Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera misstänka sexköpare avslöjade efter stor insats

Samtliga av landets sju polisregioner koordinerades i höstas i jakten på sexköpare. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Drygt 30 anmälningar om köp av sexuell tjänst. Det är resultatet av den veckolånga EU-initierade insatsen mot människohandel för sexuella ändamål som pågick i flera av landets städer tidigare i höst.

Totalt koordinerades samtliga av landets sju polisregioner i jakten på sexköpare. Insatsen pågick mellan den 17 och 21 september i 18 städer, rapporterar Dagens Nyheter. 

Knappt hundra personer kontrollerades i samband med att polisen spanade vid misstänkta adresser och miljöer. Vid insatsen söktes även dejtingsidor på nätet igenom, i de fall då förklädd prostitution kunde misstänkas.

Polisen har tillsammans med socialtjänsten även varit i kontakt med flera kvinnor som misstänks sälja sex.

1 000 personer prostituerar sig i Sverige

– För att hitta brottsoffer så måste man leta efter dem, prata med dem och erbjuda dem en möjlighet att lämna prostitutionen. Det gjorde också att vi fick en ögonblicksbild av situationen i landet, säger Per Englund, kriminalinspektör vid polisens Nationella operativa avdelning, till DN. 

Enligt polisen prostituerar sig 1 000 personer i Sverige i dag, varav ungefär 160 är gatuprostituerade. Majoriteten av de prostituerade finns på internet.