Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera flygbolag har undvikit området

British Airways lade om sina rutter för att undvika att flyga över östra Ukraina.
Foto: Francois Mori

Flera flygbolag har länge undvikit att flyga över området där planet kraschade.

– Vi slutade flyga över Ukraina på grund av säkerhetsläget, säger Lee Hyo-Min, till AFP.

SAS flyger, sedan tidigare, inte över området.

Det malaysiska passagerarflygplanet sköts ned över ett område i östra Ukraina som är kontrollerat av proryska separatister. Flera flygbolag har undvikit att flyga över området på grund av säkerhetsläget.

Redan i mars valde två sydkoreanska bolag, Korean Air och Asiana, respektive australiska Qantas att lägga om rutten för alla sina flyg som trafikerade området, rapporterar AFP.

– Vi slutade flyga över Ukraina på grund av säkerhetsläget, säger Lee Hyo-Min, Asianas talesperson till AFP.

Även Air France och British Airways lade om sina rutter för att undvika att flyga över östra Ukraina, rapporterar New York Times. Det hade däremot KLM, Lufthansa och Thai Airways inte gjort utan de trafikerade liksom Malaysia Airlines luftrummet över östra Ukraina under de senaste dagarna.

Enligt den malaysiska premiärministern Najib Razak har internationella flygsäkerhetsorganisationer bedömt området som säkert, fram tills flygkraschen inträffade. Efter kraschen utfärdade Eurocontrol en flygförbudszon över östra Ukraina.

SAS påverkas inte

SAS flyger inte reguljärflyg över östra Ukraina och påverkas därför inte av den flygförbudszon som nu upprättats över området.

– Vi har ingen schemalagd trafik över det området. All trafik från Skandinavien går norr om Sibirien, säger Knut Morten Johansen, informationschef på SAS.

Däremot har flygbolaget reguljärflyg till Tel Aviv som påverkas av den flygförbudszon som upprättats över Gaza.

Nu har flygrutten över östra Ukrainas luftrum stängts av tills vidare av Eurocontrol, som styr över luftrummet över Europa, skriver TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.