Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera nya dödsfall i Sverige i dag

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folktomt vid Sergels torg i Stockholm.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stadshuset i Stockholm.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN BILDBYRÅN
En kvinna med misstänkt coronavirus förs in på Karolinska sjukhuset i Solna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Fältsjukhus i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Samtal pågår om att isolera Stockholm.

Samtidigt ökar antalet smittade äldre snabbt i Sverige, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff.

Folkhälsomyndigheten säger att de inte deltar i samtal om att isolera huvudstaden.

– Det kan hända att vi får väldigt många fall i ett litet område och att vi behöver karantänsätta. 

Totalt 43 personer har dött till följd av coronaviruset i regionen. 

66 personer som varit smittade av coronaviruset har avlidit i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten på en pressträff på torsdagen. 

178 personer har intensivvårdats och antalet smittade närmar sig 3 000. Samtidigt är det bara toppen på ett isberg, konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell. Allt fler äldre smittas nu.

– Tyvärr är det så att äldregruppen ökar snabbt och blir en allt större andel av de sjuka, säger han. 

Under onsdagen meddelade sjukhusdirektör Björn Eriksson att 18 personer dött i Stockholm – och att ”stormen är här”. 

– Det har kommit några dagar med en ordentlig ökning i Stockholm, säger Anders Tegnell.

– Det kommer bli jättejobbigt för sjukvården, även om vi lyckas hålla kurvan nere. Därför är det jätteviktigt att vi alla hjälps åt för att minska smittspridningen. 

I Stockholm har nu totalt 43 personer dött till följd av coronaviruset. Under torsdagen vårdas i skrivande stund 69 patienter i regionen på intensivvårdsavdelning, och ytterligare 333 personer på andra vårdavdelningar. 

Totalt 6 800 människor har testats i regionen, skriver man i ett pressmeddelande.

Statsepidemiologens svar om att Stockholm kan isoleras.

Statsepidemiologen Anders Tegnell kommenterar uppgifterna om att Stockholm kan isoleras.

Samtal pågår om att isolera Stockholm

Expressen har tidigare berättat om hur länsstyrelsen i Stockholm planerar för att kunna isolera Stockholm.

– Det kan komma lägen som är oerhört belastande, oerhört utmanande och som ställer saker på sin spets. Då får man hantera det. Då är det prioriteringar som gäller, man kan inte göra så mycket annat, sa Ola Slettenmark, samordningschef då.

På pressträffen meddelade Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten inte är delaktiga i några diskussioner om att isolera Stockholm. Tegnell menar att det vore väldigt svårt att isolera en huvudstad eller en större region. 

– Det finns ingen som har försökt avskilja en huvudstad eller någonting liknande.  Har man ett mindre område som ligger hyfsat isolerat går det göra det. 

På frågan om det pågår en diskussion om att sätta Stockholm i karantän med politikerna svarar Anders Tegnell att det är ingenting som Folkhälsomyndigheten är med på. 

I Expressens intervju med statsepidemiologen säger han att det vore svårt att isolera huvudstaden. 

– Det skulle vara väldigt komplicerat och få väldigt mycket negativa effekter och väkdigt tveksamma positiva effekter, säger han. 

Chefen för smittskydd stockholm, Per Follin, säger att det bara är Folkhälsomyndigheten som har rätt enligt lag att sätta områden i karantän.

– Det skulle vara en extraordinär åtgärd, säger han och förtydligar att det aldrig har hänt i Sverige.

Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna i Region Stockholm känner till Aftonbladets uppgifter, uppger respektive partis presstjänst. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlemyr (M) uppger genom sin presschef att hon inte har några uppgifter om politiska samtal.

På riksnivå känner socialminister Lena Hallengren (S) inte heller till några politiska diskussioner – och hennes pressekreterare Jasmina Sofic säger att det inte heller är en fråga för politiken.

– Det behövs inga politiska diskussioner för att stänga ned någonting. Det är Folkhälsomyndigheten och regionens smittskyddsläkare som beslutar, säger hon.

