Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera toppdirektörer nobbar möte om Saudi

I kväll, torsdag, har näringsminister Mikael Damberg (S) och utrikesminister Margot Wallström bjudit ett 40-tal näringslivstoppar till ett krismöte med anledning av Sveriges ansträngda relationer till flera länder i Mellanöstern.
Foto: Axel Öberg
Enligt SvD Näringsliv nobbar flera av de inbjudna direktörerna mötet med Damberg och Wallström. Men enligt Ann Wolgers, pressekreterare hos Mikael Damberg, stämmer inte flera av uppgifterna.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Storbankschefen Annika Falkengren säger sig inte ha fått någon inbjudan.
Foto: Johan Jeppsson
Samma sak gäller Christian Clausen, även han storbankschef.
Foto: Tommy Pedersen
På onsdagseftermiddagen hade bara Martin Lundstedt, vd på Scania, affärsmannen Carl Bennet (bilden) och ...
Foto: Ylwa Yngvesson
... Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv tackat ja, rapporter SvD.
Foto: Anna-Karin Nilsson
1 / 7

BRYSSEL-STOCKHOLM. I kväll har näringsminister Mikael Damberg och utrikesminister Margot Wallström bjudit in gräddan av svenskt näringsliv till ett möte med anledningen av Sveriges ansträngda relationer i Mellanöstern.

Samtidigt stoppar Saudiarabien utfärdandet av Business-visum för svenska affärsmän, och Saudiarabiens grannregimer levererar ny hård kritik mot Sverige.

– Vi vill ha en normal relation med Saudiarabien, sa statsminister Stefan Löfven när han vid 15-tiden anlände till Bryssel.

I kväll har näringsminister Mikael Damberg (S) och utrikesminister Margot Wallström bjudit ett 40-tal näringslivstoppar till ett krismöte med anledning av Sveriges ansträngda relationer till flera länder i Mellanöstern.

Förra veckan kallade Saudiarabien hem sin ambassadör från Stockholm - i går följde Förenade Arabemiraten efter. Expressen kan också i dag avslöja att flera länder kan kalla hem ambassadörer, enligt initierad diplomatkälla.

Dessutom stoppar Saudiarabien utfärdandet av visum för svenska affärsmän.

"Ingen bra situation"

Expressen mötte vid 15-tiden statsminister Stefan Löfven när han anlände till Bryssel för dagens toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer.

Vad säger du om att visumen har stoppats för affärsmän?

– Jag har just tagit del av det. Vi arbetar seriöst på att vi vill ha en normal relation självfallet med Saudiarabien, och det tar vi seriöst och vi arbetar systematiskt med det, konstaterade Löfven.

Hur stor kris är det här?

– Det är självfallet ingen bra situation det här. Vi vill inte ha den här situationen med Saudiarabien. Vi har varit tydliga hela tiden med att vi vill ha en bra relation med Saudiarabien, och därför arbetar vi seriöst och systematiskt med det.

Hur ser du på att Förenade Arabemiraten också kallat hem sin ambassadör?

– Det är självfallet inte bra. Det är ju kopplat till Saudiarabien och de har varit tydliga med att så länge vi har det här problemet med Saudiarabien så menar dom också att dom har problem med relationen. Det är därför vi arbetar systematiskt med relationen med Saudiarabien.

Kommenterar inte Kina

Din utrikesminister har kallat straffmetoder i Saudiarabien för medeltida. Nästa vecka åker du till Kina. Där avrättades över tusen personer förra året, enligt Amnesty. Är det också ett medeltida rättssystem?

– Nej, vi kommenterar Kina… Vi har haft, och det har Sverige haft sedan länge, uppfattningar om yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter i Kina. Det har vi gett uttryck för, men det är det som gäller.

Men det är inget medeltida rättssystem?

– Nej.

I dag kom också beskedet om att totalt 57 stater, nästan hela den muslimska världen, slutar upp bakom kritiken mot utrikesminister Margot Wallström på samarbetsorganisationen Organisation of Islamic Cooperations (IOC) webbplats.

"I sitt yttrande förödmjukade Wallström Saudiarabien och dess sociala normer, juridiska system och politiska institutioner", står det i uttalandet, enligt TT.

"Mycket allvarligt"

En näringslivsrepresentant, som har bjudits in av regeringen till kvällens möte, betecknar läget som "mycket allvarligt".

– Det är nu ännu mer allvarligt än det som näringslivet varnade för. Inget svenskt företag - oavsett bransch - kommer att få tillträde till den saudiska marknaden. Det innebär att handeln hotas på en nyckelmarknad i Mellanöstern, säger näringslivsföreträdaren.

Efter beskedet om att Saudiarabien stoppar affärsvisum för svenska affärsmän befarar nu näringslivet att andra Gulfstater följer efter.

