Lisa Andersson lämnade sitt barn i Sverige för att ansluta till IS i Syrien år 2012. Hon lämnade då Västsverige där hon bott på flera adresser. Under tiden i Syrien har hon fött tre barn, varav ett dött i späd ålder.
Före resan hade hon, enligt sajten Doku, gift sig med IS-terroristen Abrar Mohamed, som också greps senare av kurdiska styrkor i Syrien.
Enligt uppgift till Expressen är det ytterligare två svenska kvinnor som återvänder till Sverige från IS-lägret Roj, som ligger i nordöstra Syrien, nära gränsen till Irak. Det rör sig om två systrar med ursprung i södra Sverige.
Lisa Andersson och de övriga kvinnorna fick strax före klockan 07.00 på söndagsmorgonen lämna lägret, tillsammans med sina barn. Totalt är det sex barn, enligt SVT.
– Lisa Andersson bodde i närheten av mitt tält här i lägret i Roj. Hon och barnen var jätteglada när de fick beskedet om att de ska få åka hem. Medan de andra två kvinnorna bodde i det nya lägret nära Roj, säger en IS kvinna till Expressen.
Kvinnorna väntas landa i Sverige på måndagseftermiddagen.
Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten pågår det förundersökningar om återvändare från IS-kontrollerade områden.
”Det finns ett myndighetsgemensamt organiserat mottagande där även de rättsvårdande myndigheterna ingår”, säger åklagare Reena Devgun, samordnare för krigsbrottsåklagarna på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.
En av kvinnorna ska ha rekryterat unga
SVT har tagit del av det beslut som administrationen i Syrien har sänt till UD. Där står det att kvinnorna utgör ett säkerhetshot på grund av deras ännu starka sammankoppling med IS. De anklagas för att ha bidragit till folkrättsbrott under IS styre.
Till TT säger Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, att kvinnorna utvisas på livstid.
– De här kvinnorna har varit med i IS, och vi sade för några månader sedan att de som vi inte kan eller har resurser att ställa inför rätta kommer att utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk, säger han.
En av systrarna som återvänder ska enligt SVT ha anklagats för att ha rekryterat unga kvinnor till IS.
Expressen har varit i kontakt med familjen, som inte vill kommentera.
På väg till Sverige
Totalt befann sig ett tiotal kvinnor från Sverige i lägret. Resterande är fortfarande kvar, enligt Expressens uppgifter.
I somras var UD på plats i lägret för att kontrollera pass och dokumentation och föra samtal med kvinnorna.
Expressens Magda Gad rapporterar om dagens händelse på Twitter:
”Kvinnorna som varit med i IS i Syrien och som nu hämtas hem av Sverige har alla utvisats av det kurdiska styret i Rojava, i nordöstra Syrien. De tre som hämtades i morse har suttit i fångläger sedan 2019 – de höll sig kvar till slutstriderna i Baghouz”.
Hon fortsätter:
”Det finns också kvinnor som själva lämnade IS tidigare och som suttit där sedan 2017. De har utretts i flera år på plats och det finns inte bevis för att kunna fängsla dem och låta dem avtjäna straff på plats, och utvisades därmed i juni 2021.”
Magda Gad på Twitter igen:
”Sverige har en skyldighet att hämta de som utvisats och enligt uppgift ska de alla tas till Sverige. UD var där i juni och lät alla som ville ta DNA-test och passfoton. De tre kvinnor som de tog i morse ska ha valts ut för att de var i sämst skick, sjuka och utsatta barn och så vidare.”
IS-kvinna: ”Finns tre svenska familjer kvar”
Tidigare har Expressen kunnat avslöja att svenska IS-kvinnorna fått besked av en svensk delegation att de ska få åka hem till sommaren.
– Här i Roj finns det tre svenska familjer kvar. Kurderna har sagt till oss att samtliga familjer ska få skickas till sina hemländer redan innan året är slut. De vill stänga ner lägren, säger en IS-kvinna till Expressen.
