Flera personer döda i explosioner i Ankara

Minst 86 personer uppges vara döda
Foto: Defne Karadeniz
Dödssiffran har hela tiden stigit under dagen.
Foto: Defne Karadeniz
Tårgas användes efter attackerna.
Foto: Defne Karadeniz
Demonstranterna dansar och sjunger för fred när två bomber briserar bland folkmassorna.
Foto: Defne Karadeniz
Offrens kroppar täcktes över av banderoller från demonstrationen.
Foto: Burhan Ozbilici
Människor samlas vid tågstationen i Ankara efter dådet.
Foto: Aa / TT
Tv-bilder visar hur många ligger skadade på marken.
Scenerna på platsen är kaotiska.
Den turkiska regeringen kallar dådet för en terrorattack.
Över 120 personer är skadade och minst 86 döda efter dådet.
Explosionerna inträffade i samband med en fredsdemonstration i Ankara.
1 / 12

Dödssiffran har stigit till nära 100 personer efter dagens blodiga terrorattentat mot en fredsdemonstration i den turkiska huvudstaden Ankara, enligt CNN. Antalet skadade är nu över 400.

Två kraftfulla explosioner inträffade i samband med demonstrationen där det kurdiska oppositionspartiet HDP deltog.

Två självmordsbombare är ansvariga för attacken säger Turkiets premiärminister, rapporterar CNN.

– Vi bevittnar en enorm massaker. En avskyvärd barbarisk attack, säger Selahattin Demitras, HDP:s partiledare enligt turkiska Zaman.

Det var på lördagen som en terrorattack riktades mot en fredsdemonstration där det kurdiska vänsterorienterade oppositionspartiet HDP deltog. I Sverige följer nu partiets svenska avdelning nyhetsrapporteringen med stor bestörtning.

– Jag började skaka så fort jag hörde det. Vi försöker följa vad som händer. Det är fruktansvärt, de vill skrämma folket till att inte delta i demokratiseringen av Turkiet, säger Cenan Karaer som är ansvarig för sociala medier på HDP:s svenska avdelning, till TT.

Enligt turkiska tidningen Zaman ska händelsen ha inträffat vid järnvägsstationen i huvudstaden där Peoples Democratic Party (HDP) hade samlats. På bilder som visas i Expressens Live-sändning syns hur demonstranterna dansar och sjunger för fred när två bomber briserar bland folkmassorna.

Tv-bilder från turkiska medier visar hur personer som deltagit i marschen ligger sårade på marken – medan hundratals andra människor fortfarande finns på plats i det rådande kaoset. Döda människor på plats täcks över med kurdiska partiflaggor.

Lokala medier rapporterar att polisen har avfyrat skott i luften för att skingra demonstranterna efter attacken. Enligt nyhetsbyrån Reuters håller regeringstjänstemän på och utreder explosionen – som inträffade bara tre veckor innan riksdagsvalet i Turkiet.

Utreder självmordsbombare

Den turkiska regeringen säger att det rör sig om en terroristattack och att man utreder uppgifterna om att de två explosionerna utlösts av självmordsbombare.

Dödssiffran har hela tiden stigit under dagen. 86 personer uppgavs vara döda enligt Turkiets hälsominister, rapporterade Reuters. 186 personer uppgavs ha skadats i attacken enligt inrikesministeriet. Men dödssiffran ökade till 97 under lördagen, medan antalet skadade uppgavs vara över 400, enligt CNN.

En av de som dödats i attacken är en HDP-kandidat till parlamentet, uppger lokala medier. Det bekräftas av Evin Cetin som är första ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna.

– Jag pratade med HDP:s internationella ansvariga. Jag fick bekräftat att en av kandidaterna till parlamentsvalet är en av dem som dödades i explosionen, säger hon.


https://twitter.com/anadoluagency/status/652753801997340672

Svenske Baran Zaydan befinner sig i Ankara där en terrorattack skedde under förmiddagen.

– Människor är både chockade och upprörda så klart, de vet inte riktigt vart de ska ta vägen och vad som händer nu, säger han.

Skulle hålla fredsdemonstration

Explosionerna har orsakat panik i området och flera ambulanser var på plats för att ta hand om skadade. Fredsdemonstrationen skulle i dag hållas vid Sanitary Square. Enligt turkiska Huriyats uppgifter ska demonstrationen vara pro-kurdisk.

Enligt UD finns inga uppgifter om att svenskar ska vara skadade.

– Nej, vi har inga uppgifter om att svenskar ska vara drabbade, säger Miriam Mannbro vid UD:s pressjour.

Enligt henne befinner sig dock runt 50 svenskar i staden.

– UD kan konstatera att två explosioner har inträffat i Turkiets huvudstad Ankara och håller på och utreder det som har hänt. Men vi avråder i nuläget inte från att åka ner, säger Miriam Mannbro.


https://twitter.com/chantalrebelle/status/652756620468994048

Partiledaren: Barbarisk attack

HDP:s partiledare, Selahattin Demitras, säger enligt Zaman att det hela är en barbarisk attack.

– Det är en fortsättning på attackerna i Diyabarkur och Suruc. Dödsantalet är stort, säger han till sajten.


https://twitter.com/France24_en/status/652758122591731712

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu sammankallade till ett krissäkerhetsmöte efter dagens attack, rapporterar lokala medier. Vid mötet som tog sin början klockan 12 lokal tid närvarade också vice premiärministern, inrikesministern, hälsoministern och generaldirektören för den nationella turkiska polisen.

HDP säger i ett uttalande att de tror att attacken var riktad mot deras medlemmar, enligt BBC och HDP:s ledare har anklagat staten för attacken som han kallar "en enorm massaker".

Men Turkiets premiärminister säger under ett tal till nationen att attacken inte varit riktad mot en specifik grupp. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för attacken.

Under talet uppgav han också att två självmordsbombare är ansvariga för attacken. Han uppmanade också landet att nu kämpa mot terrorism.

– Den här attacken är inte riktad mot en specifik grupp, det är en attack mot hela nationen och en attack mot vår sammanhållning. Turkiet är ett land som har kunnat bibehålla fred i regionen, sa han under talet enligt BBC.

I talet utlyste också premiärministern tre dagars landssorg.

Regeringen har också utfärdat ett förbud mot att sända bilder från explosionen under fredsdemonstrationen, rapporterar The Independent.

"Den turkiske premiärministern har infört ett tillfälligt förbud mot sändning gällande terrorattacken i Ankara i morse", skriver regeringen i ett uttalande enligt tidningen som citerar lokala medier.

En statlig talesperson uppger att det gäller bilder som är blodiga eller hemska eller som skapar panik. Han varnade också medieorganisationer för att de kunde bli helt nedstängda om de inte samarbetade.

USA har också fördömt attacken. Utrikesdepartementets talesman John Kirby sa i ett uttalande att med tanke på det fortsatta våldet i Turkiet och regionen är det viktigt att är alla Turkiska medborgare att "återuppta fred och stå tillsammans mot terror", rapportear New York Times.

Under en pressträff på lördagen med anledning av det politiska läget i Sverige kommenterade statsminister Stefan Löfven attacken:

– Det är fruktansvärt, en tragedi att en fredlig demonstration slutar så här, säger han.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har kommenterat händelsen på Twitter:


https://twitter.com/jsjostedt/status/652819494948220929

PKK stoppar all militär aktivitet

Några timmar efter attacken uppmanade PKK sina militanta att stoppa all militär aktivitet i Turkiet så länge de inte själva blev attackerade. Det uppger Reuters med hänvisning till en hemsida nära gruppen.

Fiat news agency rapporterar att ledaren för PKK:s paraplyorganisation uppger att beslutet togs efter samtal både i och utanför Turkiet och att deras soldater ska undvika handlingar som kan motverka ett rättvist val i november.

Bildt landet

Sveriges före detta stats- och utrikesminister, Carl Bildt, befinner sig sedan i går i Turkiet. Han åkte på fredagen till Bodrum för att bland annat diskutera flyktingfrågan som varit högst aktuell i landet. Han twittrade strax efter dådet att de nåtts av de fruktansvärda nyheterna som skar igenom diskussionerna.

"Detta ser nu ut att bli den dödligaste terrorattacken i Turkiet någonsin", skriver Carl Bildt i ett mejl till Expressen. 


https://twitter.com/carlbildt/status/652758056409923584

Så sent som i augusti var det oroligheter vid en annan demonstration i turiststaden Alanya i Turkiet. Då hade ett tusental turkiska nationalister samlats för att protestera mot den kurdiska PKK-gerillan. Demonstrationen urartade och flera brandbomber förstörde barer och omkringliggande fastigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.