Zikaviruset, som sprids via myggor har nu nått Australien Foto: Esteban Biba / Epa / TtZikaviruset, som sprids via myggor har nu nått Australien Foto: Esteban Biba / Epa / Tt
Zikaviruset, som sprids via myggor har nu nått Australien Foto: Esteban Biba / Epa / Tt
Flera fall av mikrocefalier och andra neurologiska abnormaliteter har rapporterats och utgör en allmän hälsofara. Foto: Mario TamaFlera fall av mikrocefalier och andra neurologiska abnormaliteter har rapporterats och utgör en allmän hälsofara. Foto: Mario Tama
Flera fall av mikrocefalier och andra neurologiska abnormaliteter har rapporterats och utgör en allmän hälsofara. Foto: Mario Tama

Flera tusentals fall av Zikavirus i Honduras

Publicerad

Honduras har beslutat om undantagstillstånd efter flera tusen fall av zikavirus, och smittan har även nått Australien.

Från USA kommer uppgifter om ett fall där smittan överförts sexuellt.

I Dallas i USA uppger amerikanska smittskyddsinstitutet CDC att en person smittats lokalt av zikaviruset, och att smittan överförts sexuellt. Det skriver NBC/DFW.

Patienten smittades efter att ha haft sex med en person som nyss rest i ett land där smittan finns. Några ytterligare uppgifter om patienten släpper inte CDC – inte heller personens hälsostatus.

Det finns en tidigare rapport om att smittan kan överföras sexuellt men den smittvägen är säkert mycket sällsynt och den kommer inte att skapa en epidemi som andra sexuellt överförbara virussjukdomar, säger Anders Tegnell statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten till DN.

Samtidigt kommer fler rapporter om spridningen.

Två fall av zikavirus har upptäckts i Australien, uppger Sydney Morning Herald.

Det handlar om två personer som återvänt från en resa i Karibien.

Hälsodepartementet betraktar inte det som ett allvarligt hot mot landet.

I Honduras: Nationellt nödläge

Honduras däremot har förklarat att nationellt nödläge råder på grund av zikautbrotten. Under de senaste tre månaderna har landet haft 3 649 misstänkta fall, skriver New York Times.

Yolani Batres, ansvarig minister, uppmanar folk att hålla i ordning i bostäder och andra lokaler och tömma alla vattenbehållare utomhus, där Aedes aegypti-myggan som sprider zikaviruset kan föröka sig. Runt om på landets skolor jobbar föräldrar, lärare och studenter med att göra omgivningen säker och en nationell riskplan har satts igång.

WHO säger att hälsofara råder

Honduras reaktion kom timmar efter att WHO gått ut och förklarat att situationen är ett internationellt nödläge.

– Jag anser nu att det senaste klustret av mikrocefalier och andra neurologiska abnormaliteter som rapporterats i Latinamerika, som följt ett liknande utbrott i Franska Polynesien 2014 utgör en allmän hälsofara på internationell nivå, sa Margaret Chan, ordförande för WHO, i ett uttalande enligt BBC på måndagen.

UD varnar inte

Svenska UD publicerar regelbundet reserekommendationer för svenskar som gäller oroligheter, våldsamheter eller risk för allvarlig smittspridning. Råden ligger på olika nivåer: UD kan avråda från icke-nödvändiga resor, alla resor eller uppmana svenskar som är i landet att lämna.

För Honduras eller Australien finns ingen varning alls.

– Nej, vi avråder inte resenärer från att åka dit. Inte heller gravida kvinnor, säger Johan Tegel, tf chef vid UD:s presstjänst.

"Ta reda på fakta"

Folkhälsomyndigheten är sakkunnig när det gäller smittspridning och resor, och på myndighetens hemsida uppmanas resenärer att ta redan på fakta om resmålet.

"Konsultera läkare eller mödravårdscentral inför resor där det finns zikavirus och andra tropiska sjukdomar för att få råd om förebyggande åtgärder och om man bör överväga att ändra sina resplaner", skriver myndigheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag