Foto: Michael Bengts
 Foto: Michael Bengts

Flera vargar skadeskjutna: "Alla jägare är inte jätteskickliga"

Publicerad
Uppdaterad
15 000 jägare var ute i skogarna. Resultatet: Två skadeskjutna vargar som eftersöktes på måndagen.
- Det är olyckligt. Det är inte meningen att vargarna ska plågas, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.
En av vargarna påträffades under måndagen och avlivades.
I Värmland skadesköts en varg i Gåsborn, öster om Filipstad, vid 15-tiden i lördags. Trots att man såg den flera gånger under eftersöket i går lyckades inte jägarna skjuta den.
- Man har kunnat konstatera att den är skadad. Den blir allt mer slö, går långsamt och haltar, säger Lars Furuholm.
Vargens ena bakben ska ha skadats och man har sett att den har blött mycket.
- Det är inget den kan leva med. Det är inte bra att den plågas, säger Furuholm.
Vargen spårades och avlivades under måndagen. Det innebär också att samtliga vargar i årets licensjakt i Värmland har skjutits.

Behöver träning

Han tycker inte att det finns något försvar för att det har kunnat ske. Nu anser han att man ska fundera på om jägarna behöver mer träning inför framtiden.
- Det är första gången de gör detta och det är lite nervigt. Vargen kommer upp i synfältet och kanske har man skjutit lite för fort. Alla är inte jätteskickliga. Det finns tusentals jägare i Värmland.
Även i Leksand skadesköts en varg i lördags. Inte heller den lyckades man under gårdagen avliva.
- Den verkar inte vara jättesvårt skadad, men det är blod i spår och där den har legat. Det ska inte vara så. Det är olyckligt, säger Stig-Åke Svenson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Dalarna.
Han tycker att jakten i framtiden kan lösas på ett bättre sätt. Totalt hade man utöver den skadeskjutna vargen sju skjutningar som inte träffade.
- Det tycker jag är ganska mycket. Det har varit en onödig hets i vargjakten. Jag vill att man ska få bort tävlandet jaktlagen emellan.

"Ska kunna döda djuren"

Svenson syftar på att de som haft varg på sin mark har velat skjuta så många som möjligt under en tidspress.
- Först till kvarn får först mala. Då blir det att stämningen trissas upp.
Ann Dahlreus, generalsekreterare i Svenska rovdjursföreningen, tycker att det är fruktansvärt att två skadeskjutna djur fortfarande går runt i skogarna.
- De som är ute och jagar ska kunna döda djuret omedelbart. Det är avskyvärt att höra talas om de här djuren, säger hon.
Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på jägareförbundet, är besviken över att det har blivit många "bomningar".
- Det är naturligtvis inte bra att två vargar får lida. Men samtidigt måste man sätta detta i proportion. Tusentals djur ligger påkörda och skadade längs vägkanterna varje år, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag