Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Devin Kelley sköt ihjäl fruns mormor

27 personer uppges ha dödats i masskjutningen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICK WAGNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Skytten är död, uppger polisen.
Foto: NICK WAGNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Runt 30 personer ska ha skadats i skjutningen.
Foto: DARREN ABATE / AP TT NYHETSBYRÅN
Två kvinnor omfamnar varandra efter masskjutningen i Sutherland Springs, Texas.
Foto: NICK WAGNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICK WAGNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Helikoptrar har kallats till kyrkan San Antonio.
Lokalinvånaren Johnnie Lagendorff jagade efter den misstänkte gärningsmannen.
Foto: / © facebook/Johnnie Langendorff
1 / 9

26-årige ex-militären Devin Kelley hade innan kyrkomassakern i Texas hotat sin svärmor, som brukade besöka kyrkan.

– Vi vet att han har skickat hotfulla sms till henne, sa polisen Freeman Martin på en presskonferens.

Hans frus mormor blev ett av 26 offer, enligt CNN.

Själv beskrev Kelley sig som ateist, enligt Daily Mail.

Söndagens skjutning är bland de dödligaste i USA:s moderna historia – och den dödligaste skjutningen i Texas moderna historia.

Klockan var runt 11.30 när 26-årige Devin Kelley började skjuta mot en gudstjänst i First Baptist Church i Sutherland Springs, San Antonio, Texas. 

– Det här är en liten, kristen stad, ett väldigt litet samhälle. Alla står så nära varandra. Jag kan känna den smärta som vi alla genomlever, säger Gloria Rodriguez Ximenez, som besökte gudstjänsten som förvandlades till ett blodbad, till CNN.

Hittades död i sin bil

När Kelley kom ut från kyrkan sköt en ortsbo mot honom, varpå Kelley flydde. Johnnie Langendorff  och en annan man inledde en biljakt efter Kelley, som sedan tappade kontrollen över fordonet och kraschade.

Innan han dog ringde han sin pappa och sa att han inte skulle överleva. Han hittades död i sin bil. 

– Vi tror att han sköt sig själv efter att han körde av vägen, säger sheriffen Joe Tackitt till tv-kanalen CBS, enligt Reuters.

Johnnie Langendorff jagade efter den misstänkte förövaren.
Foto: THE GUARDIAN

Pastorn var på resande fot

26 personer dog i massakern. Sutherland Springs har cirka 600 personer och fyra procent av samhällets befolkning dog i skjutningen, enligt CNN.

Det yngsta offret var 18 månader, det äldsta 77 år och minst åtta av de döda kommer från samma familj. Några var fyrabarnsmamman Joan Ward och tre av hennes barn. Crystal Holcombe, som var gravid i åttonde månaden, dog med sina svärföräldrar, berättar hennes kusin för AP. 

Ytterligare 20 personer skadades, varav flera barn.

14-åriga Annabelle Pomeroy uppges vara en av de som dödats i attacken. Det berättar hennes mamma Sherri Pomeroy till CBS News.
Foto: Sherri Pomeroy / ABC News

Bland de döda finns även pastorn Frank Pomeroys 14-åriga dotter Annabelle. Pastorn och hustrun var i Oklahoma när skjutningen bröt ut, vilket var ovanligt eftersom de tillbringar nästan varje helg i kyrkan. 

– Du lutar dig mot Herren. Vad än livet ger dig, luta dig mot Herren mer än din egen förståelse. Jag förstår inte men jag vet att min Gud gör, säger Frank Pomeroy på en presskonferens om sorgen.

Sherri Pomeroy och pastorn Frank Pomeroy förlorade sin 14-åriga dotter i masskjutningen.

Motivet: Familjerelaterat

Samtidigt klarnar bilden av Devin Kelley. Han bodde cirka fem mil därifrån. Enligt polisen var motivet familjerelaterat. Innan dådet skickade han hotfulla sms till sin svärmor, som brukar besöka kyrkan men som inte var där vid dådet. Men Kelleys frus mormor, frivilligarbetare i kyrkan, blev ett av offren enligt CNN.

– Det var en situation inom familjen och svärföräldrarna. Vi vet att han har skickat hotfulla sms till henne, säger polisen Freeman Martin på presskonferensen.

Tidigare skolkamrater har även berättat för Daily Mail att Kelley var ateist.

– Han sa alltid att människor som tror på Gud är dumma och försökte predika sin ateism, säger en person.

Kelley började 2010 i det amerikanska flygvapnet, och arbetade vid en flygbas i delstaten New Mexico. 2012 dömdes han till ett års fängelse för att ha misshandlat sin fru och deras barn. Han blev också degraderad och fick avsked 2014. Han gifte sedan om sig. 

Utöver poliser är FBI på plats efter masskjutningen i kyrkan.
Foto: DARREN ABATE / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump: "Handlar inte om vapen"

Trots att Kelley nekades vapenlicens i Texas hade han tre vapen, bland annat ett Ruger-gevär. På en presskonferens från Japan sa president Donald Trump att de omdebatterade vapenlagarna inte är problemet. 

– Vi har mycket problem med mental hälsa i vårt land, men det här handlar inte om vapen. Hela USA ber tillsammans för de skadade och för familjerna till offren. Vi kommer aldrig lämna er sida, sa han bland annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.