SVT uppger att kvinnorna som nu fått lämna kommer att landa på Arlanda i Stockholm. Där kommer de att mötas av ett team med bland annat polis, personal från Migrationsverket, medicinsk personal och Socialtjänsten.
Kvinnorna kommer sedan omgående att förhöras av polis och utredas för krigsbrott.
Lisa Andersson om konflikterna i lägret
Lisa Andersson befann sig först i lägret al-Hawla i norra Syrien. För The Guardian berättade hon då om sin situation:
– Det är ett blandat läger. Det är mycket européer men också andra från utanför Europa. Det är kvinnor och barn, ofta änkor och fruar till tillfångatagna och döda radikala extremister som bor i lägret.
Hon berättade också om konflikterna:
– De ryska och tunisiska kvinnorna gör livet till ett helvete för oss här i lägret. Om du går utanför tältet utan din burka, eller säger något till de ansvariga i lägret, misshandlar de dig eller dina barn. De hotar att bränna upp ditt tält.
TV4:s Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson intervjuade Lisa Andersson när hon befann sig i ett av IS-lägren. Då visade hon ingen ånger över de våldsamheter terrorsekten utsatt oskyldiga människor för, berättade Christiansson.
Till exempel tusentals unga yazidiska kvinnor som förts bort från sina hem för att hållas som sexslavar av manliga IS-terrorister.
– Jag har fått höra om yazidier men har aldrig sett någon så jag har inte kunnat hjälpa någon, berättade Lisa Andersson under intervjun.
Undersökningar lades ner
Debatten om huruvida kvinnliga IS-anhängare ska få komma tillbaka till Sverige eller inte, har pågått under en längre tid. Kritiska röster har lyfts mot att kvinnorna, trots att de anslutit sig till en av världens mest brutala terrorrörelser, ändå kan komma att få leva ett liv i frihet i Sverige.
– De är ångerfulla men vill samtidigt upprätthålla sin muslimska identitet, som de säger. De försöker uppfostra sina barn enligt islam. De anser sig missförstådda och säger till mig att de inte utgör något hot, säger Cecilia Uddén, Sveriges Radios korrespondent på plats, i Ekot när hon pratar om de tre kvinnorna som nu fått lämna.
Så sent som i går rapporterades att fem förundersökningar om krigsbrott mot kvinnliga IS-anhängare som återvänt de senaste två åren lagts ned i brist på bevis.
Lisa Anderssons make intervjuades
Expressen har tidigare träffat Lisa Anderssons make, som sitter fängslad i nordöstra Syrien. Han berättade att han åkte ner till Syrien 2013, när IS höll på att grundas.
Några år senare, när IS all på att kollapsa, försökte de lämna landet.
– Varje gång en ny familj lämnar lägret plockar kurderna ner tältet. Det är inga nya familjer som flyttas hit. Alla vill härifrån. Varje vecka lämna nya familjer lägret och återvänder till sina hemländer, säger en IS-kvinna till Expressen.
I ett mejl svarar UD:s presstjänst:
”Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har tidigare meddelat att de efter avslutade utredningar kommer att utvisa de svenska kvinnor som befinner sig i läger i nordöstra Syrien. Alla svenska medborgare har rätt att återvända till Sverige. Svenska myndigheter har god beredskap att bemöta hemvändande kvinnor och barn vid ankomst till Sverige. Vi kan inte kommentera när och hur eventuella utvisningar kommer att ske.”
Varken polisens nationella operativa avdelning eller Säkerhetspolisen vill kommentera händelsen.
CVE, Center mot våldsbejakande extremism, har tidigare uppgett att polis kommer att förhöra kvinnorna direkt när de kommer till Sverige. Mot en del av dem pågår sedan tidigare förundersökningar.
– Vi kommer i varje enskilt fall utreda om man kan anta att något brott har begåtts, säger Robin Simonsson på Åklagarmyndigheten till TT, utan att vilja gå in på vilken typ av brottsmisstankar det kan röra sig om.