Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera dödade efter terrordåd på Manhattan i New York

Bilen kraschade in i en skolbuss.
Foto: CNN
Minst åtta personer dödades i attacken.
Foto: MARTIN SPEECHLEY / AP/ TT
Den 29-åriga uzbeken Sayfullo Saipov sköts av polis och reps.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från CNN visar cyklar på cykelbanan.
Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN
Frida Johansson arbetar vid Svenska kyrkan i New York.
Foto: Privat
Foto: BEBETO MATTHEWS / AP/ TT
Foto: JASON SZENES / EPA / TT
Kompisgänget turistade i New York – fem dog i attacken
Foto: TWITTER
Ann-Laure Decadt dödades i attacken
Foto: Privat via HLN
Uzbeken Sayfullo Saipov, 29, har gripits misstänkt för dådet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 15

Åtta personer – varav sex turister – har dödats och 14 har skadats i det misstänkta terrordådet på Manhattan i New York.

Uzbeken Sayfullo Saipov, 29, har gripits misstänkt för dådet.

Saipov ska ha radikaliserats "hemma" och verkar ha utfört dådet enligt instruktioner från terrorsekten IS.

På onsdagskvällen, svensk tid, gjorde Saipov entré i rättssalen i rullstol. 

Han uppger att han "mår bra över det han gjort."

Åtta personer har dödats och minst 14 har skadats i stadsdelen Tribeca på västra Manhattan i USA efter det misstänkta terrordådet.

Det gör tisdagens attack till det dödligaste terrordådet i New York sedan attacken den mot World Trade Center den elfte september 2001. 

Under onsdagskvällen, svensk tid, fördes den misstänkte, Sayfullo Saipov, in i rättsalen i rullstol bärandes bojor till händer och fötter. Han avböjde borgen, skriver AP. Saipov står anklagad för att ha hjälpt en terrororganisation och för våld och förstörelse av ett motorfordon, skriver Reuters. Uzbeken har tilldelats en offentlig försvarare. Till AP säger försvararen: 

–  Hur vi behandlar Saipov i den här rättsprocessen kommer att säga mycket mer om oss än vad det kommer att säga om honom.

Valde specifikt Halloween för att kunna drabba fler

I förhör ska 29-åringen ha sagt att han planerat dådet under ett års tid, rapporterar AP. Han bestämde sig för att använda ett fordon för två månader sedan. En vecka innan dådet hyrde han pickupen – en vit pickup med öppet flak, från amerikanska bygg- och inredningskedjan Home Depot

Saipov körde i fel färdriktning genom flera kvarter, och det var tänkt att bli många fler. Enligt flera medier ska han ha planerat att köra ända till Brooklyn Bridge, men stoppades av först en skolbuss, sedan en kula i magen. 

Han valde att slå till på Halloween för att det garanterade mycket folk ute på gatorna. 

På sjukhuset förhördes Saipov och ska då ha sagt att han "mår bra över det han har gjort", det rapporterar bland andra The Guardian. Han ska också ha bett om att få ha en IS flagga på sitt sjukhusrum.

Uppgifter: Han skrek "Allahu Akbar"

En pickup mejade ner cyklister.
Foto: BEBETO MATTHEWS / AP/ TT

Terrordådet inträffade i ett område några kvarter från minnesplatsen för de fallna World Trade Tower-tornen.

Gärningsmannen kom körande i en pickup på Houston Street på västra Manhattan vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen, lokal tid. 

Dödsfärden avbröts av att  lastilen kraschade in i en skolbuss och ett annat fordon i korsningen West Street och Chambers Street, nära gymnasieskolan Stuyvesant High School. 

Fyra personer ska ha varit på skolbussen, två vuxna och två barn. Enligt CNN klarade de sig med lindriga skador.

En man tog sig ut ur bilen, sprang runt och viftade med två vapen, som senare visade sig vara attrapper. Två poliser uppger för New York Times att mannen ropade ”Allahu Akbar” (”Gud är stor” på arabiska) innan han sköts av en polis, som var stationerad i området, och träffades i magen. 

Saipov följde IS instruktioner

John Miller, biträdande chef för underrättelse- och anti-terror-arbete vid New York-polisen, bekräftar vid en presskonferens på onsdagen att Saipov följde instruktioner från IS. Saipov berättade för polisen att han fått inspiration av att titta på IS filmer online.  

Uzbeken ska även ha lämnat en lapp i bilen där han svär trohet till terrorgruppen IS, enligt källor inom rättsväsendet, skriver CNBC

– Det verkar som om Saipov hade planerat det här i flera veckor. Han gjorde det i IS namn, och vi har hittat anteckningar som tyder på det. Han verkar ha följt instruktioner som IS lagt ut i sociala medier precist, instruktioner om hur man utför en sådan attack.

Anteckningarna var handskrivana på arabiska, och meddelandet var att IS skulle leva vidare för evigt, uppger polisen vidare.

Enligt CNN säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo att Saipov radikaliserades i USA.

LÄS MER: Henrik Lundqvist skakad efter dådet: Våra barn är där nästan varje dag

Saipov inte utredd av FBI eller polisen

Saipov har inte utretts av varken polisen eller FBI tidigare, uppger John Miller.

– Saipov har aldrig utretts av New York-polisen eller FBI tidigare. Det vi letar efter nu är hur han har varit i närheten av andra utredningar och de personerna. Vi försöker dokumentera det. Det verkar som om han kommer kunna kopplas till individer som varit under utredning.

Identifierats som Sayfullo Habibullaevic Saipov

Mannen har identifierats som Sayfullo Habibullaevic Saipov.

Sayfullo Habibullaevic Saipov är 29 år gammal och bodde nyligen i New Jersey, enligt en poliskälla till CNN. Han ska ursprungligen komma från Uzbekistan men ha bott i USA sedan 2010, skriver the Daily Mail.

Fox News skriver att han ska ha haft ett Green card. 

På onsdagskvällen, svensk tid, gick FBI ut med att de sökte information om ytterligare en uzbek, för inblandning i attacken. Efter en stund rapporterade AFP att FBI inte längre var intresserade av den andre mannen, som heter Muhammad Kadirov. 

Kadirov fångade utredarnas intresse eftersom han var en Saipovs få vänner och dessutom var svår att nå när de ville komma i kontakt med honom. Han förhördes senare, skriver AP.


LÄS MER: Arbetade som uberchaufför – beskrivs som "väldigt vänlig"

https://twitter.com/ABC/status/925478646051205120

Kompisgäng turistade – fem dog

Sex personer dog på platsen och två personer som skadats svårt dödförklarades på sjukhuset, berättade Daniel A. Nigro på New Yorks brandförsvar på en presskonferens. Dödsoffren har identifierats som Ann-Laure Decadt, Darren Drake, Nicholas Cleves, Hernán Diego Mendoza, Diego Enrique Angelini, Alejandro Damián Pagnucco, Ariel Erlij och Hernán Ferruchi.


LÄS MER: Här är alla offer i attacken – tvåbarnsmamman Anne-Laure Decadt dog

Den 31-åriga tvåbarnsmamman Ann-Laure Decadt från Belgien, blev också offer för pickupens framfart. 

Hon cyklade längs rekreationsstråket tillsammans med sin mamma och två systrar när dödsfaran dök upp bakom dem, rapporterar New York Daily News.

Mamma och båda systrarna överlevde attacken medan Ann-Laure Decadt förlorade livet.

Ann-Laure Decadt.
Foto: Privat via HLN

Ann-Laure Decadt har en treårig och en tre månader gammal son. 

– Anne-Laure var en fantastisk fru och den bästa mamman man kan tänka sig för våra två söner, säger maken Alexander Naessens i uttalandet.LÄS MER: Flera personer dödade i New York – det här vet vi

Trump: "En sjuk och rubbad person"

Donald Trump har twittrat om händelsen och skriver att det är ”en sjuk och rubbad person” som har utfört dådet.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/925474979914887168

Lite senare skrev presidenten att USA inte får tillåta IS in i USA, efter att de har besegrats i Mellanöstern och på andra platser. ”Nog!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/925490503218589696

Därefter skrev Trump att ”mina tankar, kondoleanser och böner till familjerna och offren för terrorattacken i New York. Gud och ert land är med er!”


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/925497025386500096

USA skärper inrikeskontrollerna

President Donald Trump säger på Twitter att de redan "extrema" inresekontrollerna till USA ska bli ännu hårdare efter attacken.

Den amerikanske presidenten skriver att han gett order till Homeland Security om att göra de "extrema" inresekontrollerna ännu hårdare. "Att vara politiskt korrekt är okej, men inte för det här!", skriver han på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/925534445393928199

Donald Trump ifrågasätter dagens system med det så kallade green card-lotteriet som ger möjlighet att få uppehållstillstånd i landet. Presidenten skriver i ett nytt inlägg på Twitter att den utpekade gärningsmannen kom till landet via green card-lotteriet och att han nu i stället vill se sett annat system baserat på meriter. 

Han skriver också på Twitter att Chuck Schumer, demokraternas ledare i senaten motsätter sig en förändring av lagstiftningen.

På onsdagen rapporterar nyhetsbyrån AP att Trump kallar Saipov för ett "djur", och att han ska be kongressen att stoppa "immigrationslotteriet".

https://twitter.com/AP/status/925755642622742528

Vidare säger Trump, enligt AFP, att han "garanterat överväger" att skicka Saipov till det ökända terrorfängelset Guantanamo på Kuba.

https://twitter.com/AFP/status/925759648053022720

Stefan Löfven: "Förkrossad att höra om attacken" 

Utrikesminister Margot Wallström var i New York när det dådet inträffade.

När Expressen pratar med hennes pressekreterare, Erik Wirkensjö, säger han att de hunnit lämna Manhattan.

– Vi är nu på flygplatsen på väg hem till Stockholm, säger Wirkensjö.

Statsminister Stefan Löfven utrycker sin sorg över attacken på Twitter. Han skriver att han är förkrossad, att tankarna går till de drabbade, deras familjer och USA:

https://twitter.com/SwedishPM/status/925600181587980288?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2Fa8621cda-1acd-49cb-a7d0-c3241ace0353

– Vi har i nuläget inga uppgifter om att svenskar ska vara bland de drabbade, säger Victoria Bell vid UD:s presstjänst.

Vittnen hörde fyra skott

Vittnen berättar om manglade cyklar och blödande människor längs cykelvägen där lastbilen förts fram.

– Jag hörde fyra skott och sedan kom polisen, på andra sidan gatan såg jag två kroppar. Det hände väldigt snabbt. Folk började springa, säger ett vittne till en reporter på WCBS. 

– Jag noterade att det låg många förstörda cyklar vid cykelvägen och medan jag körde såg jag fler kraschade cyklar. Jag måste ha sett 30–40 cyklar i det skicket, säger ett vittne till 1010 WINS Radio.

https://twitter.com/MylesMill/status/925446025090928641

Frida, 28: ”Känns för jävligt”

28-åriga Frida Johansson från Karlstad bor sedan i september i New York. Hon jobbar som församlingspedagog vid Svenska kyrkan i Midtown. Parallellt med att ta hand om dagens barngrupp följer hon nu nyheterna.

– Det känns för jävligt, säger hon.

Kyrkan där Frida jobbar är belägen några mil från där skjutningen inträffade, men den tragiska händelsen känns ändock nära.

– Det är halloween i dag. Här ska man fira något som är kul, och så händer något sådant.

Emma Lundwall Segerström bor i New York och ser det stora polispådraget som pågår just nu.

 – Det känns väldigt overkligt. Jag ser det från vårt vardagsrumfönster, säger hon.

– Inga föräldrar får hämta sina barn på skolan där mina barn går, jag hämtade dem tidigare i dag för att vi skulle fira Halloween. Precis efter hämtning fick jag mail från rektorn, fortsätter hon.

Bilen kraschade in i en buss vid en skola.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Halloweenparad bara timmar efter attacken

I skuggan av attacken gick en Halloweenparad av stapeln i Greenwich Village, New York – bara 1,6 kilometer från terrorplatsen, skriver The Telegraph.

– Jag tänker inte låta det skrämma mig, säger 23-åriga Cathryn Strobl som deltog i paraden.

– Man kan inte låta det stoppa en från att leva sitt liv, säger hon.

Polisen satte in extra patruller och tunga vapen som som extra skydd under paraden som gick bara timmar efter attacken. Polisen sa att New York-borna kan känna sig säkra. 

UD går inte ut med några specifika instruktioner till svenskar i new York, men uppmanar alla att följa lokala myndigheters rekommendationer. 

One World Trade Center lystes upp i rött, vitt och blått under natten efter terrorattacken, vilket Breaking911 visade på Twitter.

https://twitter.com/Breaking911/status/925527058406617088

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.