Flera hundra svenskar mitt i dramat

Henrik Forsberg, Åse Simonsen, Anita Simonsen Grimrud, Filip Forsberg, Jan-Ivar Grimrud och Hilde Forsberg.
Foto: Privat

Hundratals svenskar befann sig i området när terroristen började skjuta ihjäl turisterna.

Henrik och Hilde Forsberg låg vid poolen där terrorattacken skedde - och 25-årige Oliver flydde stranden i panik när skotten började avlossas.

– Jag såg en bomb som exploderade och hörde skottlossningar med maskingevär, säger Oliver.

Svenska utrikesdepartementet uppskattar att 200 svenskar befinner sig i Sousse, Tunisien, där minst 39 turister dödades under fredagen.

Norskan Anita Granerud och hennes man befann sig på ett av hotellen där terrorattacken skedde tidigare under fredagsförmiddagen och låg vid poolen när hon hörde en smäll.

– Vi rusade upp och såg alla människor och undrade vad det var för ljud. Sedan tänkte jag att "nej, det här är inte sant, det här händer inte", säger Anita.

Hon lyckades springa och gömma sig och har nu tillbringat över sex timmar på hotellrummet sedan attacken skedde.

– Jag var jätterädd, mitt hjärta rusade och jag skakade så mycket. Vi har inte lämnat rummet på hela dagen.

Anita har inte fått så mycket information från resebolaget Detur men hoppas på att få åka hem till Norge så snart som möjligt.

Låg vid poolen

Hilde och Henrik Forsberg anlände till hotellet i Sousse i måndags och planerade att stanna i två veckor tillsammans med familjen. 

Henrik Forsberg, Åse Granerud, Anita Granerud, Filip Forsberg, Jan-Ivar Granerud och Hilde Forsberg.
Foto: Privat

– Jag och min son var på hotellrummet när vi plötsligt hörde något som lät som fyrverkerier. Så tittade jag ut från fönstret och såg livrädda människor som sprang i poolområdet, säger Hilde och fortsätter:

– Först fick jag panik för folk sprang som idioter och man förstod inte varför. Och så var det någon som sprang förbi och ropade "terrorister".

Var på stranden 

Oliver Alvarado, 25, och vännen Alicia Niklasson, 22, från Stockholm befann sig i Sousse när attentatet inträffade - och Oliver var på stranden bara omkring 100 meter från attacken. 

Alicia Niklasson.
Foto: Privat

Han hade begett sig till stranden med en kompis. 

– Vi skulle gå på en parachute-aktivitet men skippade det och bestämde oss för att sola. Det var där folk dog mitt framför våra ögon. Efteråt kunde man se folk som låg döda, berättar Oliver. 

– Jag såg en bomb som exploderade och hörde skottlossningar med maskingevär. Det var folk som skrek och grät efteråt. Sen blev det ett jävla polisuppbåd. Man kunde höra alla de här lätena från platsen. Den kom folk springande. Det var kaosartat. 

– Man vet inte om man kommer drömma om det här, det var obehagligt. 

Oliver och hans kompis sprang in på ett närliggande hotell och låste in sig på en toalett. 

Oliver Alvarado.
Foto: Privat

– Vi sprang därifrån så klart eftersom vi ville komma i säkerhet. 

Under attacken var Alicia var kvar på hotellet där paret bodde som ligger omkring 5 kilometer från stranden där attacken inträffade. 

– Jag fick höra från en svensk kvinna på hotellet om vad som hänt och jag fick sms och samtal om att det varit skottlossning. Det var obehagligt, men jag ringde Oliver som hade mobilen på och han berättade att de var inne på en toalett, så allt var lugnt. 

Efter attacken var det svårt för Oliver och hans kompis att ta sig ut. 

– Det var avspärrat och ingen kunde varken komma ut eller in. 

Efter ett bra tag fick Oliver och hans kompis komma ut och kunde åka tillbaka hotellet. Oliver och Alicia hade åkt till Tunisien med Detur som omgående flög hem alla sina resenärer. 

– Alla fick gå till sina rum och packa sina grejer och åka med buss till flygplatsen. Hela Sousse var fullt med poliser, polisbilar och sirener, säger Alicia. 

– Det är så klart att man ville lämna landet, säger Oliver. 

"Plötsligt small det till"

Henrik Forsberg befann sig 50 meter från där skjutningen var.

