Totalt fördes nio personer till sjukhus efter den kraftiga krocken på E12. Tre av dem avled av skadorna. Foto: Elin Stormare/Västerbotten-KurirenTotalt fördes nio personer till sjukhus efter den kraftiga krocken på E12. Tre av dem avled av skadorna. Foto: Elin Stormare/Västerbotten-Kuriren
Totalt fördes nio personer till sjukhus efter den kraftiga krocken på E12. Tre av dem avled av skadorna. Foto: Elin Stormare/Västerbotten-Kuriren
Flera personer är svårt skadade efter olyckan på E12. Foto: Elin Stormare VkFlera personer är svårt skadade efter olyckan på E12. Foto: Elin Stormare Vk
Flera personer är svårt skadade efter olyckan på E12. Foto: Elin Stormare Vk
Olyckan skedde norr om Lycksele. Foto: Expressen TVOlyckan skedde norr om Lycksele. Foto: Expressen TV

Olyckan skedde norr om Lycksele.

 Foto: Expressen TV

Nio till sjukhus i olycka – tre män döda

Publicerad

De två personbilarna frontalkolliderade i en kurva.

Nio personer fördes till sjukhus efter olyckan. Nu har tre unga män i 20-årsåldern avlidit – samtidigt som en femårig pojke förts med helikopter till Umeå för fortsatt vård.

– Det var en mycket kraftig kollision, säger räddningschef Ulf Axelsson.

Det var strax före klockan 13 på söndagseftermiddagen som två personbilar kolliderade i en svag kurva längs E12 norr om Lycksele i höjd med Betseledammen.

Bilarna var på väg i motsatt riktning när de av oklar anledning körde rakt in i varandra på 90-vägen.

– Hela fronten är intryckt på den ena bilen, medan långsidan är intryckt på den andra. Kollisionen har varit front mot långsida, säger Ulf Axelsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Lycksele.

Tre personer har lämnat sjukhuset

I den ena bilen färdades en familj med två vuxna och två små barn, i den andra befann sig fem personer. Samtliga personer fördes till sjukhus med ambulans efter olyckan.

Lasarettet i Lycksele gick upp i katastrofläge så snart omfattningen av olyckan blev känd och vid 15-tiden på söndagseftermiddagen uppgav sjukhuset att tre personer avlidit av sina skador.

– Det är tre män födda på 90-talet som är döda, säger Marie Fredriksson, stabschef vid lasarettet i Lycksele.

Polisen bekräftade senare att tre män i åldern 18, 20 och 21 år omkommit.

– Samtliga av de omkomna färdades i samma bil och de är från ett utomeuropeiskt land. Vi har varit i kontakt med anhöriga till två av dem men till den tredje personen har vi inte lyckats nå anhöriga, säger Michael Liljenberg vid polisen i region Nord.

Senare under kvällen meddelade polisen att männen hade utländska medborgarskap men bodde i Sverige.

En femårig pojke skadades så svårt i olyckan att han fördes med ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Umeå. Men sjukhuset uppgav senare på söndagskvällen att tillståndet förbättrats för pojken och att han "är lindrigt skadad men kvarstår för observation".

Ytterligare fem personer, varav ett barn, är lindrigt skadade uppger lasarettet i Lycksele. Barnet samt två vuxna personer hade vid 17-tiden på söndagen fått lämna sjukhuset.

Väg avstängd

Ann-Chatrine och Hans Ringbro bor nära olycksplatsen. De var inte hemma när olyckan skedde, men är inte förvånade över att den hände just där.

– Det är en besvärlig kurva som ligger i solskugga när det töar på andra ställen och man behöver ständigt bevaka den med grus och sandning eftersom det blir så halt, säger Hans Ringbro.

Vägen där olyckan skedde öppnade åter för trafik igen vid 19.30 på söndagskvällen.

De två bilarna är tagna i beslag av polisen för teknisk undersökning. Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan.

E12 är en mycket vältrafikerad väg, särskilt på helgerna då den går mellan Umeå och de populära skidorterna Hemavan och Tärnaby.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag