Högsta domstolen skakades av en sexskandal när en domare avslöjades som sexköpare. Säljaren var en 20-årig gymnasist. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Högsta domstolen skakades av en sexskandal när en domare avslöjades som sexköpare. Säljaren var en 20-årig gymnasist. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Flera sexbrottslingar inom juristbranschen

Publicerad

Juristvärlden är ingalunda förskonad från trakasserier och sexskandaler.

Domare, advokater, åklagare och poliser finns bland dömda brottslingar.

Här är några uppmärksammade fall av sexbrott inom juridiken.

HD-domaren köpte sex av gymnasist. En då 59-årig domare i Högsta domstolen erkände 2005 att han köpt sex av en 20-årig kille. De fick kontakt via en chattsida på nätet. Vid fem tillfällen ska den yngre mannen ha sålt sex till domaren som slapp åtal men fick ett strafföreläggande på 42 250 kronor. Domaren omplacerades men kunde fortsätta jobba.

Toppåklagare utnyttjade prostituerad på hotell. För 1500 kronor köpte en chefsåklagare en halvtimmes sex med en prostituerad på ett hotell i Stockholm. Mannen uppgav att han surfat in på en sexsida när han satt i bistrovagnen och drack starköl under en tågresa. Så kom han i kontakt md kvinnan. Polisens spanare avslöjade sexmötet som skedde samtidigt som åklagaren hade beredskap i tjänsten. Detta var 2013.

Toppåklagaren greps här i centrala Stockholm.Foto: Stefan Söderström=80

Domare köpte sex i solarium. En domare besökte en bordell inhyst i ett solarium i Malmö. Telefonavlyssning avslöjade honom och ytterligare ett stort antal män. Domaren hade vid ett tillfälle ringt och beställt tre kvinnor att ha sex med. Han slapp rättegång och fick ett strafföreläggande.

Brottmålsadvokat ertappades i sängen med två prostituerade. Advokaten greps på ett hotell utanför Västerås 2015. Hotellpersonal slog larm om att många män besökte ett specifikt rum. Polisen tog advokaten på bar gärning. Han var på hotellet för att ha sex med två prostituerade under lunchrasten.

– Jag hade mina betänkligheter. Men när jag såg den ena så tänkte jag att hon var söt. När jag ändå hade betalat var det lika bra att fortsätta, sade advokaten till tidningen VLT.

Det finns många uppmärksammade fall av sexbrott där jurister varit inblandade. Till höger Lennart Geijer som drogs in i den så kallade bordellhärvan på 1970-talet.

Högt uppsatt domare lade sig bredvid 16-årig flicka och bad henne onanera.  En domare med framträdande post dömdes för sexuellt ofredande av en 16-årig flicka. Flickan var inneboende hos mannen som vid ett tillfälle lade sig bredvid och ville att hon skulle onanera åt honom. Domaren hävdade att allt var ett påhitt, men dömdes till dagsböter i hovrätten 2008.

Åklagaren dömdes till fängelse för sex med barn. En sexmissbrukande (enligt chefsåklagaren som åtalade honom) åklagare från Mellansverige fälldes 2015 i tingsrätten för våldtäkt mot barn efter att ha haft sex med två flickor som inte fyllt 15 år. Han hade även köpt ut alkohol åt minderåriga .

Polischefen profilerade sig i jämställdhet - dömdes för grov våldtäkt

Fallet med Göran Lindberg, jurist och tidigare länspolismästare, blev mycket uppmärksammat. Lindberg engagerade sig i jämställdhetsfrågor och anlitades som föreläsare. Men sedan avslöjades att han samtidigt begått grova sexuella övergrepp och även gjort sig skyldig till koppleri. I hovrätten dömdes han till fängelse i sex år och sex månader för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst.

 

En av de attiraljer som beslagtogs hos den senare dömde polischefen.Foto: SVEN LINDWALL

Domaren hade barnporr i datorn och blev utpressad av tjuv. En domare i Västsverige avslöjades med barnporr efter inbrott i hans vindsförråd. Tjuvarna hittade barnporrbilder i domarens dator och försökte pressa honom på pengar med hot om att förstöra hans karriär inom rättsväsendet. Av en slump kunde polisen gripa utpressarna och i samband med detta blev även domaren åtalad. Han dömdes till villkorlig dom för barnpornografibrott.

Tonårstjejer såldes till högt uppsatta jurister och samhällstoppar. Den så kallade bordellhärvan på 70-talet skakade om samhället då det visade sig att Sveriges justitieminister Lennart Geijer och andra högt uppsatta personer besökt en bordell i Stockholm och köpt sex av bland annat minderåriga flickor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag