Maud Olofsson pressad. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Maud Olofsson pressad. Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Flera inom C kräver Maud Olofssons avgång

Publicerad
Uppdaterad
Pressen ökar på Centerledaren Maud Olofsson att avgå. Riksdagsledamoten Abir Al- Sahlani blev först ut att kräva hennes avgång, vilket också Fredrik Federley nu gör.
- Partiet behöver en energiinjektion, säger han.
Riksdadsledamoten Abir Al-Sahlani och Centerns ungdomsförbund kräver nu partiledaren Maud Olofssons avgång efter tre dåliga riksdagsval.
- Jag förstår inte varför det är ett sånt tabu. Jag gör det inte på grund av personligt agg, kritik eller misstro. Tvärtom. Är man en ansvarskännande centerpartist är det ens plikt och ansvar att tala om detta, säger hon till TT.

Federley bakom kravet

Också riksdagsledamoten Fredrik Federley ställer sig bakom kravet på Olofssons avgång.
- Det vore den bästa strategin, så att vi kom vidare i diskussionen. Det finns en trötthet i partiet och i de senaste mätningarna ligger vi mellan tre och fyra procent. Vi behöver en energiinjektion, och det bästa vore om vi valde en ny partiledare samtidigt som vi antar ett nytt partiprogram, säger Federley som inte heller han är kritisk till Maud Olofssons insats.
- Maud har levererar så mycket hon kan, men allas tid tar slut. Det är egentligen ännu för tidigt att diskutera namn på ny partiledare, men Annie Johansson är mitt hetaste stalltips, säger han.
Själv säger Annie Johansson till TT:
- Den frågan får jag ta ställning till när den blir aktuell. Det är en oerhört komplicerad fråga, inte minst utifrån personliga aspekter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag