Nio till sjukhus i olycka – tre män döda

Totalt fördes nio personer till sjukhus efter den kraftiga krocken på E12. Tre av dem avled av skadorna.
Foto: Elin Stormare/Västerbotten-Kuriren
Flera personer är svårt skadade efter olyckan på E12.
Foto: Elin Stormare Vk
Olyckan skedde norr om Lycksele.
Foto: Expressen TV

De två personbilarna frontalkolliderade i en kurva.

Nio personer fördes till sjukhus efter olyckan. Nu har tre unga män i 20-årsåldern avlidit – samtidigt som en femårig pojke förts med helikopter till Umeå för fortsatt vård.

– Det var en mycket kraftig kollision, säger räddningschef Ulf Axelsson.

Det var strax före klockan 13 på söndagseftermiddagen som två personbilar kolliderade i en svag kurva längs E12 norr om Lycksele i höjd med Betseledammen.

Bilarna var på väg i motsatt riktning när de av oklar anledning körde rakt in i varandra på 90-vägen.

– Hela fronten är intryckt på den ena bilen, medan långsidan är intryckt på den andra. Kollisionen har varit front mot långsida, säger Ulf Axelsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Lycksele.

Tre personer har lämnat sjukhuset

I den ena bilen färdades en familj med två vuxna och två små barn, i den andra befann sig fem personer. Samtliga personer fördes till sjukhus med ambulans efter olyckan.

Lasarettet i Lycksele gick upp i katastrofläge så snart omfattningen av olyckan blev känd och vid 15-tiden på söndagseftermiddagen uppgav sjukhuset att tre personer avlidit av sina skador.

– Det är tre män födda på 90-talet som är döda, säger Marie Fredriksson, stabschef vid lasarettet i Lycksele.

Polisen bekräftade senare att tre män i åldern 18, 20 och 21 år omkommit.

– Samtliga av de omkomna färdades i samma bil och de är från ett utomeuropeiskt land. Vi har varit i kontakt med anhöriga till två av dem men till den tredje personen har vi inte lyckats nå anhöriga, säger Michael Liljenberg vid polisen i region Nord.

Senare under kvällen meddelade polisen att männen hade utländska medborgarskap men bodde i Sverige.

En femårig pojke skadades så svårt i olyckan att han fördes med ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Umeå. Men sjukhuset uppgav senare på söndagskvällen att tillståndet förbättrats för pojken och att han "är lindrigt skadad men kvarstår för observation".

Ytterligare fem personer, varav ett barn, är lindrigt skadade uppger lasarettet i Lycksele. Barnet samt två vuxna personer hade vid 17-tiden på söndagen fått lämna sjukhuset.

Väg avstängd

Ann-Chatrine och Hans Ringbro bor nära olycksplatsen. De var inte hemma när olyckan skedde, men är inte förvånade över att den hände just där.

– Det är en besvärlig kurva som ligger i solskugga när det töar på andra ställen och man behöver ständigt bevaka den med grus och sandning eftersom det blir så halt, säger Hans Ringbro.

Vägen där olyckan skedde öppnade åter för trafik igen vid 19.30 på söndagskvällen.

De två bilarna är tagna i beslag av polisen för teknisk undersökning. Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan.

E12 är en mycket vältrafikerad väg, särskilt på helgerna då den går mellan Umeå och de populära skidorterna Hemavan och Tärnaby.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.