Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera personer gripna under Åkessons tal

Polisen grep 15 personer när de försökte störa Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson när han höll sitt tal på Långholmen i Stockholm på lördagen.

Tre av dem kunde inte legitimera sig och fördes därför till polisstationen i Nacka.

– De är gripna, misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisens kommunikationscentral, LKC.

Straffet kan bli böter eller fängelse i högst sex månader.

Sverigedemokraterna har vårmöte under lördagen och i anslutning till mötet samlades en grupp motdemonstranter.

– Det finns alltid meningsmotståndare vid sådana tillfällen. 30-40 människor försökte störa ut Jimmie Åkessons tal. Polis på plats talade om för motdemonstranterna var de fick stå och när de sedan överskred den gränsen greps de för ohörsamhet mot ordningsmakten. De förs inte till polisstationen utan identifieras och registreras, säger Eva Nilsson.

Dömdes til fängelse

En av demonstranterna på plats vid Sverigedemokraternas möte var Irene Matkowitzc, 61, som tidigare kastade en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson.

Hon dömdes senare till två månaders fängelse för ofredande samt tre fall av olovlig körning.

Expressen talade med henne när hon kom till Långholmen.

– Jag är här för att hindra att fascistisk propaganda sprids. Men jag säger inte hur, uppgav Irene Matkowitzc innan mötet.

Eva Nilsson säger:

– Var och en av de 15 har fått veta att de är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten. Tolv av dem, de som kunde styrka sin identitet, släpptes senare.