Brandutvecklingen vid Grenfell Tower gick väldigt fort – sannolikt på grund av ett lättantändligt material i fasaden. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅNBrandutvecklingen vid Grenfell Tower gick väldigt fort – sannolikt på grund av ett lättantändligt material i fasaden. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandutvecklingen vid Grenfell Tower gick väldigt fort – sannolikt på grund av ett lättantändligt material i fasaden.  Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: / SKÄRMDUMPFoto: / SKÄRMDUMP
 Foto: / SKÄRMDUMP
Vid en jättebrand i ett flerbostadshus i Mjölby 2012 omkom en femårig flicka. Husets fasader var isolerade med cellplast, men räddningstjänsten konstaterar att cellplasten inte påverkade utgången för flickan. Foto: BJÖRN LOCKSTRÖM / ARKIVVid en jättebrand i ett flerbostadshus i Mjölby 2012 omkom en femårig flicka. Husets fasader var isolerade med cellplast, men räddningstjänsten konstaterar att cellplasten inte påverkade utgången för flickan. Foto: BJÖRN LOCKSTRÖM / ARKIV
Vid en jättebrand i ett flerbostadshus i Mjölby 2012 omkom en femårig flicka. Husets fasader var isolerade med cellplast, men räddningstjänsten konstaterar att cellplasten inte påverkade utgången för flickan. Foto: BJÖRN LOCKSTRÖM / ARKIV
Enligt SVT är cellplast en gemensam nämnare för höghusbranden i London och tio bränder i Sverige. Foto: MIKAEL BOBERG / SKÄRMDUMP/EXPRESSENEnligt SVT är cellplast en gemensam nämnare för höghusbranden i London och tio bränder i Sverige. Foto: MIKAEL BOBERG / SKÄRMDUMP/EXPRESSEN
Enligt SVT är cellplast en gemensam nämnare för höghusbranden i London och tio bränder i Sverige.  Foto: MIKAEL BOBERG / SKÄRMDUMP/EXPRESSEN

Flera svenska storbränder kan kopplas till cellplast

Publicerad

Den snabba brandutvecklingen vid Grenfell Tower i London beror troligen på att ett lättantändligt plastmaterial använts i fasaden – och enligt SVT har samma material bidragit till minst tio bränder i Sverige. 

– Cellplast är ett material som består av en petroleumblandning och luft. Det gör att det brinner väldigt bra, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till SVT.  

Det var på natten den 14 juni som det 24 våningar höga huset Grenfell Tower i London började brinna. Branden, som sannolikt startade vid en frys, spred sig snabbt. Minst 79 personer har omkommit.  

Vid det här laget är många brandexperter tämligen överens om att brännbart material använts i husets fasad.

Vid ett takarbete i Lund 2011 antänds cellplast. Brandförloppet är så svårt att arbetarna får fly platsen.Foto: / SKÄRMDUMP

LÄS MER: Boende var oroliga för brandsäkerheten  

Nu berättar SVT att minst tio bränder i Sverige har påverkats av att byggnaderna varit isolerade med cellplast – en isolering som finns i många olika former. Vid de bränder SVT har granskat har brandförloppen varit mycket snabba. 

Köpcentrum brann ner

År 2006 brann delar av Fjällbackens köpcentrum i Gävle ner till grunden och i det fallet kunde räddningstjänsten i efterhand slå fast att väggarna varit isolerade med cellplast.  

– Kommer branden åt isoleringen är det kört, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till SVT. 

Efter branden i varuhuset K-Rauta vid Fjällbackens köpcentrum i Gävle 2006 kunde räddningstjänsten slå fast att väggarna varit isolerade med cellplast.Foto: MIKAEL BOBERG / SKÄRMDUMP/EXPRESSEN

Om cellplast hanteras rätt ska materialet inte innebära någon brandfara. Enligt SVT har användningen av cellplastisolering ökat de senaste åren – vilket Ville Bexander tror har sin bakgrund i att materialet isolerar bra och billigt jämfört med andra material. 

Andra hus i London evakueras

På fredagen berättade Expressen att fem olika höghus, med totalt över 800 bostäder, evakueras i Camden i norra London. 

LÄS MER: 800 bostäder evakueras – efter jättebranden 

Orsaken är att myndigheterna är oroliga över brandsäkerheten. Fasadmaterialet i husen i Camden ska vara samma som i Grenfell Tower, enligt BBC.  

Bränder i Sverige som påverkats av cellplast

2006 – Gävle, köpcentrum.

Hela varuhuset K-Rauta blev rökfyllt från golv till tak inom 2 minuter och 30 sekunder. Väggar och tak var isolerade med cellplast som orsakade den snabba brandspridningen.

 

2009 – Värmdö, friskola.

Kraftigt brandförlopp på grund av att ett kylrum troligen var isolerat med cellplast. Det orsakade kraftiga rökgasexplosioner som skadade en brandman.

 

2010 – Västerås, skola.

Branden orsakade skador för flera miljoner. Byggnaden var isolerad med cellplast och räddningstjänsten konstaterar att branden var mycket svårsläckt.

 

2011 – Lund, takbrand.

Vid arbete antänds cellplast. Brandförloppet är så svårt att arbetarna får fly platsen.

 

2011 – Mariestad, nybyggnation

Vid arbete antänds en stor mängd cellplast. Branden beskrivs som snabb och med tät mörk rök.

 

2012 – Mjölby, flerbostadshus.

Mycket snabb brandspridning, husets fasader var isolerade med cellplast. En flicka omkom men räddningstjänsten konstaterar att cellplasten inte påverkade utgången för flickan.

 

2012 – Trollhättan, flerbostadshus.

Våldsamt brandförlopp, med mycket snabb spridning. Branden beskrivs som svårsläckt.

 

2013 – Gislaved, butik.

När plastisoleringen antänts sprids branden snabbt samtidigt som lokalerna fylls med oförbrända brandgaser.

 

2013 – Skövde, lantbruksfastighet.

Branden sprider sig och antänder cellplastisoleringen som påverkar brandförloppet. Byggnaden blir snabbt övertänd.

 

2014 – Herrljunga, hembygdsgård.

Branden hade ett snabbt förlopp eftersom byggnaden var isolerad med cellplast.

 

Källa: SVT

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag