Resebolagen Ving, Fritidsresor och Apollo har inga resenärer i det drabbade området. Foto: Sedat Suna / Epa / TtResebolagen Ving, Fritidsresor och Apollo har inga resenärer i det drabbade området. Foto: Sedat Suna / Epa / Tt
Resebolagen Ving, Fritidsresor och Apollo har inga resenärer i det drabbade området. Foto: Sedat Suna / Epa / Tt
Polis har spärrat av ett stort område i staden. Foto: Emrah GurelPolis har spärrat av ett stort område i staden. Foto: Emrah Gurel
Polis har spärrat av ett stort område i staden. Foto: Emrah Gurel
Explosionen inträffade på ett torg i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet. Foto: Lefteris PitarakisExplosionen inträffade på ett torg i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet. Foto: Lefteris Pitarakis
Explosionen inträffade på ett torg i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet. Foto: Lefteris Pitarakis
Flera fick föras till sjukhus med ambulans efter sina skador vid explosionen. Foto: Turk NewsFlera fick föras till sjukhus med ambulans efter sina skador vid explosionen. Foto: Turk News
Flera fick föras till sjukhus med ambulans efter sina skador vid explosionen. Foto: Turk News
Minst tio ska ha dött i attacken enligt lokala myndigheter. Foto: Lefteris PitarakisMinst tio ska ha dött i attacken enligt lokala myndigheter. Foto: Lefteris Pitarakis
Minst tio ska ha dött i attacken enligt lokala myndigheter. Foto: Lefteris Pitarakis
Polisen spärrar av ett stort område. Foto: Lefteris PitarakisPolisen spärrar av ett stort område. Foto: Lefteris Pitarakis
Polisen spärrar av ett stort område. Foto: Lefteris Pitarakis
En underrättelsepolis uppger för Expressen att en självmordsbombare ska ha sprungit mot en grupp turister och slängt sig på marken intill – sen sprängt sig. Foto: Sedat Suna / Epa / TtEn underrättelsepolis uppger för Expressen att en självmordsbombare ska ha sprungit mot en grupp turister och slängt sig på marken intill – sen sprängt sig. Foto: Sedat Suna / Epa / Tt
En underrättelsepolis uppger för Expressen att en självmordsbombare ska ha sprungit mot en grupp turister och slängt sig på marken intill – sen sprängt sig. Foto: Sedat Suna / Epa / Tt

Flera personer döda i explosion i Istanbul

Publicerad

Minst tio personer – varav alla turister – har dödats i en kraftig explosion i Istanbul.

Enligt turkiska myndigheter ska nio av de dödade vara tyskar.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan pekar ut IS som ansvariga för dådet, skriver Hurriyet Daily News.

Saudiarabienfödde Nabil Fadli, 28, misstänks vara självmordsbombaren.

Turkiets största stad Istanbul slogs plötsligt till av en kraftig explosion tisdagsförmiddagen.

Detonationen inträffade på ett torg i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet, alldeles intill den egyptiska obelisken i närheten av Blå moskén, vid klockan 10.20 lokal tid, 09.20 svensk tid.

Hurriyet Daily News skriver med hänvisning till turkiska myndigheter, att dödsantalet ligger på tio personer. Utöver de döda ska 15 personer ha skadats – flera av dem allvarligt.

Nio av dem ska enligt turkiska myndigheter ha varit tyska turister, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Smällen ska ha varit så kraftig att den hördes i flera närliggande områden.

 

 

Sprang mot turisterna med bombväst

Vad som orsakat explosionen är inte helt fastställt, men det mesta pekar på att en självmordsbombare ligger bakom dådet. Den utpekade gärningsmannen är 28-årige Nabil Fadli, född i Saudiarabien.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa till att börja med att attentatsmannen hade syriska rötter och gick sedan ett steg längre och pekade ut terrorgruppen IS som ansvariga för dödsdådet.

– För de här terroristerna är hela civilisationen en måltavla, säger Turkiet premiärminister Ahmet Davutoglu.

