Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera kontor på Försäkringskassan drabbade – ministern: ”Oacceptabelt”

Det är inte bara vid ett av Försäkringskassans kontor som avslagsfrekvensen på sjukpenningansökningar har tagits upp vid lönesamtal mellan handläggare och chef.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Annika Strandhäll (S) tycker att det är oacceptabelt
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte bara vid ett av Försäkringskassans kontor som avslagsfrekvensen på sjukpenningansökningar har tagits upp vid lönesamtal mellan handläggare och chef.  

Det visar bland annat en enkätundersökning som fackförbundet ST har gjort. 

– Det är inte isolerat till bara ett kontor, säger sektionsordföranden Siv Norlin. 

Försäkringskassans direktör vill inte svara på Expressens frågor. 

Både SVT och Dagens ETC har nyligen rapporterat att handläggare vid Försäkringskassan vittnat om att chefer har tagit upp antalet avslag på ansökningar om sjukpenning vid lönesamtal – och att anställda med en hög avslagsfrekvens har fått högre lön. 

När socialminister Annika Strandhäll, S, gästade "Agenda" i SVT i helgen sa hon att det som framkom i inslaget var "helt oacceptabelt". 

Fackförbundet ST har gjort en enkätundersökning där arbetsplatsombud inom sjukförsäkringsområdet på Försäkringskassans kontor i hela landet har fått svara på frågor om antalet avslag på sjukpenningansökningar har tagits upp vid lönesamtal. 


Läs även: Handläggare vittnar: Får högre lön ju fler avslag 


"Inte isolerat till ett kontor" 

Siv Norlin, sektionsordförande för ST, bekräftar för Expressen att anställda vid fler än ett kontor i landet uppgett att avslagsfrekvensen har diskuterats vid lönesamtal – något som ST tycker är helt fel.   

 – Det är inte isolerat till bara ett kontor. Det är ett stort problem för att det är en allvarlig fråga, men det är inget generellt problem som man kan säga förekommer lite här och var. Det kan vi inte säga, säger hon.

När Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan, kommenterade SVT:s uppgifter i "Agenda" sa han, likt ministern, att det hela var "oacceptabelt". 

Men enligt SVT anser Brattlund att det som framkom i "Agenda" ska ses som en isolerad händelse. 

På tisdagen rapporterar SVT att handläggare vid andra kontor har hört av sig och uppgett att avslagsfrekvensen tagits upp vid lönesamtal på deras arbetsplatser också.  

– Det är glasklart att fler avslag ger högre lön även hos oss, säger en handläggare till SVT. 

Direktören vill inte bli intervjuad 

Expressen har sökt Lars-Åke Brattlund för en kommentar om uppgifterna att detta har skett vid flera olika kontor och för att fråga varför han anser att uppgifterna som framkom i "Agenda" ska betraktas som en isolerad händelse – men han vill inte ställa upp på en telefonintervju. 

I stället får Expressen ett skriftligt uttalande från Försäkringskassans pressekreterare Viktor Svensson: 

”Vår lönepolicy och det sätt vi styr inom sjukförsäkringen är två helt skilda saker. Vi har inte kunnat bekräfta de medieuppgifter som kopplat ihop styrningen av sjukförsäkringen och Försäkringskassans lönepolicy. Skulle någon chef koppla ihop lön och en viss andel avslag för en enskild medarbetare så är det helt felaktigt. Dock är det allvarligt nog om någon uppfattar att det skulle fungera så. Det gör att vi behöver fortsätta arbeta med såväl enhetligheten och rättssäkerheten inom sjukförsäkringen”.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.