Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera nattåg fast i timmar

Carina Axelsson på SJ:s presstjänst berättar om tågkaoset.
Ett av tågen som sitter fast i Ånge.
Foto: Jan Holmgren
Jan Holmgren sitter fast på ett av tågen.
Foto: Jan Holmgren

Fyra nattåg fastnade vid plattformen i Ånge i Västernorrland efter ett större elfel. 

Tågen stod stilla sedan 3-tiden i natt och efter klockan 15 anlände ett disellok för att genom skytteltrafik köra tågen förbi det drabbade området. 

En av de drabbade är Fredrik – som uppger att hans tåg börjat röra på sig igen. 

– Mat och vatten har tagit slut, säger han. 

Litar du på tågtrafiken?

Fyra tåg, varav ett på väg till Stockholm och ett till Göteborg fastnade vid plattformen i Ånge vid 3-tiden natten till söndag. 

– Vi har ingen tid för när vi kommer kunna fortsätta till Stockholm. Vi har bara hört det personalen säger och de vet ungefär lika mycket som oss, sa Jan Holmgren som är på väg till Stockholm. 

Det var en elkabel strax söder om Ånge som ställde till det för tågtrafiken. Tekniker har varit på plats sedan klockan fyra på söndagsmorgonen.

– Vi vet vart felet ligger men det är på en rätt lång sträcka den här ledningen har skadats. Men det är ingen panik. Alla passagerare har möjlighet att lämna sina vagnar och komma ut på plattformen, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets pressjour. 

Delar ut dryck och godis

Jan Holmgren är en av de passagerarna som sedan klockan tre inatt satt fast på ett av tågen. Han är på väg till Stockholm för att sedan fortsätta till Gotland där han ska hälsa på sin mamma. 

– Jag har ju fått boka om båtbiljett och så där på grund av det här. Vi har pratat med personalen här om när vi kan tänkas få åka vidare men de vet egentligen lika lite som vi, säger han. 

Men enligt Jan höll passagerarna ”gott mod” och personal på plats försedde alla med dryck och godis för att underlätta vätan. 

– Jag hackar inte på dem som är slagpåsarna. De gör sitt bästa för att vi ska vara glada och trivas. Det är ledningen borta i Stockholm som inte gör sitt.

SJ lät morgontåg åka från Östersund trots stopp i Ånge

Lena Runius från Östersund satt också fast på ett av tågen på väg till Stockholm, tillsammans med barnbarnen Astrid Runius, 11, och Anton Flyman, 10.

Deras tåg avgick från Östersund klockan 08.30 i morse, och hon är kritisk till att man inte ställde in avgången och satte in bussar när man redan visste att det var stopp i Ånge.

– Man borde ha haft en handlingsplan. Man måste ju veta att det var problem och man borde ha haft beredskap med bussar. Det är ett haveri.

Lena och barnbarnen har suttit fast i Ånge sedan strax efter klockan 10 och har när hon talar med Expressen fått en ny avgångstid klockan 19.30.

– Nu säger dom att vi har fått en ny avgångstid om en timme, klockan 19.30 men det har dom sagt hela dagen: en timme till, en timme till, en timme till.

Passagerare: ”Mat och vatten har tagit slut”

En annan som drabbades var passageraren Fredrik som reste från Luleå mot Stockholm. 

– Vi har stått här i några timmar och det börjar bli fruktansvärt varmt. Vi väntar fortfarande på att dieselloket som ska dra oss vidare, sa han vid 15.40-tiden. 

– Det är inte jättemycket information. Vi har en treårig son med oss och det är inte lätt att hålla honom sysselsatt. 

Fredrik berättar att toaletterna är överfulla och att mat och vatten tagit slut. 

– Många är sura, säger han. 

Vid 15.50-tiden meddelade han att tåget börjat röra på sig. 

Maten har tagit slut på tågen, berättar Fredrik.
Foto: Läsarbild

Jan Holmgren fick vända igen

När Expressen TV talar med Jan Holmgren igen vid 16-tiden hade hans tåg både hunnit lämna Ånge – för att kort därefter återvända. 

– Jag är tillbaks på den platsen där allting började. Vi kom till Ljusdal och då är det ett till elfel. Vi satt och väntade där någon timme och sedan beslutade de att vi skulle åka tillbaka till Ånge och proviantera. Vi har länsat tåget på allting som finns av mat och dricka, säger han. 

Hans resa var tänkt att avslutas i Gotland klockan 15 på söndagen – men klockan 16 var de fortfarande i Ånge. 

– Nu har vi fått ett besked att vi ska åka mot Stockholm efter att ny personal kommit ombord, säger han. 

Jan Holmgren är tveksam till om han ska fortsätta sin resa till Gotland – eller vända i Stockholm och återvända till Östersund. 

– Nu har jag fått i mig lite mat så nu börjar humöret och känslorna lugna ner sig lite. Men det är inte roligt. Det är jättehemskt, säger han samtidigt som han hyllar personalen ombord på tåget: 

– Personalen som har varit ombord har varit alldeles underbara. Vi har modet uppe. 

Oklart om tågen kommer att gå 

Denny Josefsson på Trafikverket säger att man vid 14-tiden tog beslutet att låta disellok köra tågen förbi det drabbade området. 

Anledningen till den långa väntan är att man inte kunnat avsluta sitt reprationsarbete på ett säkert sätt. 

– Vid 14-tiden reparerade de på ett sådant ställe där de kunde avbryta och låta ett diesellok åka förbi. När tågen har åkt förbi så börjar man reparationsarbetet igen och då ska inte tågtrafiken påverkas, säger han. 

Dieseltåget kör nu skytteltrafik med samtliga tåg som stått still i Ånge. 

– Vid 15-tiden var det planerat att det skulle börja. Jag har inte hört någonting om hur det har gått. När tågen har åkt förbi så börjar man reparationsarbetet igen och då ska inte tågtrafiken påverkas, säger Denny Josefsson. 

Se hur vädret blir den närmaste tiden.
Här är några saker att tänka på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.