Flera JO-anmälningar efter Uppdrag Granskning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jennie och Thomas fick inte träffa sina barn på över två månader efter att de blev anklagade för övergrepp på sin egen dotter. Efter onsdagens Uppdrag Granskning har nu flera JO-anmälningar kommit in.
Foto: SVT

De blev oskyldigt anklagade för övergrepp på sin egen dotter och fick inte träffa sina barn på 68 dagar. 

Nu har mängder av människor ställt sig på Jennie och Thomas Sida - JO har redan fått in tre anmälningar mot bland annat en av åklagarna i fallet. 

- Vi har fått otroligt starka reaktioner på vår sida, alla är förbannade, säger Thomas till Expressen.se. 

I onsdagens avsnitt av SVT:s Uppdrag Granskning träder Jennie och Thomas från Sandviken fram. De blev oskyldigt anklagade för sexuella övergrepp på sin äldsta dotter, efter att Jennies syster ringt Socialkontoret och anmält dem.

 Barnen tvångsomhändertogs och ingen av föräldrarna fick träffa sina döttrar. Det krävdes fyra rättegångar i olika instanser innan barnen, drygt två månader senare, fick komma hem igen.

Stora reaktioner

 Under torsdagsmorgonen berättade Thomas för första gången om relationen med Jennies syster, som anmälde dem. Sedan hela karusellen startade har de inte haft någon kontakt.

 Reaktionerna efter programmet har varit stora. Thomas och Jennie har överösts med telefonsamtal, sms, mejl och meddelanden på Facebook.

 – Alla är förbannade på alla som inte tar ansvar, så att säga. Folk som vi kände för 10 år sedan har hört av sig, men också folk som själv har varit med om något kränkande och känner att de fått upprättelse via oss, säger Thomas.

Anmälningar

 Riksdagens Ombudsmän (JO) har redan fått in tre anmälningar mot såväl Socialtjänsten som åklagarmyndigheten och polisen. Åklagare Birgitta Fernlunds namn återkommer i alla tre. 

 – Ett av våra syften med att gå ut med det var ju att sanningen skulle komma fram, om folk vi inte känner hör av sig, då har vi ju lyckats med det, säger Thomas.

 I dag mår familjen bra, enligt Thomas. Stödet från familj, vänner och grannar har varit stort. Thomas medger samtidigt att rädslan över vad folk ska tycka hela tiden har funnits där.

 – I dag har vi det väldigt bra, så nära normalläget det kan vara. Det känns som om man inte behöver vara rädd för något i livet nu, har man klarat sig ur en sån här kris som vi har varit i, längst ner på botten, då kommer man att klara allting.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.