Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya detaljerna – skyttens sista minuter innan dådet

FBI utreder fallet som terrordåd
Connor Betts är identifierad som skytten, skriver CNN.
Connor Betts.
Polis på plats i Dayton.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Ambulans fick tillkallas.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Connor Betts, 24, sköt ihjäl nio personer i Ohio – bland offren finns hans syster Meghan, rapporterar amerikanska medier. 

Polisen har gått ut med namnen på alla offer – och FBI utreder fallet som möjligt terrordåd. 

– I nuläget ser det ut som att skytten har agerat ensam, säger Matt Carper, vice polischef i Dayton, under en presskonferens.

Enligt CNN anlände Betts till platsen med sin syster och en manlig bekant, strax innan dådet.

Vid 01-tiden, amerikansk tid, öppnade en gärningsperson eld vid ett bardistrikt i Dayton i Ohio, USA.

Tidigt på söndagsmorgonen bekräftar polisen att tio personer, inklusive en gärningsperson, har dött. Ytterligare 16 personer har förts till sjukhus med oklara skador. 

På film från övervakningskameror ses människor springa i panik. En person ses segna ned, av allt att döma träffad av ett skott.

Vi har en pågående utredning om en aktiv skottlossning i Oregondistriktet. Snälla undvik området”, skriver polisen i Dayton på Twitter. 

Enligt Deb Decker, informatör vid Montgomery County Emergency Services, ska gärningspersonen haft skyddskläder på sig vid skjutningen, skriver CNN.

Vapnet beskrivs som ett semiautomatiskt gevär.

Presidenten uttalade sig om skjutningarna

Skytten tros ha agerat ensam

Skytten har identifierats Connor Betts, 24, som enligt amerikanska medier ska ha skjutit ihjäl sin egen syster, 22-åriga Meghan. De nio offren är mellan 22 och 57 år, enligt ABC News. 

Offren i masskjutningen i Ohio

Lois L. Oglesby, 27

Megan K. Betts, 22

Saeed Saleh, 38

Derrick R. Fudge, 57

Logan M. Turner, 30

Nicholas P. Cumer, 25

Thomas J. McNichols, 25

Beatrice N. Warren-Curtis, 36

Monica E. Brickhouse, 39

Källa: CNN

Gärningspersonen tros i nuläget ha agerat ensam, något som polisen utreder genom förhör med olika vittnen. Samtidigt har FBI kopplats in för att bistå i den pågående utredningen, rapporterar CNN. 

– I nuläget ser det ut som att skytten har agerat ensam, säger Matt Carper, vice polischef i Dayton, under en presskonferens.

Han uppger att man snabbt kunde ta sig till brottsplatsen, där gärningspersonen sköts till döds av flera poliser ”inom en minut”.

– Vi är väldigt tacksamma för att polisen fanns på plats, och hur de agerade. De satte sig själva i fara. Men de är här för att skydda allmänheten och det var det de gjorde.

Enligt uppgifter till CNN anlände Connor Betts till platsen tillsammans med sin syster, som sköts till döds, och med en manlig bekant. Polisen tror dock inte att Betts bekant på förhand kände till det planerade massmordet. Man undersöker nu exakt var Betts gick efter att han separerade från systern, uppger kanalen.

Än finns det inga uppgifter om gärningspersonens motiv. 

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att ”mycket information redan har insamlats” om dådet och att uppdateringar kommer att komma under dagen”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1157987941182033920
USA-experten Frida Stranne om de senaste skjutningarna

Borgmästaren: ”Jag är förkrossad”

Daytons borgmästare, Nan Whaley, har uttalat sig om dådet via sin Twitter: 

Jag är förkrossad. Tack till polisen för att som ni har gjort. 

Ohios guvernör, Mike DeWine, delger sina sympatier till offrens familjer och uppmanar statens invånare att hissa sina flaggor på halv stång under dagen.

– Vi ansluter oss till de runtom i Ohio och i det här landet som ber för offren och deras familjer”, uppger Mike DeWine för CNN.

Rapporterna om händelsen kommer bara timmar efter en annan skottlossning på en mataffär i El Paso i Texas. Minst 20 personer har bekräftats döda i attacken. 

Gärningspersonen, som misstänks vara 21-årige Patrick Crusius, kunde sedermera gripas av polisen.

Se polischefen kommentera de tragiska skjutningarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.