Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera partier överens om Ringhals 1 och 2

Vill fortsätta driva Ringhals 1 och 2 – men har inte egen majoritet.
Kärnkraftverket Ringhals.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
KD, M och L ställer sig nu bakom SD-förslaget om att fortsätta driva Ringhals 1 och 2 vidare. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stödjer nu Sverigedemokraternas förslag om att fortsätta driva Ringhals 1 och 2, skriver Dagens Nyheter.

Men de fyra partierna har inte egen majoritet för att få igenom förslaget. 

 – Vi har röstat för ett förslag som skulle ge Vattenfall i uppdrag att sluta avveckla reaktorerna, säger Lars Hjälmered (M), som nu hoppas att fler partier hakar på. 

Beslutet togs under tisdagen i näringsutskottet. 

Redan under förra veckan valde Moderaterna och Kristdemokraterna att lämna energiöverenskommelsen – och då var ett av kraven att partierna ville att energimålet skulle bytas ut från förnybart, till fossilfritt. Något som skulle öppna för mer kärnkraft i framtiden.

Och nu väljer alltså Moderaterna och Kristdemokraterna, tillsammans med Liberalerna, att ställa sig bakom Sverigedemokraternas stöd om att fortsätta driva Ringhals 1 och 2.

Det var under 2015 som Ringhals huvudägare Vattenfall beslutade att Ringhals 1 och 2 skulle tas ur drift under årsskiftet 2019-2020, alltså om två veckor. 

Vill driva Ringhals vidare

Men nu går förslaget om att förlänga livslängden för kärnreaktionerna vidare upp för omröstning i riksdagen.

Frågan ska avgöras i mitten av januari, och det lär bli jämnt. 

– Det återstår att se om det finns stöd i kammaren. Det behövs mer elektricitet och det behövs miljösmart elektricitet. Då kan vi inte avveckla kärnkraft som egentligen är det allra renaste energislag vi har. Då är det rimligt att vi gör vad vi kan, i synnerhet efter förra veckans besked, säger Lars Hjälmered, Moderaternas energipolitiske talesperson till DI. 

Blocket kan sammanlagt få ihop 173 röster – alltså inte en majoritet. 

– Men kvittningssystemet har gjort att vi plockat hem tillkännagivanden förut och vi har förhoppningar om att det ska ske även här, säger Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson. 

TV: Så har kärnkraften i Sverige utvecklats

Forsmark, Ringhals och Oskarshamn – här är kärnkraftens historia i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.