Flera länder bojkottar FN:s konferens om rasism

Publicerad
Uppdaterad
Irans president Mahmoud Ahmadinejad kallade Israel för en rasistisk stat.
Då lämnade den svenske ambassadören Hans Dahlgren tillsammans med flera andra FN:s rasismkonferens.
Samtidigt buade flera deltagare högt.
- Hans Dahlgren har lämnat mötet. Det var en gemensam EU-aktion, Karin Grahn-Wetter på UD:s presstjänst till Expressen.se.
Flera länder hade valt att helt bojkotta konferensen – bland annat USA, Tyskland, Nederländerna, Australien, Nya Zeeland, Kanada och Israel – som hålls i Genève.
När Irans president Mahmoud Ahmadinejad talade på måndagseftermiddagen lämnade ytterligare deltagare, bland annat Sveriges ambassadör Hans Dahlgren.
– Hans Dahlgren har lämnat mötet. Det var en gemensam EU-aktion, Karin Grahn-Wetter på UD:s presstjänst till Expressen.se.
Anledningen var att presidenten kallade Israel för en rasiststat.
Uttalandet av Ahmadinejad som fick delegaterna att gå löd:
– De skickade utvandrare från Europa, från USA för att skapa en rasistisk stat i det ockuperade Palestina.
Ahmadinejad kallade senare i talet Israels krig i Gaza för folkmord.

Hade överenskommelse

Flera ställde sig upp och gjorde upprörda gester mot talarstolen.
Ahmadinejad fortsatte dock sitt tal och fick även applåder efter vissa stycken.
Hans Dahlgren säger att han överlagt med sina kollegor om hur han skulle agera under talet.
– Innebörden var att Israel var en rasistisk regim. Vi hörde det på engelska eller franska, men han talade ju på farsi och det föreligger ingen text, säger Hans Dahlgren.
– Överenskommelsen var då, att skulle det här sägas, så skulle vi inte vara kvar längre, fortsätter han.

Störe stannade

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe var bland de få västliga ministrar som valde att stanna kvar i konferenssalen. Störe hade tidigare sagt att han kunde tänka sig att lämna salen, men han valde att stanna. En bidragande orsak kan enligt norska radion vara att Störe var nästa på talarlistan.
Han har enligt norska medier lovat att svara den iranske presidenten direkt från talarstolen om denne skulle gå över gränsen.

Skickar ingen minister

Konferensen har föregåtts av intensiv debatt.
Sverige har inte skickat någon minister och representeras enbart av ambassadör Hans Dahlgren, som är chef för Sveriges representation vid FN i Genève.
Danmark representeras också på ambassadörsnivå.
Innan talet meddelade Carl Bildt att Dahlgren skulle lämna om Ahmadinejad inte höll en acceptabel nivå.

Kritiseras

Beslutet att Sverige inte närvarar på ministernivå får kritik av Socialdemokraterna:
– Vi har en lång tradition i Sverige av ett starkt stöd till FN. Jag beklagar att regeringen valt att bojkotta konferensen på ministernivå, säger Carina Hägg (S) till TT.
På måndagen meddelades att Israel kallar hem sin ambassadör i Schweiz i protest mot ett möte mellan Schweiz president och hans iranske kollega Mahmoud Ahmadinejad.
Mahmoud Ahmadinejad har bland annat avfärdat Förintelsen som en myt.
FN-chefen Ban Ki-Moon sa att han är djupt besviken över avhoppen när han öppningstalade i Genève på måndagen.
– Vi talar om att finna en ny enighet, som tiden kräver. Ändå förblir vi svaga och splittrade och fast i gamla vanor.

Möte urartade

Det senaste FN-mötet mot rasism – i Durban 2001 – urartade när flera av deltagarna jämställde sionism med rasism.
En kontroversiell fråga är också yttrandefriheten. Vissa muslimska länder vill att religionen ska vara fredad från kritik, medan flera västerländska stater anser att detta är yttrandefrihetens kärna.
Klockan 15 inledde Mahmoud Ahmadinejad sitt anförande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag