Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj döms till tre och ett halvt års fängelse

Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj döms till tre och ett halvt års fängelse • Hör Martin Uggla, ordförande Östgruppen, om domen och situationen i Ryssland.
Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ställs inför rätta.
Inför rättegången blev han satt i en glasbur.
Demonstranter på plats utanför rätten i Moskva.
Foto: TASS / SERGEI SAVOSTYANOV/TASS/SIPA USA SIPA USA
En demonstrant för bort av polis.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En demonstrant för bort av polis.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TASS / MOSCOW CITY COURT/TASS/SIPA USA SIPA USA
1 / 7

Under tisdagen hölls rättegången mot den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj – och regimkritikern döms till fängelse i tre och ett halvt år. 

Navalnyj ritade ett hjärta till sin hustru på skyddsglaset framför sig och tog emot domen med ett leende. 

Aleksej Navalnyj har under dagen sågat president Vladimir Putin och kallat honom ”den lilla byråkraten” och ”kalsongförgiftaren”. 

– Jag kräver min omedelbara frigivning, sa Navalnyj i rätten, rapporterar BBC-reportern Steve Rosenberg. 

Dagens rättegång sköts upp med en timme, enligt ryska medier så har domaren bytts ut i sista sekund. Den nya domaren blev Natalja Repnikova.

Hon meddelade domen mot Navalnyj meddelades vid 18.20, svensk tid, och han dömdes till tre och ett halvt års fängelse för att ha brutit mot bestämmelserna för sin villkorliga frigivning.  

Aleksej Navalnyjs team har redan meddelat att de kommer överklaga domen, rapporterar The Independent-reportern Oliver Carroll som bevakat rättegången. 

Navalnyj log och himlade med ögonen när domen lästes upp

I praktiken innebär straffet två och åtta månaders fängelse eftersom tiden Navalnyj han suttit i husarrest dras av. 

Domaren pratade oavbrutet i cirka tio minuter innan hon meddelade domen. Och under den tiden stod Navalnyj, klädd i huvtröja, och vankade av och an medan han log och himlade med ögonen. Vid ett tillfälle ritade han ett hjärta till sin hustru, Julia Navalnaja, på skyddsglaset till den bur han stod i, rapporterar dagens Nyheters Moskvakorrespondent, Anna-Lena Laurén. 

https://twitter.com/AnnalenaLauren/status/1356652835702726663

Innan domen föll hade polisen upprättat avspärrningar i centrala delarna av Moskva och Sankt Petersburg, rapporterar Sveriges Radios Rysslandkorrespondent, Johanna Melén. 

En åtgärd som tyder på att polisen väntar sig omfattande demonstrationer. 

https://twitter.com/jmelen/status/1356646792557977602

Under eftermiddagen korsförhörde hon Aleksej Navalnyj och ska ha försökt få honom att svara ”ja” eller ”nej” på frågor som inte tog hänsyn till att han vårdats på sjukhus i Tyskland efter förgiftningen, rapporterade Anna-Lena Laurén. 

– Ni ljuger. Ni resonerar som jag hade gömt mig i skogen. Jag kom ju hem! sa Navalnyj till domaren, rapporterade Anna-Lena Laurén. 

https://twitter.com/AnnalenaLauren/status/1356606759583031297

– Totala lögner, illegalt. Jag kräver min omedelbara frigivning, sa Aleksej Navalnyj om den pågående domstolsprocessen mot honom, rapporterade BBC-reportern Steve Rosenberg på Twitter. 

https://twitter.com/BBCSteveR/status/1356594450173149191

Det har under dagen blivit hätsk stämning i rättssalen. 

– Glöm Alexander den store, Putin kommer gå till historien som Vladimir, förgiftare av kalsonger, sa Navalnyj, rapporterade The Independents reporter Oliver Carroll på Twitter. 

https://twitter.com/olliecarroll/status/1356592548735819776

Navalnyj ska även ha sagt att han ”sårar Putin till döds genom att han överlevde” förgiftningen. 

– Putin är en liten byråkrat som av en olyckshändelse blev president. Det är hans enda sätt att överleva: Att döda människor, sa Navalanyj, rapporterade Oliver Carroll. 

https://twitter.com/olliecarroll/status/1356591854624645120

Navalnyjs utfall mot presidenten ska ha fått domaren att uppmana honom att ”inte prata politik”. 

