Flera svenskar gripna för våldtäkt på färja

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den misstänkta våldtäkten inträffade på Viking Line Amorella. "Det är naturligtvis en mycket obehaglig incident", säger Viking lines finska informationschef Johanna Boijer-Svahnström till finska Iltalehti.

Åtta svenska män i 25-årsåldern sitter frihetsberövade misstänkta för grov våldtäkt ombord en Finlandsfärja.

Händelsen ska ha ägt rum natten mellan fredag och lördag när färjan var på väg från Stockholm till Åbo.

Fem av männen greps i Åbo och en på Åland.

Ytterligare två män anhölls i Stockholm natten till söndag.

Den misstänkta våldtäkten inträffade på Viking Line Amorella under natten mellan fredag och lördag då färjan var på väg från Stockholm till Åbo, skriver finska Iltalehti.

När färjan nådde Åbo greps fem män hemmahörande i Sverige av finsk polis.

– Fem av dem greps av polis i hamnen men redan innan hade de hade frihetsberövats av säkerhetsvakter ombord på skeppet, säger Joonas Tikka, inspektör på sydvästfinska polisen, till Expressen.

På färjans resa tillbaka mot Sverige greps en sjätte person för inblandning i händelsen i Mariehamn på Åland.

Gömde sig på färjan

– Han ska ha gömt sig ombord på färjan, men säkerhetsvakterna lyckades hitta honom och han lämnades över till Ålandspolisen, säger Joonas Tikka.

Männen misstänkts för grov våldtäkt.

Brottet ska ha begåtts i en hytt ombord och brottsoffret vara en kvinna i 45-årsåldern, skriver Aftonbladet.

Vid 14-tiden på söndagen sitter de fortfarande frihetsberövande i Finland. Enligt lag kan de hållas frihetsberövade i tre dagar innan ärendet måste presenteras inför domstol.

Efter kryssningen har ytterligare två svenska män kopplats till fallet.

– Vad jag vet så har de gripit ytterligare två personer som är inblandade i fallet i Stockholm, säger Joonas Tikka.

Gänget som misstänks för gruppvåldtäkten på Finlandsfärjan Amorella utmärkte sig tydligt på dansgolvet, berättar en kvinna som var med på kryssningen.

– De var ganska högljudda och otrevliga. De hade gått ut på rökrutan och det uppstod en del problem kring dem, säger kvinnan.

Anhölls i Stockholm

Den svenska polisen är förtegen, men uppgiften om ytterligare misstänkta bekräftas av presstjänsten på åklagarmyndigheten. Jouråklagare anhöll två män, också de i 25-årsåldern, misstänkta för grov våldtäkt klockan 02.26 natten till söndag.

Av hänsyn till andra inblandade så vill åklagaren i nuläget inte gå närmare in på några detaljer.

Båda är sedan tidigare kända av polisen.

Den äldre av de två männen har bland annat dömts för häleri och narkotikabrott.

Expressen har varit i kontakt med de två männens advokater.

– Jag träffade honom i dag och han säger att han definitivt inte har något minne av att något anmärkningsvärt skulle ha hänt på båten, säger den ene mannens advokat.

Mannen förnekar brott.

Kompisresa

– Han förstår ingenting. Han säger att han var där med några kompisar som en vanlig passagerare och umgicks Sedan kom vakter fram och berättade att något skulle ha hänt på båten, säger advokaten.

Polisen har ännu bara hållit inledande förhör med mannen där han har delgivits misstanke. Nya förhör väntas under söndagen.

Den andre mannens advokat har inte velat lämna någon kommentar på söndagskvällen.

Viking lines finska informationschef Johanna Boijer-Svahnström bekräftar för finska Iltalehti att händelsen har inträffat på företagets färja Amorella.

– Det är naturligtvis en mycket obehaglig incident, men lyckligtvis inte särskilt vanligt, säger Boijer-Svahnström till tidningen, och påtalar att Viking Line bär varje år mer än sex miljoner passagerare.

FÖRTYDLIGANDE

Expressen.se har i flera artiklar berättat om våldtäkten på Viking Lines färja Amorella för en vecka sedan, där fyra personer är häktade, http://www.expressen.se/nyheter/fyra-man-haktade-for-valdtakt-pa-farja/
I den första artikeln som publicerades på Expressen.se 1 februari http://www.expressen.se/nyheter/flera-svenskar-gripna-for-valdtakt-pa-farja/ skrev Expressen.se först att sex svenska män gripits misstänkta för grov våldtäkt - och att fem män hemmahörande i Sverige greps när färjan nådde land, med hänvisning till finska Ilta Sanomat som var först med uppgifterna.
I uppdaterade versioner av artikeln, publicerade samma dag, skrev vi att åtta svenska män i 25-årsåldern satt frihetsberövade misstänkta för grov våldtäkt med hänvisning till finska Iltalehti.

I senare artiklar har Expressen.se skrivit - utan att berätta var personerna är hemmahörande - att fyra av männen har släppts men att fyra personer, tre i Finland och en i Sverige begärs häktade.
I den senaste artikeln, publicerade 6 februari, http://www.expressen.se/nyheter/fyra-man-haktade-for-valdtakt-pa-farja/, skriver vi att fyra män i 20-årsåldern sitter häktade för våldtäkten för snart en vecka sedan.
Av de fyra män som sitter häktade för våldtäkten har enbart en svensk medborgarskap, enligt uppgifter från en person med insyn i utredningen.
Fyra personer har släppts, som Expressen tidigare skrivit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.