Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet: 15 IS-terrorister gripna – planerade dåd mot svenskt konsulat

Turkietkännaren Aras Lindh förklarar reaktionerna efter koranbränningen.
Svenska konsulatet i Istanbul.
Foto: Google street view
En av de gripna.
En av de gripna.

15 män greps på lördagen misstänkta för att ha planerat ett dåd mot svenskt konsulat i Istanbul, rapporterar den turkiska tidningen Hürriyet

Alla tros ha kopplingar till terrororganisationen IS.

– UD har tagit del av uppgifterna och står i kontakt med våra beskickningar i Turkiet, säger Ellen Sundberg vid UD:s pressjour.

Männen greps under en räd genomförd av turkiska säkerhetstjänsten mot individer som tros ha kopplingar till terrororganisationen IS.

De misstänks för att ha planerat ett dåd mot Sveriges konsulat i Istanbul, enligt uppgifter i turkiska medier. Även Nederländernas konsulat i staden ska ha varit en måltavla, enligt turkiska medier.

– UD har tagit del av uppgifterna och står i kontakt med våra beskickningar i Turkiet. Vi följer upp uppgifterna, säger Ellen Sundberg vid utrikesdepartementets pressjour.

Fått order om att agera

Enligt säkerhetstjänsten ska männen ha fått order om att utföra dåd riktade mot Sverige och Nederländerna, rapporterar Hürriyet. Detta mot bakgrund av Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm, och liknande aktioner som utförts i Nederländerna.

Efter gripandet fördes de misstänkta till polisens antiterroravdelning, där man efter förhör kunde bekräfta männens kopplingar till IS, enligt turkiska medier. Däremot kunde ingen konkret plan eller hot upptäckas. 

Kritikstormen mot Sverige

Koranbränningen i Stockholm, och den Erdogan-docka som hängdes upp utanför Stadshuset kort dessförinnan, har lett till stor ilska i Turkiet. Massiva protester har följt både inom landet och i andra muslimska länder.

För två veckor sedan valde det svenska konsulatet i Istanbul att stänga av säkerhetsskäl.

En vecka efter att man stängt dörrarna greps en beväpnad man utanför konsulatet. Mannen ska inte ha haft någon ammunition i sitt vapen, men låtsades skjuta, rapporterade SR då.

Även Sveriges Nato-process har påverkats av den senaste tidens händelser. Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, har meddelat att Sverige ”inte kan räkna med” att Turkiet ska stödja ansökan. 

Turkiets president Erdogan sa under onsdagen att landet inte kommer släppa in Sverige i Nato så länge den svenska regeringen tillåter koranbränningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.