Flera fall av sexuella ofredanden vid festival

Publicerad

Flera fall av ofredanden har anmälts på en ungdomsfestival i Umeå.

Både pojkar och flickor är drabbade, enligt polisen.

– Det handlar om flera gärningsmän i alla fall, säger André Westberg vid Västerbottenspolisen.

Ungdomsfestivalen 2 days in Umeå har skakats av flera fall av sexuellt ofredande mot de unga besökarna.

Enligt polisen har ett flertal personer anmält att de blivit utsatta.

– Vi har fått in minst fyra anmälningar under natten, säger André Westberg, befäl vid polisens ledningscentral.

En polisbil var på plats på ungdomsfesten och tog upp anmälningar. Enligt polisen är både offer och gärningsmän yngre.

– Det är ju ett disko för 13- till 17-åringar men det kan så klart slinka in någon som är 18 eller 19, säger Westberg.

Ingen gripen

Ingen person har gripits av polisen.

– Det ligger ju i sakens natur att när man utsätts för någon sådant så hinner gärningsmännen försvinna innan man kan larma polis eller väktare.

Enligt polisen ska det i alla anmälda fall vara flera förövare som tillsammans ligger bakom ofredandena. Enligt polisen finns det bara ett vagt signalement på de misstänkta förövarna, det ska röra sig om yngre pojkar med nordafrikanskt utseende.

Under sommaren har flera fall av sexuellt ofredanden på ungdomsfestivaler uppmärksammats. Bland annat på Putte i Parken i Leksand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag