Flera kända namn i utredningen mot polischefen Göran Lindberg

Publicerad
Uppdaterad
Utredningen mot den förre polischefen, Göran Lindberg, väntas växa och gälla flera män som utnyttjat unga kvinnor sexuellt.
I härvan finns, enligt vad TT erfar, flera män som köpt sex eller tvingat till sig sex av prostituerade. Åtminstone en av kunderna ska vara mycket känd och det var namnen på de kända personerna som fick polisen att reagera.
Upprinnelsen till den nya sexhärvan var en annan utredning som Söderortspolisen arbetade med i somras. I juli föll en 60-årig man från en balkong i Bredäng i södra Stockholm. Mannen omkom vid fallet och polisen inledde en förundersökning om misstänkt mord.

Namn på flera kända män

En 39-årig man dömdes i höstas för att ha knuffat 60-åringen från balkongen. Han frikändes dock i december av hovrätten som ansvarig för mannens död.
Den 60-årige mannen hade lockats till lägenheten av 39-åringen och två kvinnor. Avsikten var att fråga ut honom om varför han hade utnyttjat den yngre av kvinnorna sexuellt.
Under utredningen beslagtog polisen bland annat en dator och en mobiltelefon som tillhörde den omkomne 60-åringen.
När utredarna granskade innehållet närmare hittade de namn på flera kända män. De insåg att de kommit en ny sexhärva på spåret och överlämnade materialet till länskriminalen.
Det var inte polischefen, Göran Lindbergs, namn utredarna reagerade över utan på några av de andra.
- Det var namnen på flera välsituerade och kända män i övre medelåldern, säger en källa till TT.

Fanns med i sexnätverk

Under den fortsatta utredningen av de nya uppgifterna avslöjades alltså misstankarna om att Göran Lindberg fanns med i ett nätverk för sexuella kontakter.
Länskriminalen började spana på Göran Lindberg och detta ledde till gripandet av honom i Falun i måndags. Han misstänks då ha besökt staden för att träffa en minderårig flicka som han, enligt misstankarna, planerade våldta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag