Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera turister döda i Grekland när hagelstorm drog fram

Så har ovädret dragit fram.
Sandra Hallberg och barnen Linnea, åtta, och Klas, sex, hamnade mitt i stormen söder om Thessaloniki.
Foto: Sandra Hallberg / Privat
Värsta drabbad är Halkidikíhalvön i Grekland.
Foto: Google maps
Bilder från ovädret.
Foto: Twitter

Extremvädret fortsätter på flera håll i både södra och västra Europa.

Minst sex utländska medborgare har dött och över 100 skadats i ett stort oväder i norra Grekland på onsdagskvällen, rapporterar Reuters.

Stormvindar, regn och hagel drabbade Halkidikíhalvön utanför Thessaloniki och fick träd att slitas upp och tak att rivas bort i det populära turistområdet.

– Det kändes som att vinden jagade oss, saker började lyfta, säger Sandra Hallberg som är på semester söder om staden.

I östra Skottland i Storbritannien för ett åskväder med sig ”risk för livsfara”.

Efter juni månads extrema hetta har nu Europa drabbats av kraftfulla stormar och oväder.

I norra Grekland har minst sex personer mist livet i en sommarstorm och i Storbritannien har den statliga vädertjänsten Met Office utfärdat vädervarningar i Skottland.

Det åskväder som nu drar in över östra Skottland för med sig kraftigt regn, åska och översvämningar.

”Det finns en liten risk för att snabbt stigande eller djupt flodvatten kan orsaka risk för livsfara”, skriver Met Office i sin prognos.

Sex utländska turister döda i Grekland – svenskar fast i ovädret

I Grekland dog två turister från Tjeckien efter att deras husvagn spolats i väg. En kvinna och ett barn från Rumänien dödades när taket till en restaurang kollapsade och en man och ett barn från Ryssland överlevde inte ett träd som föll på dem, enligt Reuters.

Karl Philip Nilsson, 37, från Göteborg, befinner sig just nu på Kassandra-halvön i Halkidiki tillsammans med sin sambo Carolina, 38 år och deras son Leo 4,5 år.

Familjen var ute och åt middag på onsdagskvällen när stormen plötsligt slog till.

– Vi hade precis ätit färdigt och så blev det helt svart. När vi sen skulle gå mot bilen så var hela himlen full av blixtar. Helt ljudlöst var det, men det var verkligen konstanta blixtar.

– Helt plötsligt från ingenstans så kom det bara världens storm och den var så kraftig att saker började flyga.

Karl Philip Nilsson, 37, från Göteborg, befinner sig just nu på Kassandra-halvön i Halkidiki tillsammans med sin sambo Carolina, 38 år och deras son Leo 4,5 år.

– Vi såg en trafikskylt som flög förbi huvudet på oss kanske 50 centimeter ifrån så där hade vi riktig tur och det var lite panikartat - folk skrek och sprang.

Karl Philip och hans familj flydde in i en bar, och medan de stod där började det regna kraftigt och vinden förde med sig stora sandbyar.

– Jag tror aldrig att jag har varit så rädd. Det fick liksom inte att se någonting heller, för det kom så mycket sand. Vi sprang mest och bara hoppades att inget skulle träffa en egentligen för det flög saker överallt.

Berättar om dramat när ovädret svepte fram.

Sandra Hallberg från Ängelholm i Skåne är i den lilla orten Nea Kallikratia, strax söder om Thessaloniki, med sin man och barnen Linnea, åtta, och Klas, sex.

– Igår kväll när det började regna kändes det i hela luften att 'nu kommer det'. Vi gick upp på staden för att min dotter ville titta i affärer när det började kännas som att vinden jagade oss.

– Då började saker lyfta - plywoodskivor och skräp.

Familjen sökte först skydd i en mataffär, och lyckades till slut ta sig över gatan till sin egen lägenhet.

– När vi sprang till vår lägenhet så lyfte soporna från marken, berättar Sandra Hallberg.

Sandra Hallbergs bilder visar hur stormen dragit fram i orden Nea Kallikratia, strax söder om Thessaloniki.
Foto: Sandra Hallberg / Privat
Flera träd knäcktes av stormen.
Foto: Sandra Hallberg / Privat
Bild från stormen i Nea Kallikratia, strax söder om Thessaloniki, under onsdagskvällen.
Foto: Sandra Hallberg / Privat

Stormen drog förbi under natten, men har lämnat efter sig spår i form av skräp och knäckta träd.

– Vår lilla park här nere har blivit en turistattraktion för det ligger som plockepinn här, säger hon.

Enligt TT har resebolaget Ving 21 svenska gäster i området, men inte fått några uppgifter om att någon drabbats.

– Eftersom det är ganska sent har vi inte ringt upp dem. Vi brukar alltid kontakta dem för att höra att allt det är bra. Så vi kommer att kontakta dem och följa upp i morgon förmiddag, säger Fredrik Henriksson på Ving vid 01-tiden, till TT.

Apollo ska för närvarande inte ha några svenska gäster i området, enligt TT.

Det finns ännu inga uppgifter om att några svenskar har kommit till skada i samband med ovädret i Grekland, enligt Utrikesdepartementet.

Förödelse på stranden i Porto Carras i Grekland där ovädret dragit fram.
Foto: Iona Serrapica / Reuters

Bilar välts och träd rycks upp

Ovädret i Grekland beskrivs som väldigt ovanligt för årstiden. Bilder från tv-kanalen ERT visar hur bilar har välts och träd slitits ner.

– Det är första gången i min 25-åriga karriär som jag har upplevt något liknande. Det var så abrupt och plötsligt, säger Athansios Kaltsas, föreståndare för ett sjukhus som många skadade fördes till, till grekisk tv, enligt Reuters.

Myndigheterna i Halkidikí har infört undantagstillstånd och minst 140 brandmän ska arbeta i regionen.

Redan tidigare under onsdagen drabbades stora delar av södra Europa av kaosväder som översvämningar, hagel och bränder. Flera personer har fått föras till sjukhus.

Varmare tider – vanligare med extremväder

Enligt experter kan enskilda väderhändelser i sig inte direkt länkas till klimatförändringar, men den globala uppvärmningen kommer att göra extremväder mer vanligt.

– Varje händelse är unik i sig. Men sannolikheten för att det blir extrema händelser ökar med varmare klimat. Risken ökar när klimatet blir varmare, säger Michael Tjernström, klimatforskare och professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

– När klimatet förändras så förändras även vädret. Det som inte tidigare var möjligt är plötsligt det. Om södra Sverige kanske har fått 1-1,5 grad varmare så innebär det att risken för extremvärme, som kanske förr bara var någon procent, blir plötsligt tio gånger så stor, säger Michael Tjernström.

Vet du mer? Är du på plats?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.