Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera attacker i Israel – bil, pistoler och kniv

Minst tre personer har avlidit i dåden.Foto: Abir Sultan / Epa / Tt
Bland annat ska flera ha skadats när en bil körd in i en folkmassa. Samtidigt ska det ha skett en skottlossning på denna buss.
Foto: Atef Safadi / Epa / Tt
Foto: Atef Safadi / Epa / Tt
"Våld och barbari" säger Israels premiärminister om attackerna.
<p>Fyra angrepp skedde med kort mellanrum i Israel.</p>Foto: Jerusalem post
Minst två personer ska ha dött i attackerna och många har skadats.
Våldet och oron har trappats upp i Jerusalem den senaste tiden.
1 / 10

De blodiga attackerna utfördes med bil, pistoler och knivar.

Minst tre personer har avlidit i dåden - och nu har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallat till krismöte om den eskalerande våldsvågen.

Terrorattentaten var "planerade och tidskoordinerade angrepp" uppger en säkerhetskälla för Jerusalem Post.

Fakta: Tempelberget

• Tempelberget i Jerusalem är en helig plats för såväl judar som kristna och muslimer. Enligt Islam ska profeten Muhammed ha påbörjat sin himmelsfärd där, medan det enligt Första Moseboken ska vara där som Abraham nästan offrade Isak.

• I dag styrs den här platsen av det muslimska religiösa råden men på den senaste tiden har allt fler judar besökt platsen och det är det som ligger bakom den upphettade stämningen.

Det var på tisdagsförmiddagen som en bil plötsligt körde rakt in i en folkmassa vid en busstation i Jerusalem. Föraren lämnade sedan bilen och började attackera de väntande passagerarna med kniv.

Minst en person avled i attacken innan polisen lyckades stoppa blodbadet genom att skjuta gärningsmannen, uppger BBC.

Enligt israeliska tidningen Haaretz har ytterligare en man senare avlidit av sina skador.

Men angreppet vid busstationen var inte det enda våldsdådet i Israel på tisdagsförmiddagen.

I en annan del av Jerusalem började två beväpnade män att skjuta inne på en buss.

Nära 20 personer skadades och en man i 60-årsåldern avled innan polis ingrep och sköt de misstänkta gärningsmännen skriver The Jerusalem post.

– En av terroristerna försökte ta kontroll över bussen och hindra människor från att kliva av, säger ett vittne till Haaretz.

Två attacker i Ra'anana

Flera våldsdåd ska även ha skett i Ra'anana norr om Tel Aviv där knivbeväpnade personer angripit oskyldiga människor. Vid minst två attacker ska gärningsmännen ha gripits av polis.

Flera av gärningsmännen i de olika terrordåden är boende i det i huvudsak arabiska området i östra Jerusalem.

Mycket tyder nu på att tisdagens olika attentat var "planerade och tidskoordinerade" uppger en säkerhetskälla för tidningen Jerusalem Post.

Attackerna skedde i Ra'anana och i Jerusalem.

– Det finns inget tvivel om att uppkomstkällan till sekvensen av terrorattacker den här morgonen är östra Jerusalem, säger källan.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har nu kallat Israels säkerhetskabinett till ett krismöte under tisdagseftermiddagen med anledning av den senaste tidens våldsvåg.

Samtidigt har flera av landets ministrar efterlyst att området i östra Jerusalem isoleras samt att regeringen börjar förstöra kända terroristers hem.

Fler attentat på grund av internet

En judisk israel knivhöggs även i norra Israel efter att en annan judisk israel misstagit offret för en arabisk israel.

Arne Lapidus, Expressens korrespondent i Israel, befinner sig i Tel Aviv. Han berättar att det som skiljer den senaste tidens våldsattentat mot tidigare sådana bland annat är sociala mediers inverkan:

– Folk inspireras. Det blir ofta sådana "härmapa"-attacker. Det läggs ju omedelbart ut videoklipp på attacker, där blodiga scener visas. Det förekommer en väldig propaganda i sociala medier, säger Arne Lapidus.

Svenska ambassaden i Israel uppskattar att 3 500-4 000 svenska medborgare befinner sig i Israel, varav uppemot 400 av dem är i Jerusalem.

– Det är mycket svårbedömt, men vårt generalkonsulat i Jerusalem gör den uppskattningen, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på UD.

UD har i nuläget inga uppgifter om skadade svenskar.

– Vårt generalkonsulat i Jerusalem följer noga utvecklingen, säger Gabriel Wernstedt.

Flera attacker på senare tid

Israel har stängt en av gränsövergångarna mellan Gaza och Israel då omkring 200 personer demonstrerar vid gränsen. Även den största vägen mellan Jerusalem och Tel Aviv ska vara avspärrad för säkerhetsoperationer, skriver Times of Israel.

Så sent som på måndagen ägde två knivattacker rum i Jerusalem. Dessutom ska polisen ha dödat en person som försökte attackera en polisman med kniv.

– Det är alldeles riktigt att det har varit en våldsvåg de senaste veckorna och i dag blev det en rejäl upptrappning. Tidigare har det mest handlat om knivnåd där palestinier har attackerat israeler, säger Expressens korrespondent Arne Lapidus på plats i Tel Aviv.

Enligt Arne Lapidus finns en stor känsla av osäkerhet och rädsla, där många fruktar en större konfrontation.

– Det som ligger bakom det hela är den eviga tvisten om tempelberget i Jerusalem. I dag styrs den här platsen av det muslimska religiösa råden men på den senaste tiden har allt fler judar besökt platsen och det är det som ligger bakom den upphettade stämningen, säger Arne Lapidus.

Säkerhetsexperten Hans Brun befarar att attackerna i dag kan trigga andra:

– Jag är rädd för att det här fenomenet smittar och att vi kommer få se fler sådana här attacker framöver, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.