– Tyvärr kan vi inte utesluta den risken, säger uppgiftslämnaren.

Näringslivet hoppas att Mikael Damberg och Margot Wallström i kväll besvarar den fråga som är på allas läppar just nu.

– Regeringen måste på krismötet i kväll svara på frågan hur den ska reparera allt som hänt, säger näringslivsföreträdaren.

Ny kritik mot Sverige

Alla Saudiarabiens allierade i gruppen Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) har i veckan riktat ny skarp kritik mot Sverige, med anledning av Wallströms kritiska uttalanden om saudiska kränkningar av mänskliga och demokratiska rättigheter. Förutom Saudiarabien och Förenade arabemiraten är det Kuwait, Oman, Bahrain och Qatar som kommer med kritik.

"Uttalandena från Sveriges utrikesminister anses vara en flagrant inblandning i kungadömets interna och suveräna angelägenheter och ett övertramp", säger Kuwaits regering enligt statliga nyhetsbyrån KUNA.

Oman varnar att Sveriges agerande påverkar relationerna länder emellan negativt.

På tidningens Chefs evenemang i går, på Grand hotell, berättade Margot Wallström om bakgrunden till mötet.

– Många företag är oroliga - vad kan effekterna bli, hur ska vi tänka, vad gör vi, kan det påverka oss - då säger vi att då bjuder vi in dem till ett möte för att faktiskt berätta om det, hur läget är och få höra om deras bekymmer och de frågor som de har.

"Är inget krismöte"

Hon vände sig då mot att mötet har betecknats som ett krismöte.

– Det är inget krismöte. Det är att näringsministern och jag har bjudit in till ett möte.

Wallström förnekade tidigare att fler ambassadörer var på väg att kallas hem, men bara sex dygn senare kom beskedet att den emiratiske ambassadören dras tillbaka. Att fler länder kan stå på tur att straffa Sverige för Wallströms uttalanden väger tungt på kvällens möte.

– Mötet får nu ännu tydligare karaktär av krismöte. Regeringen har tyvärr försatt Sverige i en diplomatisk och politisk kris i relationerna med området, säger en näringslivsföreträdare.

Margot Wallström betecknade i går den oron som 31 toppdirektörer gav uttryck för i en debattartikel i DN som "relevanta frågor och synpunkter som de måste få framföra".

– Vi har att hantera också det.

Flera nobbar

Om förhoppningen inför kvällens möte förklarade Wallström:

– Jag hoppas kunna hjälpa dem med vad vi gör diplomatiskt och hur näringsdepartementet tänker sig att hjälpa till.

Men intresset från näringslivet att delta i kvällens möte är ljummet.

Enligt SvD Näringsliv nobbar flera av de inbjudna direktörerna mötet med Damberg och Wallström.

Men enligt Ann Wolgers, pressekreterare hos Mikael Damberg, stämmer inte flera av uppgifterna.

– Vi har god uppslutning. Många verkställande direktörer har tufft reseschema, men näringsministern har pratat med ett stort antal företagsledare i telefon sedan regeringen meddelade att Sverige inte förlänger det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, säger Ann Wolgers.

I går eftermiddag hade bara Martin Lundstedt, vd på Scania, affärsmannen Carl Bennet och Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv tackat ja, rapporter SvD.

Företrädarna från Ikea, Alfa Laval, ABB, Sandvik och Hennes & Mauritz har alla tackat nej utan att skicka en ställföreträdare till mötet.

Ericssons ordförande Leif Johansson, Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg, Alva Lavals vd Lars Renström och Ikeas vd Peter Agnefjäll nobbar alla mötet liksom Industrivärdens Anders Nyrén.

Prekär situation

Jacob Wallenberg kunde inte vara med på grund av en resa med Marcus Wallenberg.

Flera av de inbjudna väljer att låta någon annan än deras toppchefer delta på mötet. Näringslivsnestorn Michael Treschow skriver i ett mejl till Damberg att han skickar en ersättare, och att han är ledsen att kan inte kan närvara vid denna "viktiga tidpunkt".

"Hoppas ni kan komma med klarläggande om vägen framåt i denna prekära situation", tilläger han.

Istället för vd Hans Vestberg deltar Ulf Pehrsson, ansvarig för regerings- och industrirelationer, för Ericssons räkning, uppger SvD.  Atlas Copcos representeras av kommunikationschefen Annika Berglund och AB Volvo av hållbarhetschefen Niklas Gustavsson i stället för bolagens verkställande direktörer. Saab representeras av finanschefen Magnus Örnberg.

Storbankerna SEB och Nordea toppchefer Annika Falkengren och Christian Clausen skrev under den uppmärksammade debattartikeln i DN. Men enligt SvD bjöds ingen av dem in till mötet av näringsminister Mikael Damberg och utrikesminister Margot Wallström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.