Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojke död – föll ner i bäck på skolresa

Olyckan inträffade vid Kungsleden i Abisko. En av pojkarna som föll ner i vattnet har nu avlidit på sjukhus.Foto: Mikaela Sjöstedt, SVT Sápmi
Händelsen inträffade vid Kungsleden i Abisko.Foto: Google Maps

En våg av vatten och is svepte i väg två högstadieelever vid Kungsleden i Abisko i tisdags.

Två pojkar fördes till sjukhus i ambulanshelikopter. 

Nu har en av dem avlidit på sjukhuset i Tromsö.

Larmet till SOS kom vid 14.30-tiden i tisdags.

Flera personer hade då åkt ner i en bäck längs Kungsleden i närheten av Abisko. Fjällräddare, polishelikopter och norska helikoptrar skickades till platsen.

Vid 16.30-tiden i tisdags skrev polisen på sin hemsida:

”Enligt initiala uppgifter har två personer varit i vattnet. De har förts från platsen i ambulanshelikopter. De övriga sex personerna har inte varit i vattnet. De har vinschats av norsk räddningshelikopter och därefter flugits till Abisko.”

Enligt uppgifter till Expressen gjorde en av lärarna hjärt- och lungräddning på pojken under en timme innan ambulanshelikopter anlände.  

Högstadieelever på skidtur

Det var en skolklass och dess lärare, enligt P4 Norrbotten från en högstadieskola i Kiruna, som var på skidtur och färdades intill en jokk när isen plötsligt gav vika.

– De har gått efter leden på skidor när det släppte en massa isblock helt plötsligt. Det kom en massa vatten samtidigt och det kom helt oväntat. Det var som en ispropp, säger Thomas Winnberg, räddningschef hos Kiruna räddningstjänst, till SVT.

På sin hemsida skriver den aktuella skolan:

”Vattenmassorna spolar med sig två av eleverna längs den isbelagda jokken och de hamnar slutligen i och under vattenmassorna”.

En stor räddningsinsats inleddes, med styrkor från både Sverige och Norge.

Här är polisens bild från olycksområdet ovanifrån. Eleverna spolades med i vattnet när stora vattenmassor kom mot dem.Foto: Polisflyget i Boden

Pojke dog av sina skador

De två eleverna, två pojkar, som hamnade i vattnet fördes till sjukhus i ambulanshelikopter.

En av pojkarna fördes med livshotande skador till sjukhus i Tromsö i Norge. På fredagen – tre dagar efter olyckan – skriver SVT Norrbotten att pojken har avlidit av sina skador.

Den andra pojken vårdades på Gällivare sjukhus men fick på torsdagen komma tillbaka i Kiruna och mår efter omständigheterna bra.

Skolan är nu i sorg efter dödsolyckan. Den skriver på sin hemsida:

”Vi har fått besked om att den elev som varit allvarligt skadad efter olyckan i tisdags har avlidit på sjukhuset i Tromsö. Alla våra tankar går just nu i första hand till den drabbade familjen”.

Skolan kommer att hålla öppet under fredagskvällen.

– Det som skett hade ingen kunna förvänta sig. Det var en olycka, en naturkatastrof som ingen kunnat förutse, säger skolans rektor Sven Ylipää.  

Skolklasserna utgick från Abisko och hade som mål Katterat i Norge.

– Terrängen är otroligt förrädisk här uppe just nu. Vi har haft en extrem värme som gör att isarna och färdstråken ändras i väldigt snabb takt. Om en jokk är frusen så kan den en halv dag senare vara helt öppen. Man måste vara väldigt försiktig. Färdstråken kan helt ändras på bara några timmar. När man rör sig måste man veta exakt vad man håller på med, säger Thomas Tallskog, expert på att röra sig i svår och komplicerad terräng främst i Kirunatrakten.

Polisen utreder olyckan

Polisen utreder nu händelsen som arbetsmiljöbrott med vållande till annans död, uppger Christer B Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Enligt honom är det för tidigt att säga om någon kommer att delges misstanke framöver.

– Det vi gör nu är att samla information från alla håll vi kan. Sen får vi titta på om det är något som har brustit enligt arbetsmiljölagen, säger han.

Ytterst kan en utredning leda till åtal.

Även Arbetsmiljöverket utreder händelsen, enligt åklagaren. 

– Vi brukar avvakta deras färdiga utredning. Om det här fortsätter brukar deras utredning bli en del av polisutredningen, säger Christer B Jarlås.

Åklagaren: ”Alla inblandade i chock”

Nu ska polisen bland annat hålla förhör.

– Jag har gett en rad direktiv till polisen och väntar på att få det redovisat, men det tar nog ett tag till. Alla inblandade är mer eller mindre i chock och det brukar inte vara så bra att hålla utförliga förhör då, säger åklagaren.

Han fortsätter:

– Förhör ska hållas med de direkt inblandade, skolklassen och lärarna och även räddningspersonal. Sen ska vi ta in information om vilka faror som var kända. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.