Stanley Kubrick. Foto: okändStanley Kubrick. Foto: okänd
Stanley Kubrick. Foto: okänd
Simon Cowell. Foto: Can Nguyen/Landmark Media. / CAN NGUYEN/LANDMARK MEDIA./ALL O LANDMARK MEDIA LTSimon Cowell. Foto: Can Nguyen/Landmark Media. / CAN NGUYEN/LANDMARK MEDIA./ALL O LANDMARK MEDIA LT
Simon Cowell. Foto: Can Nguyen/Landmark Media. / CAN NGUYEN/LANDMARK MEDIA./ALL O LANDMARK MEDIA LT
Heather Mills. Foto: Toby Hancock/ BULLS 0006QXJZHeather Mills. Foto: Toby Hancock/ BULLS 0006QXJZ
Heather Mills. Foto: Toby Hancock/ BULLS 0006QXJZ

Flera kändisar bland Panama-dokumenten

Publicerad

Nu har tidningen The Guardian släppt flera nya namn som finns namngivna i Panama-dokumenten.

Bland de nya personerna finns alltifrån tv-profiler till schackspelare.

Men det är i nuläget oklart om de gjort något olagligt, skriver The Guardian.

Granskningen av de så kallade Panamadokumenten har kallats för "tidernas största journalistiska granskning" och närmare 400 journalister har varit inblandade i arbetet med att undersöka de runt elva miljoner dokumenten. I söndags släpptes nyheten om att förmögna människor från hela världen gömt undan pengar i skatteparadis.

Sedan i söndags har ett flertal kända personer pekats ut som delaktiga i skandalen. Bland dessa finns bland annat Islands premiärminister och fotbollsstjärnan Lionel Messi. Nu har den brittiska tidningen The Guardian, som också deltagit i granskningen, släppt namnen på ytterligare några personer som hittats bland de läckta dokumenten. De framhäver dock att de personer som finns namngivna i dokumenten inte nödvändigtvis gjort sig skyldiga till något brottsligt.

Tv-profilen inblandad

En av de personer som ska finnas som The Guardian nu valt att avslöja namnet på är den brittiska tv-personligheten Simon Cowell. Han har bland annat medverkat som domare i tv-programmet The X factor. Han ska enligt dokumenten ha startat upp två företag på de Brittiska Jungfruöarna.

Även regissören Stanley Kubrick pekas ut av The Guardian. Hans hem övergick till tre företag som registrerats på de Brittiska Jungfruöarna efter hans död 1999. På så sätt skulle det kunna ha varit möjligt för hans anhöriga att undvika att betala stora summor i skatt, skriver The Guardian. Men det är oklart om det sedan skedde.

Schack matt?

Schackmästaren Bobby Fischer ska enligt informationen i dokumenten ha varit inblandad i ett företag i Panama år 2007. Bobby Fischer dog år 2008 och företaget stängdes ned år 2012.

Beatles-stjärnan Paul McCartneys exfru Heather Mills ska ha ägt 100 aktier i ett företag på de Brittiska Jungfruöarna. Enligt Heather Mills ska hon ha investerat i företaget, men att investeringen sedan misslyckats.

– Jag kan säga med handen på hjärtat att jag är en ärlig skattebetalare och ni kommer inte att hitta någonting på mig om ni undersöker mig grundligt, skriver hon i ett mejluttalande, skriver The Guardian.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag