Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera svenska judar i möte med Stefan Löfven

De som deltog på mötet var Jan Scherman, Morgan Johansson, Gabriel Urwitz, Helle Klein, Stefan Löfven, Willy Silberstein och Robin Enander.
Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet
"Att regeringen ser hot och hat och spridandet av nazistisk propaganda som ett oerhört stort demokratiproblem, det är uppenbart och det känns jättebra", säger Helle Klein.
Foto: /IBL / /IBL

Journalisten Helle Klein hängdes själv ut på en antisemitisk hemsida – och har riktat skarp kritik mot nätjättarna.

Nu har flera svenska judar haft ett möte med statsministern.

– Regeringen tar frågan på stort allvar, säger Helle Klein.

Flera svenska judar åt på torsdagsmorgonen frukost med statsminister Stefan Löfven, S, och justitieminister Morgan Johansson, S.

Syftet: Att diskutera hat, hot och nätjättarnas beteende.

En av dem var Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete.

– Det var ett väldigt bra möte. Man tar uppenbarligen den här frågan på stort allvar, säger hon.


LÄS MER: Svenska judar på hatlista ska träffa Stefan Löfven 


Helle Klein: "Ibland känns kampen tung"

De andra som medverkade var förre TV4-vd:n Jan Scherman, journalisten Willy Silberstein, finansmannen Gabriel Urwitz och Robin Enander, talesperson för Juridikfronten.

Kritiken mot nätjättar som Google och Facebook har de senaste veckorna växt lavinartat, på grund av hur techgiganterna hanterar just hat och hot på nätet. Expressen har i flera artiklar bland annat berättat hur Google och Youtube spridit nazistiskt propagandamaterial.

Nu är frågan uppe på regeringsnivå.

– Ibland kan kampen kännas oerhört tung och tröstlös, men jag tror att alla vi på mötet kände hopp i att man tar det på så stort allvar, säger Helle Klein.


LÄS MER: Hatlistan över judar nu borttagen från Google 


Facebook dissade möte

De som deltog på mötet förekom tidigare på en lista över judar på en antisemitisk hemsida. När de påtalade listan för Google upplevde de att de blev arrogant bemötta – men nu är tonen en annan.

Och listan är borta.

– Debatten har tagit fart och att Google tar kritiken på allvar är ett stort steg. Nu är det Facebook som behöver skärpa sig. 

"Att regeringen ser hot och hat och spridandet av nazistisk propaganda som ett oerhört stort demokratiproblem, det är uppenbart och det känns jättebra", säger Helle Klein.
Foto: /IBL / /IBL

Förra veckan kunde Expressen berätta hur Facebook aldrig kom till ett möte med ministrarna Morgan Johansson och Peter Eriksson, MP.

Att inte nätjättarna tar större etiskt ansvar tycker Helle Klein är "helt absurt".

– Det här handlar om rena olagligheter. Sådan får inte vi publicera så varför ska Facebook och Google göra det? säger hon.


LÄS MER: Nazistjägarna vill utreda Google för antisemitiskt innehåll 


Vill att polisen agerar mot hat och hot

Något som diskuterades på frukostmötet med politikerna var polisens och rättsväsendets roll i det hela. Enligt Klein är det i dag ideella krafter och journalister som drar det största lasset – som står för researchen.

– Vi måste få polis och rättsväsende att agera när det handlar om hot och hatbrott. De måste nu svara upp mot att statsmakterna anser att det är allvarligt.

Enligt Helle Klein finns redan nu lagar för hot och hatbrott. 

– Men de måste gälla på nätet också, säger hon.

Journalisten fortsätter: 

– Det hoppfulla är att vi äntligen tas på allvar. Men kampen är bara i sin linda och det återstår oerhört mycket att göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.