Foto: Berit Roald
 Foto: Berit Roald

Flera hot mot Norge - kan höja säkerhet

Publicerad
Uppdaterad
Enligt NRK har en terrorgrupp, "Helpers of the global jihad", nu tagit på sig det misstänkta terrordådet i Oslo. Enligt terrorexperten Magnus Norell är hotbilden i Norge generellt sett låg, men flera händelser kan ha bidragit till att höja hotnivån mot landet.
Tidningen Al-Jazeera berättar hur katastrofen inträffar endast några dagar efter att norska åklagare åtalade den kurdiske extremistledaren Mullah Krekar, för terrorbrott.

Dödshotade ex-minister

Det var förra veckan som Mullah Krekar, grundare av den kurdiska islamistgruppen Ansar al-Islam, åtalades för terrorism. Bakgrunden är att han i flera medier hotat att döda den tidigare ministern Erna Solberg om han utvisas ur landet.
I uttalandet sa Mullah Krekar att Norge skulle få betala ett högt pris om han utvisas, uppger Al Jazeera.
Enligt tidningen ska Krekar bland annat ha sagt att: "Om, till exempel, Erna Solberg utvisar mig och jag dör på grund av det, kommer hon att möta samma öde."

Har mottagit hot tidigare

Men Krekars hot är inte det första som riktats mot Norge.
Enligt BBC greps tre personer med koppling till terrornätverket al-Qaida i Norge i juli förra året misstänkta för att ha förberett en terroristattack. Den viktigaste orsaken till att Norge var terroristernas mål var landets engagemang i den internationella Isaf-styrkan i Afghanistan.
En annan anledning kan enligt The Guardian ha varit att norska tidningar, i likhet med flera svenska, återpublicerat de danska Muhammedkarikatyrerna.
Norge har varit en del av Isaf-styrkan sedan starten 2001.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag