Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera till sjukhus efter extremvädret i södra Europa

Flera skadade efter oväder.
Skyfall, åska och hagel har drabbat södra Europa. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Förstörda bilar och avspärrade vägar till följd av ovädret i staden Tafalla i norra Spanien på tisdagen. Foto: ALVARO BARRIENTOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Extremhettan har ersatts av ett nytt väderkaos.

Från södra Europa kommer rapporter om översvämningar, hagel och bränder.

Flera personer vårdas på sjukhus till följd av ovädret.

Efter en junimånad med upp till 40 grader på flera håll i Europa härjar nu ett kraftigt regn- och åskoväder i de södra delarna. Norra Spanien och Italien samt södra Frankrike är särskilt drabbade.

Ovädret har orsakat översvämningar och stora trafikstörningar. Delar av den spanska floden Cidacos steg, på bara några timmar, med fyra meter på måndagen, rapporterar TT.

18 skadade

Samma dag omkom en man i samband med att hans bil sköljdes bort i en översvämning i den spanska staden Ezprogui. Även byggnader och vägar förstördes. 

Regnovädret fortsätter nu österut, rapporterar Daily Express med hänvisning till BBC Weather. Under onsdagen nådde det även mellersta Italien, Grekland och Albanien. 

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa skadades 18 personer av hagel stora som apelsiner i den italienska staden Pescara. Bland annat träffades en gravid kvinna i huvudet av isen och fick föras till sjukhus. 

Storbrand på strand

Ungefär samtidigt kallades räddningstjänsten till stränder vid staden Catania på Sicilien efter ett larm om en omfattande brand som tvingat ut strandbesökare i havet. Hundratals personer evakuerades i samband med räddningsinsatsen, varav 40 var barn, men ingen kom till skada. 

Vädret orsakade även översvämningar, och ”flera vägar har förvandlats till floder” i regionen Abruzzo, skriver nyhetsbyrån. Hårda vindbyar drog också in över landet och tvingade ner träd, vägskyltar och reklampelare till marken. 

Bättre väder till helgen

Redan under onsdagskvällen lättade dock vädret upp i området.

– Under natten mot torsdag fortsätter det att röra sig ännu mer österut. Det finns ingen risk att just det här ovädret når Sverige, säger Lillian Bergheim, meteorolog på Storm. 

Slutet av veckan blir lugn och solig i södra Europa, med undantag från norra och mellersta Italien dit regnet och åskan ser ut att återvända på lördagen.

Så blir vädret de närmaste dagarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.