Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera har gripits vid Prideparad i Moskva

Flera personer greps när den ryska hbtq-rörelsen för tionde året i rad försökte genomföra en Prideparad i Moskva.

– Det finns ingen laglig grund att hålla den här demonstrationen, sade Aleksej Majorov, chef för Moskvas säkerhets- och antikorruptionsavdelning, till ryska Interfax inför demonstrationen.

Det brydde sig emellertid inte hbtq-rörelsen om. Flera personer har gripits i centrala Moskva och aktivisterna blev även attackerade av motdemonstranter, uppger nyhetsbyrån AFP, enligt TT.

"Gripen och slagen under Moskvas tionde Prideparad. Vi är gripna! De har troligtvis brutit ett finger på min vänstra hand", skrev Nikolaj Aleksejev, som grundade evenemanget 2005, i ett inlägg på Twitter.

"Mycket allvarlig situation"

– Situationen för hbtq-personer i Ryssland är mycket allvarlig och ska ses i en kontext av den allmänna försämringen av grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter som pågår i landet, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, till TT.

Den senaste försämringen skedde enligt henne för mindre än en vecka sedan då en ny lag undertecknades av president Vladimir Putin. Lagen innebär att icke önskvärda organisationer förbjuds att verka och att deras volontärer och personal riskerar böter och vid upprepad "brottslighet" fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.