Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera protester efter dödskjutning i USA

Alton Sterling sköts ihjäl av polis med flera skott.
Foto: REUTERS X80001
"Black Lives matter" "Svarta liv räknas" skanderas av de som protesterar.
Foto: Gerald Herbert / AP TT NYHETSBYRÅN
Händelsen har väckt starka känslor hos stora delar av befolkningen som nu protesterar mot polisvåld.
Foto: Gerald Herbert / AP TT NYHETSBYRÅN

I tisdags sköts en svart medborgare till döds av två poliser i Baton Rouge i Louisiana, någonting som väckt starka känslor och stor ilska hos stora delar av befolkningen i USA. Offret, Alton Sterling, 37, brottades våldsamt ned och sköts ihjäl när han låg på marken med två poliser över sig.

Nu sprids en video av händelsen som ytterligare spär hatet mot det som hände.

Filmen visar hur fembarnspappan Alton Sterling ligger ner på marken med två polismän över sig, han försöker ta sig loss när polisen säger "rör dig inte, jag svär till Gud, rör dig inte", och plötsligt hörs flera skott. På filmen kan man höra att han skjuts med fem skott, men flera vittnen från platsen säger att de hört upp mot sju skott avfyras.  Efter att man har skjutit honom tar polisen fram vad som ser ut som en pistol ur hans byxficka. En pistol som inte var synbar när Sterling sköts.

– Polisen måste ha känt pistolen under hans kläder, jag inte se den, poliserna satt ovanpå honom så det fanns ingen möjlighet för honom att nå den", säger Abdullah Muflahi, som äger affären där Sterling blev skjuten till The Telegraph. 

Personer i Sterlings närhet har sagt att han ofta bar omkring en pistol för att skydda sig själv från rånare. Men det är någonting som Sterlings familjs advokat anser är irrelevant, då det inte fanns någon möjlighet för honom att nå vapnet eller ens höll i vapnet från första början. Varifrån skotten kom, som hörs på filmen och som tog Sterlings liv, har dock inte klarlagts.

Flera protester

Händelsen som nu skakar USA har nu lett till en rad protester på olika platser i landet och människor tar till gatorna för att visa sitt missnöje med hur polisen hanterat situationen som slutade i Sterlings död. Bland annat menar flera personer att Alton Sterling avrättades på marken.


https://twitter.com/StudioQTV/status/750537755290116100

Flera demonstranter samlades även för att protestera utanför butiken där Alton Sterlig sköts ihjäl, och hashtaggen #AltonSterling sprids på Twitter för att uppmärksamma personer på vad det är som har hänt. Flera demonstranter i Philadelphia har även fått gripas av polis sedan de blockerat trafiken och marscherat för att visa sitt missnöje. skriver NBC.

Justitiedepartementet i USA har nu påbörjat en undersökning för att ta reda på vad det var som hände när Alton Sterling sköts till döds.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.