Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera stora kedjor sålde varor med giftiga ämnen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Varor med giftiga ämnen som är hälso- och miljöfarliga har sålts hos stora kedjor runtom i landet. Biltema är en av 16 företag som nu anmäls av Kemikalieinspektionen.
Foto: FOTO GUNNAR SEIJBOLD
”Vi tar det här på största allvar och vill absolut inte att det här ska hända igen”, säger Mats Malmberg, kvalitets- och hållbarhetschef på Rusta, ett annat av de företag som anmäls.
Foto: SARA STRANDLUND

Varor med giftiga ämnen som är hälso- och miljöfarliga har sålts hos stora kedjor runtom i landet.

Nu anmäls 16 företag av Kemikalieinspektionen.

– Vi tar det här på största allvar och vill absolut inte att det här ska hända igen, säger Mats Malmberg, kvalitets- och hållbarhetschef på Rusta, ett av de företag som Kemikalieinspektionen anmält till åklagare. 

Stora kedjor har sålt varor som innehåller ämnen som både är hälso- och miljöfarliga. Det visar en kontroll gjord av Kemikalieinspektionen.

Nästan en fjärdedel av de 261 varorna som granskats hos 19 företag, innehöll förbjudna halter av kemikalier. Vanligast var att företagen sålde elektronik, där lödningarna till kretskort innehöll för höga halter av bly.

Linda Linderholm, miljökemist på Naturvårdsverket, menar att bly bland annat kan spridas genom industrier och vid avfallshantering. Ämnet, som är luftburet, faller sedan ut på marken och påverkar därtill växtliv, djur och i sin tur också människor.

– Bly kan också transporteras långa vägar, och ofta behöver man inte heller utsättas för så höga halter för att kunna se effekterna på nervsystemet.

Återkommande var också att varor som mjukplats innehöll kortkedjiga klorparaffiner, som har en skadlig påverkan på vattenlevande organismer men även misstänks vara cancerframkallande.

Vid kontrollen hittades också så kallade ftalater som anses vara hormonstörande och påverka utvecklingen av testiklarna, och därtill göra det svårare att få barn.

Misstänks för miljöbrott

Företagen som granskats har inspekterats tidigare, och brast redan då i sitt kemikaliearbete. En anledning tros vara att många av de företagen köper in varor från leverantörer utanför Europa.

– Många har ett väldigt stort sortiment och då kan det tänkas vara svårare att kontrollera att allt de köper in följer den europeiska lagstiftningen, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Av de 19 företag som granskats anses 16 ha brustit i sin hantering, och anmälts nu till åklagare – misstänkta för miljöbrott. 


LÄS MER: Därför ska du inte använda sköljmedel 


”Kunderna ska känna sig trygga”

Mats Malmberg, kvalitets- och hållbarhetschef på Rusta, ett av de företag som Kemikalieinspektionen anmält till åklagare, kommenterar det hela så här: 

– Vi vill erbjuda säkra, hållbara och fullt funktionella produkter till våra kunder. Nu har vi två fall där vi tyvärr har misslyckats med det och det beklagar vi naturligtvis. Vi har ett system som vi känner oss trygga med, där vi jobbar med tydliga krav mot leverantören, där de förbinder sig till att följa gällande lagar. 

Han berättar att Rusta sedan tidigare har röntgenutrustning vid sitt lager i Sverige där man testar nya produkter. 

– Efter den här incidenten med Kemikalieinspektionen förra sommaren har vi investerat så att vi även har röntgenutrustning på plats vid inköpskontoren i Asien, för att det här inte ska hända igen. Alla kunder ska känna sig trygga med att vi har säkra produkter, säger Mats Malmberg.  

Säljstopp för lampa som innehöll bly 

Mats Malmberg fortsätter:  

– Kemikalieinspektionen testade 19 produkter och tyvärr var det en produkt, en solcellslampa, som var lödd med ett lödtenn som innehöll bly. Vi säljstoppade självklart den produkten omedelbart när vi fick vetskap, så den har inte sålts sedan 14 juni 2017.  

