Den misstänkta våldtäkten inträffade på Viking Line Amorella. "Det är naturligtvis en mycket obehaglig incident", säger Viking lines finska informationschef Johanna Boijer-Svahnström till finska Iltalehti.
Den misstänkta våldtäkten inträffade på Viking Line Amorella. "Det är naturligtvis en mycket obehaglig incident", säger Viking lines finska informationschef Johanna Boijer-Svahnström till finska Iltalehti.

Flera svenskar gripna för våldtäkt på färja

Publicerad

Åtta svenska män i 25-årsåldern sitter frihetsberövade misstänkta för grov våldtäkt ombord en Finlandsfärja.

Händelsen ska ha ägt rum natten mellan fredag och lördag när färjan var på väg från Stockholm till Åbo.

Fem av männen greps i Åbo och en på Åland.

Ytterligare två män anhölls i Stockholm natten till söndag.

Den misstänkta våldtäkten inträffade på Viking Line Amorella under natten mellan fredag och lördag då färjan var på väg från Stockholm till Åbo, skriver finska Iltalehti.

När färjan nådde Åbo greps fem män hemmahörande i Sverige av finsk polis.

– Fem av dem greps av polis i hamnen men redan innan hade de hade frihetsberövats av säkerhetsvakter ombord på skeppet, säger Joonas Tikka, inspektör på sydvästfinska polisen, till Expressen.

På färjans resa tillbaka mot Sverige greps en sjätte person för inblandning i händelsen i Mariehamn på Åland.

Gömde sig på färjan

– Han ska ha gömt sig ombord på färjan, men säkerhetsvakterna lyckades hitta honom och han lämnades över till Ålandspolisen, säger Joonas Tikka.

Männen misstänkts för grov våldtäkt.

Brottet ska ha begåtts i en hytt ombord och brottsoffret vara en kvinna i 45-årsåldern, skriver Aftonbladet.

Vid 14-tiden på söndagen sitter de fortfarande frihetsberövande i Finland. Enligt lag kan de hållas frihetsberövade i tre dagar innan ärendet måste presenteras inför domstol.

Efter kryssningen har ytterligare två svenska män kopplats till fallet.

– Vad jag vet så har de gripit ytterligare två personer som är inblandade i fallet i Stockholm, säger Joonas Tikka.

Gänget som misstänks för gruppvåldtäkten på Finlandsfärjan Amorella utmärkte sig tydligt på dansgolvet, berättar en kvinna som var med på kryssningen.

– De var ganska högljudda och otrevliga. De hade gått ut på rökrutan och det uppstod en del problem kring dem, säger kvinnan.

Anhölls i Stockholm

Den svenska polisen är förtegen, men uppgiften om ytterligare misstänkta bekräftas av presstjänsten på åklagarmyndigheten. Jouråklagare anhöll två män, också de i 25-årsåldern, misstänkta för grov våldtäkt klockan 02.26 natten till söndag.

Av hänsyn till andra inblandade så vill åklagaren i nuläget inte gå närmare in på några detaljer.

Båda är sedan tidigare kända av polisen.

Den äldre av de två männen har bland annat dömts för häleri och narkotikabrott.

Expressen har varit i kontakt med de två männens advokater.

– Jag träffade honom i dag och han säger att han definitivt inte har något minne av att något anmärkningsvärt skulle ha hänt på båten, säger den ene mannens advokat.

Mannen förnekar brott.

Kompisresa

– Han förstår ingenting. Han säger att han var där med några kompisar som en vanlig passagerare och umgicks Sedan kom vakter fram och berättade att något skulle ha hänt på båten, säger advokaten.

Polisen har ännu bara hållit inledande förhör med mannen där han har delgivits misstanke. Nya förhör väntas under söndagen.

Den andre mannens advokat har inte velat lämna någon kommentar på söndagskvällen.

Viking lines finska informationschef Johanna Boijer-Svahnström bekräftar för finska Iltalehti att händelsen har inträffat på företagets färja Amorella.

– Det är naturligtvis en mycket obehaglig incident, men lyckligtvis inte särskilt vanligt, säger Boijer-Svahnström till tidningen, och påtalar att Viking Line bär varje år mer än sex miljoner passagerare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag