Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera sexbrottslingar inom juristbranschen

Högsta domstolen skakades av en sexskandal när en domare avslöjades som sexköpare. Säljaren var en 20-årig gymnasist. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Juristvärlden är ingalunda förskonad från trakasserier och sexskandaler.

Domare, advokater, åklagare och poliser finns bland dömda brottslingar.

Här är några uppmärksammade fall av sexbrott inom juridiken.

HD-domaren köpte sex av gymnasist. En då 59-årig domare i Högsta domstolen erkände 2005 att han köpt sex av en 20-årig kille. De fick kontakt via en chattsida på nätet. Vid fem tillfällen ska den yngre mannen ha sålt sex till domaren som slapp åtal men fick ett strafföreläggande på 42 250 kronor. Domaren omplacerades men kunde fortsätta jobba.

Toppåklagare utnyttjade prostituerad på hotell. För 1500 kronor köpte en chefsåklagare en halvtimmes sex med en prostituerad på ett hotell i Stockholm. Mannen uppgav att han surfat in på en sexsida när han satt i bistrovagnen och drack starköl under en tågresa. Så kom han i kontakt md kvinnan. Polisens spanare avslöjade sexmötet som skedde samtidigt som åklagaren hade beredskap i tjänsten. Detta var 2013.

Toppåklagaren greps här i centrala Stockholm. Foto: Stefan Söderström=80

Domare köpte sex i solarium. En domare besökte en bordell inhyst i ett solarium i Malmö. Telefonavlyssning avslöjade honom och ytterligare ett stort antal män. Domaren hade vid ett tillfälle ringt och beställt tre kvinnor att ha sex med. Han slapp rättegång och fick ett strafföreläggande.

Brottmålsadvokat ertappades i sängen med två prostituerade. Advokaten greps på ett hotell utanför Västerås 2015. Hotellpersonal slog larm om att många män besökte ett specifikt rum. Polisen tog advokaten på bar gärning. Han var på hotellet för att ha sex med två prostituerade under lunchrasten.

– Jag hade mina betänkligheter. Men när jag såg den ena så tänkte jag att hon var söt. När jag ändå hade betalat var det lika bra att fortsätta, sade advokaten till tidningen VLT.

Det finns många uppmärksammade fall av sexbrott där jurister varit inblandade. Till höger Lennart Geijer som drogs in i den så kallade bordellhärvan på 1970-talet.

Högt uppsatt domare lade sig bredvid 16-årig flicka och bad henne onanera.  En domare med framträdande post dömdes för sexuellt ofredande av en 16-årig flicka. Flickan var inneboende hos mannen som vid ett tillfälle lade sig bredvid och ville att hon skulle onanera åt honom. Domaren hävdade att allt var ett påhitt, men dömdes till dagsböter i hovrätten 2008.

Åklagaren dömdes till fängelse för sex med barn. En sexmissbrukande (enligt chefsåklagaren som åtalade honom) åklagare från Mellansverige fälldes 2015 i tingsrätten för våldtäkt mot barn efter att ha haft sex med två flickor som inte fyllt 15 år. Han hade även köpt ut alkohol åt minderåriga .

Polischefen profilerade sig i jämställdhet - dömdes för grov våldtäkt

Fallet med Göran Lindberg, jurist och tidigare länspolismästare, blev mycket uppmärksammat. Lindberg engagerade sig i jämställdhetsfrågor och anlitades som föreläsare. Men sedan avslöjades att han samtidigt begått grova sexuella övergrepp och även gjort sig skyldig till koppleri. I hovrätten dömdes han till fängelse i sex år och sex månader för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst.

 

En av de attiraljer som beslagtogs hos den senare dömde polischefen. Foto: SVEN LINDWALL

Domaren hade barnporr i datorn och blev utpressad av tjuv. En domare i Västsverige avslöjades med barnporr efter inbrott i hans vindsförråd. Tjuvarna hittade barnporrbilder i domarens dator och försökte pressa honom på pengar med hot om att förstöra hans karriär inom rättsväsendet. Av en slump kunde polisen gripa utpressarna och i samband med detta blev även domaren åtalad. Han dömdes till villkorlig dom för barnpornografibrott.

Tonårstjejer såldes till högt uppsatta jurister och samhällstoppar. Den så kallade bordellhärvan på 70-talet skakade om samhället då det visade sig att Sveriges justitieminister Lennart Geijer och andra högt uppsatta personer besökt en bordell i Stockholm och köpt sex av bland annat minderåriga flickor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!