– Vi tar det här på största allvar och vill absolut inte att det här ska hända igen. 

Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema, skriver att man anställer specialister som ska säkra kvaliteten på produkterna.

– Biltema har ett bra samarbete med Kemikalieinspektionen i dessa frågor. Vi säljstoppade omgående de fyra produkterna som inspektionen haft kommentarer kring under våren 2017. Dessutom har vi nyligen anställt två nya kvalitetsspecialister samt är på jakt efter två till som skall förebygga denna typ av problem. Våra kunders säkerhet och hälsa kommer alltid först, skriver han i ett mejl.

Ser allvarligt på uppgifterna

Frida Hallqvist, miljö- och kvalitetsansvarig på East Import i Höör, skriver att de efter granskning valt att säljstoppa flera varor, och även infört stickprovskontroller för att säkerhetsställa att produkterna uppfyller satta lagkrav innan de importeras.

– Kemikalieinspektionen har under år 2017 uppmärksammat att fyra av våra produkter inte följer regelverket avseende framför allt blyhalter i elektronik. Vi tar detta på största allvar, skriver hon i ett mejl.

Jennie Ahlberg, etableringsansvarig på Dollarstore, skriver att lyktorna med höga blyhalter plockats bort ur sortimentet.

– Våra leverantörer vet om våra krav, men tyvärr ser det ut som om både vi och dem måste kolla över våra rutiner och utvärdera om det är något som vi måste ändra, skriver hon i ett mejl.

Arbetar för mer kunskap inom området

Kajsa Knapp, ägare av CoolStuff, skriver att man förutom att säljastoppa de utpekade varorna även kommer arbeta vidare för mer kunskap inom området.

– Vi ser mycket allvarligt på när myndigheter hittar otillåtna ämnen i produkter vi importerar. Trots full dokumentering och ett nära samarbeta med våra leverantörer sker det ibland fel. Vi samarbetar med Etteplan Sweden AB som hjälper oss med uppdaterad kunskap i området, skriver hon i ett mejl.

Granngården skriver att de två varor, en led-lampa till ett hundhalsband och en solcellslampa, som Kemikalieinspektionen anmält är borttagna ur sortimentet. 

– Ni kan svara oroliga kunder att vi har agerat på dessa artiklar under mars 2017 och de finns ej längre till försäljning i Granngården, skriver man i ett mejl.

Ralph Wahlgren, verkställande direktör på Moon Radio, skriver att de varor som inte uppfyllde kraven var alla importerade – varav 1 från Europa.

– Av tio varor visade det sig att tre inte uppfyllde de krav som ställdes på dessa. På indikeringen från Kemikalieinspektionen stoppades dessa omgående av oss, skriver han i ett mejl.


Expressen har försökt att nå alla de berörda företagen för en kommentar.

Fyra tips om kemikalier i hemelektronik

Alla elektronisk hemutrustning bör vara CE-märkt. Det visar att produkterna uppfyller de europeiska säkerhetskraven.


Se till att återvinna gamla apparater eller elektronikavfall. Det kan du göra vid en återvinningscentral, eller på din kommuns miljöstation.


Låt inte barn stoppa elektronisk utrustning som mobiltelefoner i munnen, och se också till att utrustningen inte skruvas isär.


Undvik att placera elektronik, som dator och tv, i barnens sovrum, om möjligt.


Källa: Kemikalieinspektionen.

Företagen som anmälts

Ahlberg-Dollarstore AB


Biltema AB


CoolStuff AB


East Import i Höör AB

Gilbert Trading AB

Granngården AB

Home Shop Scandinavia AB

Inter Agenturer AB

Jula AB

Moon radio AB

Robetoy AB

Runsven AB

Rusta AB

SBI Sport AB

Teknikmagasinet Sweden AB

Ur och Penn AB


Källa: Kemikalieinspektionen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.