Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Masskrock på E4 – 19 förda till sjukhus

En buss, två lastbilar och ett tiotal bilar inblandade.
En buss, två lastbilar och 10-15 bilar inblandade.Foto: PONTUS STENBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två bussar, flera lastbilar och 25-30 personbilar krockade eller körde av vägen i blixthalkan. 

Totalt fick 19 personer föras till sjukhus med ambulans efter massolyckorna på E4 mellan Nyköping och Tystberga på torsdagskvällen – och sjukhuset fick gå upp i stabsläge.

Under morgonen är E4 fortfarande avstängd.

Larmet kom in vid 21.54 på torsdagskvällen. Flera trafikolyckor hade då inträffat på samma vägsträcka, en mil norr om Nyköping på E4 i södergående riktning. 

En turnébuss och två lastbilar var inblandade, samt 10-15 personbilar. 

– Vi har mycket resurser som är ute och tar hand om bland annat en buss, en lastbil som vält och några personbilar som har råkat illa ut. Det är väldigt halt på platsen, sa Tony Johansson vid 22.30-tiden.

Sammanlagt var två bussar, fyra lastbilar och 25–30 personbilar involverade i olyckorna, enligt räddningstjänsten, skriver TT. Bland annat har en buss legat upp och ner i ett dike och en lastbil med släp har blockerat hela vägbanan. Dessutom har en rad personbilar antingen åkt av vägen eller in i mitträcket. Enligt Aftonbladet rör det sig om en turnébuss med ett brittisk band.

Flera ambulanser och en sjukvårdshelikopter skickades ut med anledning av olyckorna.

Daniel Lundin, operativ chef på räddningstjänsten, att det rör sig om 19 personer som har skickats till sjukhus. 

– När vi lämnade hade 19 personer förts till sjukhus med ambulans. Sedan vet vi att ett antal personer, men det är för oss okänt hur många, har skjutsats till sjukhus av andra förbipasserande, säger han till TT.

Personerna fördes till Nyköping lasarett som gick upp i stabsläge på grund av olyckan, skriver Södermanlands Nyheter. 

– Vad jag kan se så är det eventuellt en som har allvarligare skador, övriga ska vara lindrigt skadade, säger Erik Terneborn, presstalesperson, polisregion Öst.

Polisen har under morgonen lämnat platsen.

E4 avstängd i flera timmar

E4 i södergående riktning har varit helt avstängd under räddningsarbetet, som har försvårats av halkan.

Vägen stängdes av helt i södergående riktning under räddningsarbetet då flera fordon behövde bärgas. 

–Tungbärgaren har precis kommit till platsen, jag vet inte hur krångligt arbetet är. Men efter det är bärgat ska det saltas ordentligt då det är rejält halt på platsen. Vägen kommer att vara avstängd en stund till, säger Martin Detterström vid 00-tiden. 

– Man håller på att bärga ett flertal fordon. Trafiken leds om via väg 800. Vi har ingen exakt prognos för när vägen kan öppnas igen, säger Jesper Andersson, presstalesperson på Trafikverket strax före klockan 04.

Enligt Trafikverkets hemsida kommer trafiken att släppas på på E4 tidigast klockan 08.

Det är fortfarande halt på vägarna i området.

– Vi är ute och halkbekämpar nu på ett flertal vägar i Södermanland. Vi är ute med alla enheter vi har, säger Jesper Andersson.

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Dagens största nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.