Cirka 7 000 kunder var strömlösa under onsdagskvällen. Bilden är från ett strömavbrott i Täby förra året. Foto: Christian Örnberg
Cirka 7 000 kunder var strömlösa under onsdagskvällen. Bilden är från ett strömavbrott i Täby förra året.  Foto: Christian Örnberg

Flera hushåll utan el i rekordkallt Sverige

Publicerad
Uppdaterad
På flera håll i landet slogs på onsdagen köldrekord och tusentals kunder blev strömlösa. Och kylan håller i sig.
- Det blir fortsatt rejält kallt, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.
Den stränga kylan orsakade överbelastning i elnätet och på onsdagskvällen var cirka 7000 kunder strömlösa. Flest strömavbrott var det i Stockholmstrakten, men också kunder i Värmlands- och Örebro län drabbades. I Kalmar slogs köldrekord då minus 25 grader uppmättes tidigt på morgonen, och det har också varit ovanligt kallt på flera andra ställen i landet.

"Rejält kallt"

Vid 18-tiden hade exempelvis Uppsala minus 28 grader.
- I de delar av landet där det varit klart väder har det varit riktigt kallt. Lägst temperatur, minus 35 grader, uppmättes sydväst om Vilhelmina, säger Stina Kihlkvist.
Och kylan håller i sig under torsdagen.
- Det blir fortsatt rejält kallt under torsdagen. I delar av Norrland kommer det att bli runt minus 30, och i västra Dalarna runt minus 25. Svealand får mellan 15 och 20 minusgrader medan det i Götaland blir mellan fem och tio minusgrader, säger Stina Kihlkvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag