Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera nya förhör har hållits i utredningen mot Assange

Julian Assange kan utlämnas till USA.
Julian Assange sitter i dagsläget fängslad i Storbritannien.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vice överåklagare Eva-Marie Persson under en tidigare pressträff om utredningen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Våldtäktsutredningen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange har tagit ny fart. 

Under sommaren har sju nya förhör hållits – varav två med personer som inte hörts tidigare i utredningen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Julian Assange misstänks för att ha våldtagit en kvinna under ett besök i Sverige 2010, och nu har utredningen tagit ett steg framåt. Enligt vice överåklagare Eva-Marie Persson har man under de senaste månaderna hållit sju nya förhör. 

– I sommar har vi hållit förhör som har syftat till att kontrollera bevisningen nu när det gått nio år sedan händelsen. Vi har riktat in oss på att göra alla utredningsåtgärder vi kan göra här i Sverige. Nu skrivs förhören ut och analyseras. I huvudsak har vi hållit omförhör med personer som hördes 2010, men två av personerna vi har förhört nu har inte tidigare hörts, säger hon i ett pressmeddelande.

”Kommer att diskutera igenom bevisläget”

Utredningen lades ner 2017 på grund av att man inte kunde driva den då Assange befann sig på Ecuadors ambassad i London – men efter att han greps av brittisk polis i våras har den åter tagit fart. 

En lång tid har dock gått sedan det misstänkta brottet begicks, vilket påverkar utredningen. Men Eva-Marie Persson säger till Ekot att hon inte vill gå in på vad förhören har resulterat i för slutsatser.

– Min bild av bevisen tänker jag inte gå in på mer konkret. Men vi kommer inom den närmaste tiden att träffas i utredningsteamet och diskutera igenom bevisläget. Då handlar det inte bara vad vittnen sagt, utan vi har ju också skriftlig bevisning i olika form som vi måste ta med i den bedömningen, säger Eva-Marie Persson.

Ska besluta om Assange ska höras

I dagsläget sitter Julian Assange fängslad i Storbritannien för att ha brutit mot brittiska borgensregler. Samtidigt har USA begärt att få honom utlämnad för misstanke om brott mot amerikanska spionerilagar, en ansökan som fortfarande är under process att hanteras. 

Det är ännu oklart om Assange kommer att höras om brottsmisstanken. I så fall måste vice överåklagaren utfärda en europeisk utredningsorder. 

– Det kan vara så att vi gör bedömningen att nästa steg är att höra Julian Assange, och för att kunna göra det kommer det i så fall att krävas att jag utfärdar en europeisk utredningsorder. Det är helt enkelt att vi skriver till britterna och begär att få komma dit och hålla förhör med honom, säger Eva-Marie Persson till Ekot.

Preskribtionstiden för den misstänkta våldtäkten går ut i augusti nästa år.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.