– Vi låg vid poolen och plötsligt small det till men vi tänkte inte mer på det förrän vi såg fåglarna flyga och människor som sprang i panik. Då förstod jag att något var riktigt fel, säger Henrik.

Henrik Forsberg.
Foto: Privat

Till en början visste inte Henrik vad han skulle göra, men sedan insåg han att han också var tvungen att springa och gömma sig.

– Alla mår bra efter omständigheterna. Vår 11-åriga son är jätteskärrad och rädd och vill åka hem. Det är först nu som det börjar sjunka in vad det är vi har varit med om. Det är helt overkligt, säger Henrik.

Familjen vill åka hem till Sverige så snart som möjligt men säger att de inte har fått någon information från sitt resebolag, Detur.

– Vi har inte fått någon information alls, även fast vi har ringt direkt efter att det hände. Det senaste vi hörde från folk är att vi ska få åka hem på måndag, men så länge vill inte stanna kvar, säger Hilde.

En mil från hotellet

Resebolaget Ving har fyra svenska turister i Port El Kantaoui, och tre i närliggande Sousse, uppger bolaget. 

Men totalt 69 gäster i Tunisien, enligt Magdalena Öhrn informationschef på Ving.

Svenskan Jill Halila Ekvall befann sig en mil ifrån platsen där terrorattacken skedde. 

Magdalena Öhrn.
Foto: Peter Jönsson

– Vi var hemma när en vän kom till oss och berättade vad som hade hänt, sedan har vi följt nyhetssändningarna via radion, säger Jill och fortsätter:

– Det är mycket folk som befinner sig i området och jag har en holländsk väninna som jobbar på ett av hotellen och enligt henne så är alla där okej.

Gömde vapen i parasoll

Jill berättar att hon har fått höra att gärningsmannen hade gått in på hotellområdet som vanlig badgäst och gömt en kalashnikov i en ihopfälld parasoll.

Jill Halila Ekvall.
Foto: Pivat

– Folk är jätteledsna och tunisierna är ledsna och förbannade på dem här som har gjort det här. Vad jag har fått höra så är tre av de döda tunisier och resten är turister.

Jill befinner sig på semester i Sousse tillsammans med sin man och planerar att åka hem till Halmstad i mitten av juli.

– Det är en fotbollsmatch i kväll som vi hade tänkt att gå på men det kommer vi inte göra det. Vi kommer att vara mer försiktiga nu.

Fick panik och sprang

Ytterligare en svensk som bara befann sig en kilometer i från attacken är 27-åriga Johanna Lindenstråhle från Helsingborg. Hon var på semester vid ett närliggande hotell när hon fick beskedet om det brutala attentatet.

Johanna Lindenstråhle
Foto: Privat

– Vi var på stranden och såg ingenting. Men fick höra via andra gäster vad som hänt och fick panik. Vi sprang in på hotellet och nu har de sagt åt oss att vi inte bör lämna området, säger hon.

Johanna berättar att hon fortfarande är skärrad och att de ännu inte har fått så mycket information.

– Det hade ju lika gärna kunna hända på vår strand. Det känns hemskt, säger hon. 

"Följer alltid UD:s rekommendationer"

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, berättar att de fortfarande försöker få tag i alla deras gäster och att de fortsätter hålla kontakten med UD. 

– Vi följer alltid UD:s rekommendationer, säger Öhrn. 

Resebolaget Detur har 351 svenska resenärer i Tunisien men de flesta var på väg till flygplatsen i Monastir när detta hände. Men bolaget saknar kontakt med ett par av sina resenärer.

Söker flera svenskar

– Just i det här området i Sousse, El Kantoui, hade vi 59 gäster när attacken inleddes, men de flesta av dem var på väg till flygplatsen. Nu har vi fyra resenärer i det drabbade området som vi försöker få tag på, och ytterligare drygt 30 svenskar utspridda i Sousse, Monastir och Hammamet. Vi ringer allihop och försöker erbjuda dem en tidigare resa hem, säger Staffan Jansson, informationschef för resebolaget.

Tung stämning

Erna Littorin, kanslist på det svenska honorärkonsulatet i Sousse berättar för TT att stämningen är tung bland de tunisier hon pratat med på plats.

– De är helt gråtfärdiga allihop. De tänker på offrens familjer, och tycker att det är hemskt att turister som kommer hit blir dödade i deras land, i deras Tunisien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.