På pressträffen tidigare på torsdagen sa statsepidemiolog Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten inte är involverad i diskussioner om att sätta Stockholm i karantän.

Nya riktlinjer för prioritering

Socialstyrelsen har nu även tagit fram nya riktlinjer för vem som först ska få vård. Det handlar dels om människovärdesprincipen, alltså att prioritering inte får ske utifrån social situation eller ställning, ålder, funktionshinder eller om personen själv bidragit till sitt tillstånd. Åtgärder ska vidtas först för de som är i störst behov.

– Vi kan hamna i ett läge där vi behöver prioritera, säger Thomas Lindén vid myndigheten på dagens pressträff.

Socialstyrelsen påtalar även behovet av skyddsutrustning till vårdpersonal.

– Det akuta behovet av skyddsmateriel är säkerställt, men det finns fortfarande ingen långsiktig uthållighet, säger Taha Alexandersson.

MSB: Arbetsgivaren avgör

Det är fortfarande inte aktuellt att stänga skolor. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap meddelade på pressträffen i Stockholm att arbetsgivarna kommer avgöra vilka av de anställda som behövs för att driva samhällsviktig verksamhet.

– Det är inte du som enskild medarbetare som avgör som din insats behövs, det avgör din arbetsgivare, säger Svante Werger.

De samhällssektorer där det finns viktiga samhällsfunktioner är, enligt MSB vissa tjänster inom: Energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård och omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar samt transporter.

Sistaårseleverna kan få komma tillbaka till skolan

Gällande skolfrågan öppnar nu regeringen för att i stället mjuka upp reglerna kring hemundervisningen för sistaårseleverna, rapporterar DN. 

Anders Tegnell är positivt inställd till att låta sistaårseleverna komma tillbaka till skolan. 

– Det är en ganska liten grupp elever det rör sig om och ur ett folkhälsoperspektiv är det en stor vinst om de får möjlighet att slutföra sin skolgång, säger han enligt DN. 

I ett sms till tidningen skriver utbildningsminister Anna Ekström efter beskedet: 

”I det allvarliga läge som vi befinner oss i måste arbetet för att begränsa smittspridningen och skydda utsatta grupper komma i första hand”.

Ekström fortsätter:

”Om Folkhälsomyndigheten bedömer att vissa elever kan komma tillbaka till gymnasieskolan utan att det äventyrar smittskyddsarbetet och skyddet av riskgrupper, så välkomnar jag det, och kommer agera för att det ska bli möjligt”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Flera nya dödsfall under dagen

Flera regioner i Sverige har meddelat nya dödsfall under torsdagen.

Blekinge har fått sitt första – en äldre kvinna boende på ett omvårdnadsboende i Karlskrona, enligt BLT. Även Dalarna har rapporterat ett nytt dödsfall, och totalt 66 personer har nu avlidit i Sverige.

– Vi ser i princip spridning i alla delar av landet, sa Anders Tegnell vid dagens presskonferens.

S ställer in första maj-firande 

Socialdemokraterna har under dagen meddelat att de ställer in alla årets första maj-tåg i hela landet, rapporterar Sveriges Radio. 

– Första maj är ju en högtidsdag för vårt parti, så det är klart att det aldrig är ett enkelt beslut. Men å andra sidan har vi hört statsministern i sitt tal till nationen att det är viktigt att vi alla tar ansvar för för det läget som är. Då behöver vi självklart göra det som parti också, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad, till SR. 

Partiet ställer även in första maj-tåg med färre än 500 personer, med hänvisning till att det nu pågår en allmän smittspridning. 

https://datawrapper.dwcdn.net/IWuIg/4/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Här inspekterar Victoria och Daniel fältsjukhuset i Stockholm

Se bilderna inifrån fältsjukhuset i Älvsjömässans lokaler i Stockholm. Följ med på kronprinsessparets rundvandring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.