmland.

 Även i Leksand skadesköts en varg i lördags. Inte heller den lyckades man under gårdagen avliva.

 - Den verkar inte vara jättesvårt skadad, men det är blod  i spår och där den har legat. Det ska inte vara så. Det är olyckligt, säger Stig-Åke Svenson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Dalarna.

 Han tycker att jakten i framtiden kan lösas på ett bättre sätt. Totalt hade man utöver den skadeskjutna vargen sju skjutningar som inte träffade.

 - Det tycker jag är ganska mycket. Det har varit en onödig hets i vargjakten. Jag vill att man ska få bort tävlandet jaktlagen emellan.

"Ska kunna döda djuren"

 Svenson syftar på att de som haft varg på sin mark har velat skjuta så många som möjligt under en tidspress.

 - Först till kvarn får först mala. Då blir det att stämningen trissas upp.

 Ann Dahlreus, generalsekreterare i Svenska rovdjursföreningen, tycker att det är fruktansvärt att två skadeskjutna djur fortfarande går runt i skogarna.

 - De som är ute och jagar ska kunna döda djuret omedelbart. Det är avskyvärt att höra talas om de här djuren, säger hon.

 Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på jägareförbundet, är besviken över att det har blivit många "bomningar".

 - Det är naturligtvis inte bra att två vargar får lida. Men samtidigt måste man sätta detta i proportion. Tusentals djur ligger påkörda och skadade längs vägkanterna varje år, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.