Ryska åklagare har yrkat på att omvandla en tidigare villkorlig dom för förskingring av pengar från ett statligt timmerbolag, 2014. Om straffet omvandlas kan Navalnyj få tre och ett halvt års fängelse, skriver Reuters. 

Navalnyj avtjänar just nu en 30 dagar lång häktning relaterat till samma fall.

Samtidigt pågår också en förtalsprocess där Navalnyj anklagas för att ha baktalat en rysk krigsveteran. Om han döms kan han få upp till fem år i fängelse och behöva betala skadestånd på en halv miljon kronor, skriver DN. 

Det har hänt under rättegången mot Navalnyj

Åklagaren yrkar på att Aleksej Navalnyjs villkorliga dom ska omvandlas till fängelsestraff. Åklagaren anser att Navalnyj försökt gömma sig undan rättvisan i Tyskland.

Fängelsetjänsten säger att Navalnyj åsidosatt sin anmälningsplikt till myndigheten i slutet av förra året. Och uppger att man försökt kontakta Navalnyj vid flera tillfällen för att inställa sig. Fängelsemyndigheten frågade varför Navalnyj inte inställde sig.

– Koma! Jag låg i koma!, svarade Navalnyj enligt DN.

Dessutom har myndigheten försökt kontakta honom på en adress där han inte bor, sa hans försvarsadvokat Olga Mikhailova.

– Varför försökte du inte kontakta honom på den Berlin-adress som han gav dig och fortsatte att pröva sin Moskva-adress med vetskap om att han inte var där, sa hon enligt The Telegraph. 

17 januari greps oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj så fort han landade i Ryssland, efter att i Tyskland ha återhämtat sig från en giftattack, utförd av personer med koppling till den ryska underrättelsetjänsten.

Navalnyjs anhängare gripna

Under de senaste två veckorna har ryska medborgare demonstrerat runtom i landet i stöd för Aleksej Navalnyj och tusentals har gripits av rysk polis. Inför rättegången har Navalnyjs allierade uppmanat anhängarna att visa sitt stöd för den gripna oppositionspolitikern utanför domstolsbyggnaden på tisdagen.

Enligt Reuters har rysk polis börjat ingripa mot personer som samlats utanför domstolsbyggnaden – enligt OVD-info har 237 personer gripits.

Enligt ryska MBKG media har minst sju journalister gripits utanför domstolsbyggnaden.

Enligt Dagens Nyheter så ska hela kvarteret runt domstolsbyggnaden stängts av för att motverka demonstrationer.

Hustrun Julia Navalnaja är på plats

Navalnyjs fru Julia Navalnaja var på plats under dagens rättegång. Hon svarade enligt DN:s korrespondent Anna Lena Laurén inte på några frågor.

https://twitter.com/AnnalenaLauren/status/1356500465161240577

Navalnyjs hälsning till Julia

Bilder från ryska tv-kanalen Dozjds visar Aleksej Navalnyj på plats i rättsalen. Han syntes stående bakom ett skyddsglas. Innan rättegången började hördes Navalnyjs röst i en mikrofon:

– Julia, jag har hört att du hela tiden stör den allmänna ordningen. En stygg flicka, jag är stolt över dig!, sa han enligt DN:s korrespondent.

https://twitter.com/tvrain/status/1356513850850308096

Sveriges utrikesminister på plats i Moskva

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är på plats i Moskva under tisdagen för ett ministermöte med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov. Lindes besök i Moskva sker inom ramen för Sveriges nuvarande ordförandeskap i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE.

– Jag kommer kräva ett omedelbart frisläppande av Aleksej Navalnyj, sa Linde i ett pressmeddelande. 

Efter mötet höll Sergej Lavrov presskonferens. Han menade att motparten inte lagt fram någon bevisning som talar för att Navalnyj blivit förgiftad av den ryska underrättelsetjänsten.

– Vi har all anledning att tro att detta är en iscensättning, sa han enligt ryska Business Gazeta. 

Statsvetaren: ”Navalnyjs rörelse kommer inte låta sig tystas”

Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj döms till tre och ett halvt års fängelse.

Mats Larsson: ”Oppositionella som är ett hot hamnar i fängelse”

Hör Mats Larsson om rättegången mot Aleksej Navalnyj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.