Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera EU-länder sänkta - och jättarna varnas

Olli Rehn har bråda dagar med sitt ansvar för ekonomiska och monetära frågor i EU.

ATEN/STOCKHOLM. Krisen i eurozonen är långt ifrån över. I natt sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody's kreditbetyget för sex EU-länder - och varnade jättarna Frankrike och Storbritannien.

Samtidigt förbereder sig invånarna i Aten på nya våldsamma kravaller.

Oron i eurozonen fortsätter med full kraft även efter att det grekiska parlamentet gått med på de krisplaner som krävts för att landet ska få nya nödlån. I natt kom beskedet från kreditvärderingsinstitutet Moody's: Sex EU-länder får sitt kreditbetyg nedskrivet. Länderna det handlar om är Italien, Malta, Portugal, Slovakien, Slovenien och Spanien. Samtidigt varnar de jättarna Frankrike och Storbritannien samt Österrike för att de blir alltmer sårbara för den till synes ostoppbara krisen.

Moody's tvivlar på att eurozonens ledare kommer att lyckas genomföra de reformer som är nödvändigt för att vända utvecklingen. Marknadens tilltro till zonen "förblir troligen bräcklig", skriver Moody's.

Tidigare under natten och kvällen fick flera spanska banker sina kreditbetyg sänkta av såväl Standard & Poor's som av kreditvärderingsinstitutet Fitch - som i slutet av januari sänkte kreditbetyget för Italien, Spanien, Belgien, Cypern och Slovenien.

"Mamma var helt förstörd"

Samtidigt som krisen fortsätter i hela eurozonen har läget på gatorna i Aten återgått till det normala. Omkring 110 byggnader brändes eller slogs sönder i söndagens våldsamma kravaller. Under hela dagen i går arbetade bland andra brandmän med att städa upp efter protesterna.

Men spåren efter oroligheterna var fortfarande tydliga i natt.

Och för många invånare blev synen som mötte dem i går morse dramatisk.

- Min mamma var helt förstörd när hon åkte buss igenom det totalförstörda området. Det var en chockerande syn, säger Stamatis, som Expressen träffar i centrala Aten.

Flera förbipasserande upplevde dessutom obehag när de passerade, eftersom dimman av tårgas fortfarande låg kvar i luften.

Nödlån

Sent i söndags kväll gick landets parlament med på de planer premiärminister Lucas Papademos hävdat är nödvändiga för att Grekland ska ta sig ur krisen och för att få det sista nödlånet från den så kallade trojkan, IMF, EU och ECB.

Planerna innebär bland annat massuppsägningar, samt sänkta löner och pensioner.

Men för att Grekland ska ta sig ur krisen krävs även att deras skulder skrivs ned, vilket väntas bli klart senare under veckan.

Oron i Grekland kan trappas upp igen, då finansministern Evangelos Venizelos i morgon möter euroländernas finansministrar i Bryssel. Dock väntas inte det nya nödlånet klubbas igenom då - utan senare. Ministrarna lär ha mer än Grekland att diskutera efter de sänkta kreditbetygen.

Under upploppen i söndags skadades fler än 170 personer - 109 poliser behövde sjukvård.