Expressen har pratat med en underrättelsepolis på plats i Istanbul. Han var i närheten av torget när den misstänkta bomben gick av. Enligt honom ska en man iförd en självmordsväst ha kommit springande mot en grupp turister och turistguider.

Mannen ska sen ha slängt sig på marken alldeles intill dem och sprängt sig.

Turisterna tittade på den egyptiska obelisken när de attackerades, säger underrättelsepolisen till Expressens Terese Cristiansson.

Säkerhetskällor uppger för Hurriyet Daily News att man tror att IS ligger bakom bombdådet, just för att det verkar ha riktats mot turister.

Vera Nyström mitt i kaoset

Tidigare under dagen kom uppgifter om att majoriteten av de skadade och döda ska vara tyska medborgare, uppger turkiska tjänstemän för Reuters. Inga turkiska medborgare finns bland dödsoffren, enligt Hurriyet Daily News.

– Den internationella terrorismen har visat sitt fula tryne. Vi måste agera beslutsamt mot den, säger Angela Merkel enligt nyhetsbyråer.

Bland de skadade finns bland annat en sydkoreansk- och en peruansk medborgare. Även flera tyskar, turkar och norrmannen Jostein Nielsen, har skadats.

Svenska UD har inga uppgifter om några svenskar är drabbade – eller i närheten – av händelsen.

– Vi jobbar för fullt med att ta reda på om det fanns svenskar i området när explosionen inträffade, säger Jens Odlander, generalkonsul i Istanbul, strax efter klockan 11.

Vera Nyström, 22, från Göteborg var bara någon kilometer från torget när bomben plötsligt detonerade.

– Jag hörde att det var mycket sirener, ambulanser och poliser, som åkte fram och tillbaka, säger hon.

 

 

Kroppar utspridda på torget

Erdem Koroglu, som jobbar på ett kontor intill torget, säger till tv-kanalen NTV att han sett flera personer liggande på marken.

– Det var svårt att se vem som levde och vem som var död, säger Erdem Koroglu till NTV.

En turkisk reporter på plats skriver på Twitter att det låg sex personer orörliga på marken intill detonationsplatsen.

Ett vittne säger till Reuters korrespondent att kroppsdelar låg utspridda på torget efter smällen – något som också polis bekräftar för nyhetsbyrån.

Resebolagen: Inga kunder där

Inte något av de stora svenska resebolagen, Fritidsresor, Ving och Apollo, har några resenärer i det drabbade området.

Mathias Bergendahl, nordisk Informationschef på Fritidsresor, säger:

– Vi har inga resenärer alls där nere. Turkiet är en sommardestination för oss, så vi har för närvarande varken personal eller resenärer på plats i Turkiet. Rent chartermässigt skulle jag bli extremt förvånad om det överhuvudtaget finns något där.

Ett liknande svar ger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving:

– Vi har inga egna flyg till Turkiet så här års. Det är ett sommarresmål. Vi har inga gäster i Istanbul heller.

Peter Browall, Sverigechef på Apollo, säger:

– Vi har inga resenärer där, ingen personal heller. Det är fel tid på året för vår del.

 

 

 

 

Över 100 döda i oktober

Istanbul är Turkiets största stad och ses som den kommersiella huvudstaden.

Explosionen kommer bara ett drygt år efter att en kvinnlig självmordsbombare sprängde sig i själv i luften vid en polisstation för turister i närheten av samma torg. Attacken dödade en polis och skadade en annan.

I oktober dödades över 100 offer i en attack i landets faktiska huvudstad Ankara.

Två kraftfulla explosioner inträffade då i samband med en demonstration där det kurdiska oppositionspartiet HDP deltog.

Islamister, vänsterradikaler och kurdiska grupper har alla tidigare genomfört attacker i Turkiet. Landet har också blivit måltavla för attacker från jihadistgruppen IS, som pekas ut som skyldig till två bombningar i landet under 2015.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag