Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera döms till fängelse i knarkhärva i Uppsala

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tingsrätten i Uppsala.
Foto: STINA STJERNKVIST/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Storskalig narkotikahandel, sprängladdningar och planer på attentat mot polisen – Uppsala tingsrätt har nu meddelat dom i ett stort mål med koppling till ett kriminellt nätverk i staden.

De längsta straffen som döms ut är 8 år och 3 månader, 7 år och 9 månader, 6 år och 9 månader samt 5 år och 4 år.

Målet rör bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, grovt vapenbrott samt grovt bedrägeri. Totalt åtalades 58 personer i början av mars i år och efter drygt 40 förhandlingsdagar kom Uppsala tingsrätt med sin dom idag.

Stora mängder narkotika

Utredningen inleddes efter att polisen stoppade en bil i maj förra året, vilket ledde till brottsmisstankar och senare husrannsakan med beslag av narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. Fynden gjordes i en bostad med förråd i Uppsala.

Den efterföljande utredningen ledde till ytterligare beslag av stora mängder narkotika, flera skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel.

”Under utredningens gång har en allt klarare bild framträtt av ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala, som huvudsakligen ägnat sig åt storskalig narkotikahandel under 2019 och 2020, och som också disponerat automatvapen, ammunition och sprängmedel”, sade kammaråklagare Johan Strömbäck i samband med att åtal lämnades in.

Attentat mot polisen

Sprängladdningarna som hittades vid den första husrannsakan misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen, vilket bland annat framkommit i konversationer i den knäckta krypteringstjänsten Encrochat som polisen tagit del av.

Flera personer åtalades även för penningtvättsbrott. Därtill har ett 30-tal personer stått åtalade för att ha köpt narkotika.

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.