Det är inte bara vid ett av Försäkringskassans kontor som avslagsfrekvensen på sjukpenningansökningar har tagits upp vid lönesamtal mellan handläggare och chef. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNDet är inte bara vid ett av Försäkringskassans kontor som avslagsfrekvensen på sjukpenningansökningar har tagits upp vid lönesamtal mellan handläggare och chef. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är inte bara vid ett av Försäkringskassans kontor som avslagsfrekvensen på sjukpenningansökningar har tagits upp vid lönesamtal mellan handläggare och chef.  Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Annika Strandhäll (S) tycker att det är oacceptabelt Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNSocialminister Annika Strandhäll (S) tycker att det är oacceptabelt Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Annika Strandhäll (S) tycker att det är oacceptabelt Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera kontor på Försäkringskassan drabbade – ministern: ”Oacceptabelt”

Publicerad

Det är inte bara vid ett av Försäkringskassans kontor som avslagsfrekvensen på sjukpenningansökningar har tagits upp vid lönesamtal mellan handläggare och chef.  

Det visar bland annat en enkätundersökning som fackförbundet ST har gjort. 

– Det är inte isolerat till bara ett kontor, säger sektionsordföranden Siv Norlin. 

Försäkringskassans direktör vill inte svara på Expressens frågor. 

Både SVT och Dagens ETC har nyligen rapporterat att handläggare vid Försäkringskassan vittnat om att chefer har tagit upp antalet avslag på ansökningar om sjukpenning vid lönesamtal – och att anställda med en hög avslagsfrekvens har fått högre lön. 

När socialminister Annika Strandhäll, S, gästade "Agenda" i SVT i helgen sa hon att det som framkom i inslaget var "helt oacceptabelt". 

Fackförbundet ST har gjort en enkätundersökning där arbetsplatsombud inom sjukförsäkringsområdet på Försäkringskassans kontor i hela landet har fått svara på frågor om antalet avslag på sjukpenningansökningar har tagits upp vid lönesamtal. 

 

Läs även: Handläggare vittnar: Får högre lön ju fler avslag 

 

"Inte isolerat till ett kontor" 

Siv Norlin, sektionsordförande för ST, bekräftar för Expressen att anställda vid fler än ett kontor i landet uppgett att avslagsfrekvensen har diskuterats vid lönesamtal – något som ST tycker är helt fel.   

 – Det är inte isolerat till bara ett kontor. Det är ett stort problem för att det är en allvarlig fråga, men det är inget generellt problem som man kan säga förekommer lite här och var. Det kan vi inte säga, säger hon.

När Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan, kommenterade SVT:s uppgifter i "Agenda" sa han, likt ministern, att det hela var "oacceptabelt". 

Men enligt SVT anser Brattlund att det som framkom i "Agenda" ska ses som en isolerad händelse. 

På tisdagen rapporterar SVT att handläggare vid andra kontor har hört av sig och uppgett att avslagsfrekvensen tagits upp vid lönesamtal på deras arbetsplatser också.  

– Det är glasklart att fler avslag ger högre lön även hos oss, säger en handläggare till SVT. 

Direktören vill inte bli intervjuad 

Expressen har sökt Lars-Åke Brattlund för en kommentar om uppgifterna att detta har skett vid flera olika kontor och för att fråga varför han anser att uppgifterna som framkom i "Agenda" ska betraktas som en isolerad händelse – men han vill inte ställa upp på en telefonintervju. 

I stället får Expressen ett skriftligt uttalande från Försäkringskassans pressekreterare Viktor Svensson: 

”Vår lönepolicy och det sätt vi styr inom sjukförsäkringen är två helt skilda saker. Vi har inte kunnat bekräfta de medieuppgifter som kopplat ihop styrningen av sjukförsäkringen och Försäkringskassans lönepolicy. Skulle någon chef koppla ihop lön och en viss andel avslag för en enskild medarbetare så är det helt felaktigt. Dock är det allvarligt nog om någon uppfattar att det skulle fungera så. Det gör att vi behöver fortsätta arbeta med såväl enhetligheten och rättssäkerheten inom sjukförsäkringen”.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag