Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ÖB:s närstående finns i databas hos kinesiskt bolag

Flera kända politiker ska finnas med på listan.
Finansminsister Magdalena Andersson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detaljerad och privat information om över tusen kända svenskar har samlats i en databas hos ett kinesiskt bolag, med band till landets säkerhetstjänst.

Expressen kan avslöja att tre nära anhöriga till Sveriges överbefälhavare Micael Bydén finns kartlagda i databasen som nu läckt ut. 

Andra namn är finansminister Magdalena Andersson (S) och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. 

– Man har samlat personlig information om ledande personer i politik och media, deras familjemedlemmar, fruar, farbröder, systrar och barn, säger David Robinson, på cybersäkerhetsbolaget Internet 2.0.

Totalt rör det sig om information om 2,4 miljoner personer runtom i världen, varav runt tusen svenskar i viktiga befattningar, och deras anhöriga. 

De kända svenskarna – politiker, företagare, kulturpersonligheter och militärer – har kartlagts av ett företag som har affärsmässiga kopplingar till den kinesiska underrättelsetjänsten. 

Användas för påtryckningar 

Enligt David Robinson, grundare av cybersäkerhetsbolaget Internet2.0 som rekonstruerat databasen efter att den i slutet av förra året läcktes via en så kallad visselblåsare, kan ett av flera syften med databasen ha varit att använda informationen för påtryckningar. 

– De spårar personer för att få ut teknisk och finansiell information samt försvarsinformation, säger David Robinson.

Expressen kan nu berätta att bland de strax över tusen namnen finns många familjemedlemmar till höga svenska tjänstemän – också på känsliga poster. Till exempel finns tre nära anhöriga till Sveriges Överbefälhavare Micael Bydén, med i den läckta databasen.

De anhöriga har alla fått en 2:a vid sina namn. Enligt den kanadensiska tidningen The Globe and Mail, som var en av de stora internationella mediehus som först fick del av den läckta databasen, betyder siffran att det är anhöriga till en person med ”direkt inflytande” inom sitt område.

De med direkt inflytande har klassats som etta.

– Vi har noterat medieuppgifterna men det är ingen fråga för Försvarsmakten. Vår ÖB kommenterar inte det här heller, säger Maria Tisäter, vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Planen: Sälja till Kinas militär

Företaget i fråga är Zhenhua Data. Och enligt David Robinson vid Internet2.0 verkar företaget ha haft i första hand kommersiella skäl bakom skapandet av databasen.

– Det verkar ha varit en kommersiell operation för att bygga en plattform för att sälja information till kinesiska säkerhetstjänsten, säger han.

– Vi vet att 35 analytiker från det kinesiska bolaget arbetade med det samtidigt. Så det är en större mängd pengar som lagts in i det.

Enligt David Robinson kan databasens information användas för att spåra när marina fartyg lämnar en hamn genom att samla ihop information om personer som ingår i besättningen och deras närstående, och följa deras avtryck i sociala medier. 

Men den inhämtade information som skulle också kunna användas för påtryckningar och ekonomisk brottslighet, menar han. 

Sabuni och Pagrotsky på listan

Expressen har tagit del av den del av databasen som rör svenskar. Där finns flera politiker som statsrådet Magdalena Andersson (S), Nyamko Sabuni (L), de tidigare ministrarna Pär Nuder (S), Lars Engqvist och Leif Pagrotsky (S) samt förre moderatledaren Ulf Adelsohn .

Andra politiker är tidigare ministern Aida Hadzialic (S) och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal. Bland landets ekonomiska makthavare finns Jacob Wallenberg, bland annat Investors ordförande.

Bland namnen finns också enskilda personer ur kungafamiljen, däribland en Gustaf Bernadotte som får antas vara kung Carl Gustaf.

Merparten av informationen som Expressen tagit del av är offentlig. I materialet finns också länkar till öppna webbsidor, däribland regeringens och kungahusets webbsida.

Den australiensiske IT-säkerhetsjournalisten Jeremy Kirk gick under måndagen ut och ifrågasatte det allvaret i databasläckan. I en artikel i Data Breach Today berättar han om hur han fått i vart fall delar av det material som nu omskrivs, redan runt nyåret 2019/2020. Men att han då bedömde materialet som till större delen ofarlig ihopsamlad information från öppna källor.

Men enligt David Robinson är långt ifrån allt i databasen från öppna källor. 

– Det finns psykologiska bedömningar av Donald Trump och nyckelpersonerna runt honom. Det finns anmärkningar från amerikanska flottans servicejournaler, nämner han som exempel.

Säpo: Försvarsmakten har förmågan

Den svenska Säkerhetspolisen meddelar att tagit del av rapporteringen om läckan, men vill i övrigt inte kommentera frågan. 

– Vi har noterat medieuppgifterna men när det gäller hur vi eventuellt arbetar med den här typen av frågor så är det någonting vi inte kan gå ut och prata om, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

– I generella termer vet vi och har påtalat vid flera tillfällen att främmande makt har en avsikt och förmåga att genomföra olika typer av cyberspionage mot svenska mål.

Hör Expressens Mats Larsson berätta om en ny bok som varnar för Kinas krigsstyrka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.